Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28653852
   « Vissza

Éjjel-nappal működik az Ikarus benzinkút

 « Cikkek és hírek 
2021. december 8.
 

kepfile

Régi lakossági igény volt az, hogy az Ikarus területén lévő benzinkútnál hosszabb nyitva tartás mellett lehessen tankolni. Ennek megoldását nehezítette, hogy mindkét munkatársuk, akik az üzemanyag töltőállomáson dolgoztak több éve, nyugdíjba ment. Pótlásukra és a létszám bővítésre megfelelő dolgozó nem jelentkezett.

   Az Ikarus benzinkutat üzemeltető Kút 97 Bt. vezetője, Mravik Tibor gondolt egy merészet, és a rendszer teljes automatizálása mellett döntött, hogy bárki éjjel-nappal meg tudjon tankolni az Arany János utcai Spar áruházzal szemben található benzinkúton. Itt rövidesen üzembe helyeznek egy szintén automatizált autómosót, tehát a teljes kerítés-szakasz elbontásra kerül, és mind a benzinkút, mind a mosó területe a közforgalom számára megnyitott területként működik.
  Az önkiszolgáló benzinkút lelke egy vezérlő oszlop, ami kezeli a pénzforgalmat, működteti és felügyeli a kútoszlopokat. Ilyen vezérlőből többféle is kapható, a bevásárló központok melletti kutaknál például ha túlfizetett a vevő, és nem fér el az üzemanyag a tankban, akkor egy bónt ad vissza csak, ami legközelebb levásárolható. Az Ikarus benzinkútnál viszont olyan, sokkal drágább rendszert telepítettek, ami (ha van visszajáró), akkor készpénzt ad vissza – ritkaságnak számít az ilyen magas szintű szolgáltatás!
  Ennek a pénzvisszaadásnak akkor van jelentősége, ha valaki teletankol. A rendszer ilyenkor közreműködik a várható üzemanyag mennyiségének meghatározásában, majd azt forintra váltva mutatja. Készpénzes tankolásnál praktikus tanács, hogy ha közeledik a betankolt összeg az ezer forintos határhoz, és várhatóan nem fér a tankba a teljes mennyiség, akkor picivel ezer alatt kell megállni, és akkor papír ezresben adja a gép a visszajárót – de ha tíz forinttal túllépjük az ezres határt, és megtelik a tank, akkor a következő ezerig fémpénzt ad vissza. A gép egyébként papírpénzből és fémpénzből befizetésre minden címletet elfogad. A visszaadás korlátozottabb: ötezres, ezres, kétszázas, százas, tízes, öt forintos – ezekből a címletekből kombinálja ki a gép a visszajárót.
  Bankkártyás teletanknál a kijelölt összeget a számlán zárolja, majd tankolás után a rendszer feloldja a fel nem használt összeget, és az a számlára visszakönyvelődik. Ez elsőre kicsit meghökkentő, de biztonságosan és megbízhatóan működik.
   Az automata fizetési rendszer egy hónapja működik, nagyon sokan megtanulták használni, általában nincs semmi probléma. Az induláshoz meg kell nyomni a Start gombot – az egyik oldal az 1-es és 3-as kutat vezérli, a túloldal a 2-es és 4-es kútoszlopot. Elő kell készíteni a készpénzt vagy a bankkártyát, mert ha Start után megy el valaki keresgélni, a hosszabb szünet miatt a gép törölheti az adatokat, és kezdhet mindent elölről.

  A Start megnyomása után egy férfihang vezeti végig a felhasználót a folyamaton: Mit akar tankolni?; Hogy akar fizetni? Az úgynevezett üzemanyagkártyát is kezeli a rendszer. Készpénzfizetésnél a hang szól, hogy: Rakja be a készpénzt. Fontos, hogy a bankjegyeket egymás után kell behelyezni, egy fény jelzi az előző bankjegy elfogadását, akkor jöhet a következő. Az elfogadott összeget kijelző mutatja a kútvezérlő oszlopon.
 Lehet számlát, és lehet nyugtát kérni, illetve van egy környezetkímélő módszer, hogy: Nem kér semmit (ez a legzöldebb verzió). A tankolás megkezdése után, ha fix összegért tankol valaki, akkor az utolsó 500 forintnál jelentősen lecsökken az üzemanyag áramlása, mivel működésbe lép egy lassító szelep. Ez segít abban, hogy forintra pontosan ott fejeződjön be a tankolás, ami be lett fizetve.

  Bankkártyás fizetésnél különféle összegeket ajánl fel a rendszer, ezek közül lehet választani, illetve létezik a már ismertetett teletank-megoldás. Nem csak a teletanknál, hanem bármilyen megadott összegnél a rendszer a számlán zárolja azt, és csak a tankolás után történik az elszámolás. (Elméletileg nem kizárható, hogy valaki csupán 5 ezer forintért akar tankolni, de az sem fér el a tankjában.) Ilyen esetben mindenképpen érdemes lekérni a nyugtát, mivel azon pontosan követhető, hogy mennyi volt a zárolt összeg, milyen értékű a tankolás, és ebből adódóan mennyi jóváírás került fel a számlára.

   A benzinkút melletti shop hétköznap 9-től 15 óráig nyitva tart, és ez időszakban a tankolóknak segítséget nyújtanak az automata kezelésében. Vállalkozóknak ilyenkor érdemes az adataikat egy kódszámhoz kapcsolva rögzíteni, ez megkönnyíti később a számla kiadását. A vezérlő automatán pedig ott van egy telefonszám (tel: 06-30-9315-931), amin segítséget lehet kérni, ha valami gond adódna.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez