Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657079
   « Vissza

Szentmihályról a Világjátékokra

 « Cikkek és hírek 
2022. augusztus 17.
 

   Júliusban az amerikai (és nem az angol) Birmingham-ben rendezték a 11. Világjátékokat, a nem olimpiai sportágak legnagyobb sporteseményét, melyen tíz nap alatt 110 ország 3600 sportolója mérte össze erejét. Magyarországot 17 sportágban 59 sportoló képviselte. Köztük volt az a Sándorfi Ajsa is, aki már a részvételével sporttörténelmet írt. Korábban ugyanis még sosem jutott ki Muaythai sportágban női (sem férfi) sportoló a Világjátékokra. (A Muaythai egy távol-keleti küzdősport.) Ajsa azonban nemcsak részt vett, hanem első alkalommal mindjárt érmet is nyert ezen a multisporteseményen.

   – Nagyon boldog vagyok, hogy bronzérmet szereztem ezen a versenyen. Nagyon sokat dolgoztam ezért a sikerért, melyben nagy segítségemre volt az edzőm, Nagy Balázs és a sporttársaim, akik közül sokan részt vettek a felkészülésemben. A sok munka és a formaidőzítés ellenére azonban a szerencsének is nagy szerepe volt abban, hogy első magyar női muaythai-osként dobogóra állhattam a Világjátékokon.

kepfile

Sándorfi Ajsa a Világjátékok bronzérmével

  Ajsa annak köszönhette kvalifikációját, hogy az amerikai versenyre is érvényes volt az orosz és a fehérorosz sportolók kizárása. A magyar lány így léphetett a tartalékok közül az indulók közé, és lehetett ott súlycsoportja (a 60 kg) legjobb nyolc versenyzőjét felvonultató mezőnyben. Birmingham-ben aztán sorsolták a szereplőket.
    Azt tudni lehetett, hogy a török versenyzők nem kaptak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, márpedig Ajsa súlycsoportjának legnagyobb ásza egy kétszeres világbajnok török versenyző volt. A sorsolás meg úgy hozta, hogy Ajsának pont a törökkel kellett volna meccselnie. Így pedig mérkőzés nélkül jutott a legjobb négy közé. Ahol egy amerikai versenyző várt rá.
    – Az első menetet sikerült megnyernem ellene, mint utólag kiderült aznap csak én tudtam menetet nyerni ellene, és a másodikban is egálban voltunk. Végül 2-1-re őt hozták ki győztesnek. A harmadik menetben meg sajnos már jobb volt. Kár volt érte, mert el lehetett volna kapni.
  Az amerikai aztán a versenyt is megnyerte, Ajsára pedig a másik ág vesztese, egy angol versenyző várt. Pontosabban csak Ajsa várt ellenfelére, mert az angol visszalépett a találkozótól, így a magyar lány mérkőzés nélkül léphetett dobogóra.
   Sándorfi Ajsa nyolc évvel ezelőtt egy barátnője unszolására Budakalászon kezdett el a muaythai-ozni. A barátnője hamar abbahagyta, ő azonban megszerette ezt az érdekes távol-keleti küzdősportot.
    – A versenyeken gyakran találkoztam Nagy Balázs edzővel és csapatával, és láttam, hogy milyen összetartás van közöttük, ami rögtön szimpatikus lett számomra. Később az ifiválogatottnál már együtt is dolgoztunk, amely csak erősítette azt az elhatározásomat, hogy vele folytassam a szakmai munkát. Végül 2019-ben igazoltam a rákosszentmihályi Perfect Fight Clubba, amely azóta a második otthonom lett.
  A korábbi ifjúsági Európa-bajnok, ifi világbajnoki bronzérmes sokszoros korosztályos bajnok sportoló már szentmihályi muaythai-osként idén felnőtt magyar bajnoki címet, illetve szintén felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert, mely teljesítményre a Birmingham-ben szerzett újabb bronzérmével tette fel a koronát.
   – Óriási élmény volt a Világjátékok. Mivel a sportágunk a program végén szerepelt, a megnyitóünnepségen még nem lehettünk ott, de a záróünnepség kárpótolt bennünket. Ráadásul ezen a ceremónián én vihettem a magyar zászlót! Nagyon jól volt szervezve a verseny, a faluban sok nagy sportolóval találkoztunk, szóval életre szóló élményben volt részünk. Én személy szerint egy plusz lökést is kaptam, hogy még nagyobb lelkesedéssel és elánnal folytassam a munkát. A Világjátékok miatt az idei vébét kihagytam, de jövőre szeretnék majd a világbajnokságon is az éremért küzdeni. Olyan medálom ugyanis még nincsen.

   Idén már nem sok verseny vár Ajsára. Aki azonban nem marad fontos esemény nélkül. Augusztus 26-án ugyanis férjhez megy világbajnoki ezüstérmes muaythai-os vőlegényéhez. A Világjátékokon aratott sikeréhez, illetve esküvőjéhez az egész Kertváros nevében szívből gratulálunk.

   A Világjátékokon a magyar küldöttség 4 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett. Ez volt kiemelkedően a legjobb magyar szereplés, hisz az eddigi tíz Világjátékokon mindössze tíz magyar aranyérem született.
                                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez