Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28776689
   « Vissza

Többlakásos rezsicsökkentés

 « Cikkek és hírek 
2022. szeptember 15.
 

 Ahogy a világ kezdett idén megbolondulni, úgy szabadultak el az energiaárak. Ez végül a rezsicsökkentés részleges feladására kényszerítette az államot.
  Ez viszont nagyon érzékenyen érintette azokat, akik több lakást, netán több lakóépületet fűtöttek, de a fogyasztást csak egy gázóra mérte. Aki tehette, nekiveselkedett az ingatlan társasházasításának, netán második gázóra beépítésének – mígnem váratlanul felderült az ég, és megjelent szeptember 9-én a rezsirendelet módosítása.
 Ez egy rendkívül egyszerű megoldást kínál a helyzet kezelésére. Egy kérelemmel kell fordulni a település jegyzőjéhez, megjelölve a tényleges lakásszámot, és a jegyző 8 napon belül kiad egy hatósági bizonyítványt a tényleges lakásszámról. Ezzel az igazolással el kell menni a gázszolgáltatóhoz, ahol a tényleges lakásszámnak megfelelően állapítják meg a rezsivédett fogyasztási mennyiséget.
  A figyelembe vett lakásoknak egyenként meg kell felelniük az OTÉK által meghatározott lakás fogalmának, de ez már a kérelmező felelőssége. Az aduász valószínűleg a gázóra-leolvasó, aki ha észleli, hogy jogosulatlanul vették igénybe a többlakásos kedvezményt, akkor értesíti erről a hatóságot, és a kedvezményt a piaci ár másfélszeresével fizettetik vissza.
  A kiadott hatósági bizonyítvány egyébként kizárólag a gázrezsi csökkentésére alkalmas, nem igazolja a több lakás jogszerűségét, ezzel nem lehet például a több lakást társasházasítani.
  A rendelet-módosítás pénteken jelent meg, és a XVI. kerületben hétfőn legalább négyszázan érdeklődtek telefonon, hogy mi a módja a többlakásos kérelem benyújtásának. A szükséges nyomtatvány még aznap elkészült, kedden reggel meg is jelent az önkormányzat honlapján. Az érdeklődés akkora volt, hogy a honlap, túlterhelés miatt, hosszabb időre elérhetetlenné vált.
 A XVI. kerületben a több lakás bejelentésén kívül rajzot vagy fényképet is kérnek az ingatlanról, éppúgy mint Kistarcsán vagy Kerepesen. Csömörön és Nagytarcsán nagyon egyszerű módon oldották meg a kérelmet: az illető csak bejelenti, hogy az ingatlanán több lakás van, beírja a lakásszámot, és erre meg is kapja az igazolást – a bejelentés valódiságáért viszont ő viseli a teljes felelősséget.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez