Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.12.02. szombat
Melinda, Vivien
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28019513
   « Vissza

Emlékezés az új emlékműnél

 « Cikkek és hírek 
2022. február 15.
 

kepfile

Köves Slomó rabbi a cinkotai régi zsidó temető emlékművénél

Első alkalommal zajlott a 16. kerületben hivatalos megemlékezés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én. Méghozzá egy új emlékműnél, melyet dr. Goldberger Tamás orvos, helytörténész álmodott meg és finanszírozott.

   A cinkotai régi zsidó temetőből megmaradt, síremlékek nélküli kis zöld gyepen, a Georgina és Gazdaság út sarkán áll az embermagas, durván faragott kő, emlékeztetve rá: 1868 és az 1940-es évek között itt volt az izraelita sírkert. A nyári felállítás óta még nem volt avatás, ezért talán tekinthetjük a megemlékezést emlékműavatásnak is, bár a polgármester covid-fertőzés, a létrehozó pedig háziorvosi munkája miatt nem tudott részt venni az eseményen.

   A II. világháborúban a mai 16. kerület területéről 2200 zsidó polgárt hurcoltak el, többségük elhunyt a koncentrációs táborokban és a munkaszolgálatban. Mintegy tíz százalékuk tért vissza, ám ők szétszéledtek a történelem viharában, nagy részük emigrált. Az ősök sírjait már nem volt, aki gondozza, a temetőket bezárták, megszüntették.
  Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija megható és életigenlő auschwitzi történetet mesélt el, mely a túlélésről szólt. Megemlítette, hogy Kertész Imre, a Sorstalanság írójának nagyszüleit Rákosszentmihályról deportálták. Ők sajnos nem tértek vissza.

  Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő hangsúlyozta, e nappal „felkerültünk a holokauszt emlékezés térképére”. A kerület vezetésének szándéka nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is emlékezni: mindegyik településrészen azokat az emlékeket „megőrizni, megújítani, megerősíteni, amelyek a zsidó magyar honfitársainkhoz kötnek bennünket”.

  Milyen emlékek vannak a 16. kerületben, melyek az egykor itt élt zsidósághoz köthetők?
 Szilánk(ok) címmel Goldberger Tamás megírta az elődtelepülések zsidó polgárainak történetét. A kutatás alapján kezdeményezte 2019-ben domborműves emléktábla készítését az egykori rákosszentmihályi imaház falára, a József utca 55. alatt (a Corner’s pub mellett). A szentmihályi régi temetőben több sírt rendbe hozatott, most zajlik az izraelita rész kerítésépítése.
  A vészkorszakot csak a sashalmi zsinagóga élte túl sértetlenül. Erősen átalakítva ma társasház, melynek falára emléktáblát terveznek. Goldberger úr javasolja, hogy június 30-a hivatalosan legyen a 16. kerület Holokauszt Emléknapja, ugyanis ezen a napon deportálták az elődtelepülésekről a zsidó polgárokat.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. október 11.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez