Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656811
   « Vissza

Baljós önkormányzati energiaárak

 « Cikkek és hírek 
2022. október 12.
 

kepfile

A Kerületgazda központi épületének tetejére 160 napelem került, képünkön Csillik Kristóf vezető a bekötésre váró napelem-kábellel. Az épületet gáz helyett fatüzelésű kazánnal fűtik, saját betermelésű tűzifával.

  A Kertvárost sem kerüli el az energiaárak emelkedése – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. Az önkormányzat több mint 50 intézményt tart fenn, és ebben nincsenek benne a tulajdonában álló cégek, mint például a piac vagy a két uszoda.
  Egyes intézmények már korábban kikerültek a kedvezményesnek tekinthető energiaszolgáltatásból, mások úgynevezett „végső menedékes” állapotban vannak, de az árnövekedés elkerülhetetlen.
    Ahol nemrég még 100 forint volt a gáz (nettó!) köbméterára, ott most 630 Ft-ot fizetnek, a menedékes ár 550 Ft, de ez várhatóan ezer forint fölé emelkedik köbméterenként. A villamos energia ára is hasonlóan drágul, várható, hogy mindenütt megközelíti a 300 Ft/kWh értéket.
   Emiatt az önkormányzat év eleji energiaköltsége 150 millióról 450 millióra nőtt, de például az uszoda esetében ötszörös lett a növekedés: 133 millióról 650 millióra nőtt az éves energiaköltség.
    Az intézmények felújítása során rendszeresek voltak korábban is az energetikai beruházások. Az épületek mintegy 30 százalékán van már napelem, napkollektor, és a felújítás során hőszigetelték is az épületeket.

kepfile

Szigetelik a munkásszálló épületét is a Demeter utcában

   Az intézményvezetők figyelmét felhívták a takarékos működésre: úgy vigyázzanak a gazdaságos működésre, mintha otthon lennének, s nekik kellene a számlát kifizetni. Biztonsági okokból eddig éjjel, hétvégén mindenütt égett egy-egy lámpa, ezeket most mindenütt eloltják. Előírás, hogy ha valamelyik helyiségben meleg van, ott le kell szabályozni a radiátort.
  Az önkormányzat szeretné elkerülni, hogy be kelljen zárni valamelyik intézményét, inkább felgyorsítják az energetikai beruházásokat. Napelemeket kap a Kerületgazda és az Erzsébetligeti Színház. Kazáncserékre is sor kerül. A Sashalmi piacon már van napelem, ott most hőszivattyúval oldanák meg a közösségi terem fűtését. Mindenütt nagyon-nagyon ügyelnek a takarékosságra...

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez