Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656863
   « Vissza

Cseh László volt a vendég

 « Cikkek és hírek 
2021. december 8.
 

„Ki kellett mondani a dolgokat”

  A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör idei első közösségi rendezvényét tartotta november 9-én az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. Azt követően, hogy 2020. október végén utolsó vendégüktől, Kulcsár Krisztiántól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől elbúcsúztak, vártak az alkalomra, hogy egy újabb vendéget hívhassanak.

kepfile

Cseh László ifjú rajongók társaságában a mátyásföldi Harmónia teremben

  A pandémia senkinek sem tett jót, a civil szférának különösen nem. Az egyesületi életet ugyanis szó szerint elsöpörték az egymást követő járványhullámok. Ebben a zűrös helyzetben pedig nehezen lehetett az olimpiai eszmét népszerűsíteni.
  A kertvárosi baráti kör azonban mindent megtett annak érdekében, hogy annak a célnak, mely miatt 2007-ben megalakult, a nehéz körülmények ellenére is megfeleljen. 2021-ben szűk körben ugyan, de a Magyar Sport Napján megkoszorúzta az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda homlokzatán levő ötkarikás emléktáblákat. Majd júniusban az önkormányzattal közösen – már egy kicsit népesebb plénum előtt – ünnepélyes keretek között nevet adott a Polgármesteri Hivatal előtti „névtelen” parknak, melyet azóta Kertvárosi Olimpikonok Parkjának hívnak. Ugyanitt egy olyan Olimpiatörténeti fasort is felavattak, mely az egész országban kuriózumnak (és követendő példának) számít.
 Ünnepélyes keretek között elbúcsúztatták a Tokióba tartó kertvárosi olimpikonokat is (sportolókat és edzőket egyaránt), majd szeptemberben, a XVI. kerület legnagyobb szabadtéri rendezvényén, a Kertvárosi Vígasságokon külön programként köszöntötték az olimpián szerepelt sportolókat. Ezen az eseményen debütált az olimpiai baráti kör saját alapítású díja is, a Kertváros Büszkesége elismerés, melyet első ízben a tokiói olimpikonok kaptak, és, amelyet a civil szervezet minden évben át szeretne majd adni az arra leginkább érdemes sportolóknak. Ám, az egyesület legfontosabb programjára, a hagyományos Varjú-estre egészen november 9-ig nem kerülhetett sor.

   A baráti kör pedig szeretett volna minél hangosabban „beköszönni”, ennek érdekében egy olyan sportolót hívtak a kerületbe, akinek a neve az egész országban (sőt, még a határokon túl is) ismert. Kapóra jött, hogy a kiváló úszó, Cseh László a tokiói olimpiát követően befejezte a pályafutását, így neki is több ideje maradt a szurkolókkal való találkozásra. November 9-én tehát egy olyan sportember látogatott a Harmónia terembe, aki sokak számára példakép lehet.

  Cseh Laci érkezése a vártnál nagyobb érdeklődésre tartott számot, így mindenképpen érdekesnek ígérkezett a 2021-es esztendő első Varjú-estje – amely rendezvény rendhagyó ünnepséggel kezdődött. A házigazda baráti kör ugyanis 2021-ben másodszor is átadta a Kertváros Büszkesége elismerést. Ezt a díjat a klub ezüst- és bronzérmes paralimpikon asztaliteniszező tagja, Majsai Károly kapta, aki sportemberi cselekedetéért (olimpiai járadékának egy részét havonta folyósítja annak a paralimpikon sporttársának, aki 1988-ban a szöuli olimpián önhibáján kívül lemaradt az éremszerzés lehetőségéről) a Magyar Olimpiai Bizottság idei Fair Play-díját kapta. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára pedig az összetartozás jegyében díszoklevéllel jutalmazta a kertvárosi olimpiai baráti kört.

  Ennyi protokollt követően pedig már tényleg Cseh Laci pályafutására terelődött a szó. A beszélgetés során sok témát érintettek a felek. Szó volt természetesen a tokiói olimpiáról, az azt követő (valójában azt megelőző) pályafutás befejezését jelentő döntésről, annak hátteréről, az úszósportról, a klubváltásokról (legutóbbi egyesületének, a BVSC-Zuglónak az elnöke, Szatmáry Kristóf a Harmónia teremben személyesen is méltatta Cseh László sportemberi nagyságát), az olimpiákról, a sikerekről és a kudarcokról, a civil életbe való beilleszkedésről, és szó volt arról a közvéleményt felkavaró interjúról is, melyben Cseh László kitálalt korábbi edzőjével, Turi Györggyel való kapcsolatáról.

  – Nem gondoltam, hogy a nyilatkozatom ilyen nagy port kavar majd, de akkor úgy éreztem, ki kell adnom magamból azt, ami felgyülemlett bennem, és amit túl sokáig magamban tartottam – mondta Laci, aki elmondása szerint ezt leszámítva egy nagyon pozitív és sikeres pályafutást tudhat maga mögött. – Semmit sem bántam meg, bár biztos voltak rossz döntéseim is, nagyrészt mindent úgy csinálnék, ahogy csináltam.
Az őszinte gondolatokat azzal együtt pedig az elmúlt húsz év sikereit a közönség percekig tartó vastapssal honorálta. Cseh Laci pedig előbb felállva, majd meghajolva búcsúzott a kertvárosi sportbarátoktól.
                                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez