Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663429
   « Vissza

Megkérdezték: Mi folyik a Fővárosban?

 « Cikkek és hírek 
2021. december 8.
 

kepfile

Szatmáry Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke, Németh Tibor, a kerületi tagcsoport elnökhelyettese, Baumholczer Tamás, a tagcsoport tiszteletbeli elnöke, Kovács Péter polgármester, Klinka Katalin, a tagcsoport elnöke és Szász József alpolgármester a stratégiai megbeszélésen

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVI. kerületi tagcsoportja és az önkormányzat között hagyományosan jó a kapcsolat, s ennek jegyében került sor december 3-án egy úgynevezett stratégiai megbeszélésre a Hősök tere közelében található Koronakert étterem különtermében.

  Előbb Klinka Katalin, a tagcsoport nemrég megválasztott elnöke mondott rövid összefoglalót, majd Baumholczer Tamás korábbi elnök szólalt fel (őt a tagcsoport örökös tiszteletbeli elnökké választotta, mikor idén ősszel átadta az elnöknek a stafétabotot).

 Kovács Péter polgármester röviden áttekintette kamarai szempontból az elmúlt időszakot. A járvány alatt az önkormányzat oltópontot nyitott az amúgy is bezárt Corvin Művelődési Házban, itt két műszakban folyt reggeltől estig a kerületiek Covid oltása. A kerületi vállalkozók rendszeresen részt vettek az Etesd a dokit programban: hatalmas adag ebédeket főzettek, illetve akinek cukrászdája volt, finom süteményekkel hálálta meg a kerületi egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.  Idén sikerült megtartani a hagyományos kamarai sportnapot, amelynek rendszeres helyszíne az árpádföldi teniszpálya – ide a szomszédos kerületek vállalkozói is el szoktak látogatni, és Kovács Péter polgármester is rendszeres vendég, lényegében ezért a sportnapért tanult meg teniszezni.
 Nyáron a Jókai úti Irodaház nagytermében tartottak egy vállalkozói fórumot, ahol a kerületi vállalkozók megismerkedhettek az önkormányzat vállalkozókkal kapcsolatos terveivel. A XVI. kerületben a kamarának kihelyezett ügyfélszolgálata működik, ahol a környékbeli vállalkozók igénybe vehetik a kamarai szolgáltatásokat, például a kedvezményes vállalkozói hitelkártya kiváltását.
   Kovács Péter szólt arról is, hogy a XVI. kerületben csak a lakosság fizet építmény- és telekadót, azok alól a kerület lakosai mentesülnek. Már korábban is szó volt ezen két adónak emeléséről, de ezt a kormány a járványhelyzetre tekintettel megtiltotta. Idén újra szóba került az építmény- és telekadó emelése, de kiderült, hogy az adóemelési tilalom továbbra is érvényben maradt.
   Egyébként érdemes megjegyezni, hogy az építmény- és telekadónál a kerületi költségvetés szempontjából sokkal fontosabb az iparűzési adó: ebből évi 5 milliárd körüli összeget kap a kerület, míg az előző adónem kb. egymilliárd bevételt hoz. Az iparűzési adót a Főváros szedi be, és osztja el a kerületek között.

  A főpolgármester és csapata gyakorta tiltakozik, hogy a Kormány kivérezteti Budapestet – például azzal, hogy lefelezi a kisvállalkozók által fizetendő adót. Ezzel szemben a gyakorlat azt mutatja, hogy a fővárosi adóbevételi terv nagyon pontosan teljesült, még kicsit túl is szaladt, tehát a gyakorlatban nem nagyon igazolódik be a kivéreztetés. December elején például csak a BKV-nál több mint egymilliárd forintot osztottak ki jutalomként – ahol nincs pénz, ott nem osztanak ennyi jutalmat.

  Kovács Péter polgármestertől megkérdezték, hogy mi folyik a fővárosban – utalva arra, hogy a polgármestert a fővárosi ingatlanügyeket vizsgáló bizottság elnökévé választották. Nos, ez úgy kellett neki, mint „ablakos tótnak a hanyatt esés”, válaszolt a polgármester, és röviden beszámolt arról, hogy a bizottság a fővárostól megkapott több ezer oldalnyi dokumentumot az ingatlan-eladásokkal kapcsolatban. Megpróbálták a titkos hanganyagok főszereplőit beidézni, de a személyes megjelenést egyikük sem vállalta, legfeljebb azt, hogy levélben kapott kérdésekre válaszolnak. Ugyanígy jártak az ingatlanokkal foglalkozó önkormányzati dolgozókkal – személyes meghallgatásra nem vállalkoznak, legfeljebb levélben válaszolnak (miközben előtte megtanácskozzák egymás között, hogy mit is lenne jó válaszolni – jegyezte meg tréfásan a polgármester).
  Az mindenesetre furcsa, hogy egy pályázatnál a dokumentációt 30-40 érdeklődő is kikérte, ugyanakkor csak egyetlen érvényes pályázat érkezett. Egyébként a főváros vezetésének nincs sok szerencséje ezzel a titkos hangfelvétel-sorozattal: bármilyen álláspontot foglalnak el, a soron következő hangfelvétel azt teljesen cáfolja. A főpolgármesterrel pedig az a legfőbb baja, hogy egy olyan ember helyét foglalja, aki csinálna is valamit. A bizottság egyébként egészen biztosan nem lesz meg a jelentésével a kapott szoros határidőig, és ki tudja, hogy időközben milyen hangfelvételek kerülnek még nyilvánosságra. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez