Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662234
   « Vissza

Generációs örökségből épül tovább a fenntartható jövő

 « Cikkek és hírek 
2021. november 10.
 

Értékrend szerint a Kertvárosban:

Interjú
Szatmáry Kristóf
országgyűlési képviselővel

   • Más fővárosi kerületekhez képest szinte ritkaságszámba megy, hogy Ön a parlamentben nyolcadik éve képviselt választókerületében – a Kertvárosban és Alsórákoson – él hétköznapi életet a családjával, évtizedek óta. Mondhatni: együtt lélegzik a helyi lakosokkal, akik nap mint nap régi ismerősként, közkedvelt patriótaként köszöntik a politikust.
  Ezer szállal, rengeteg gyermek- és fiatalkori emlékkel kötődöm a 16. kerülethez és Zuglóhoz. Alsórákoson születtem, ahol a nagyszüleimnek volt háza, sokat gyerekeskedtem náluk, de például a dédnagyapámnak Szentmihályon volt cipészműhelye. Sokat jártunk át Sashalomra, rokonlátogatásra, ahol a nagymamám családja élt az 1870-es évektől. Fiatal házasként előbb Mátyásföldön telepedtem le, majd Sashalmon építkeztünk, ahol a feleségemmel és négy fiammal ma is élünk.

   Generációs kötődés

   A generációs szálak messzire nyúlnak vissza, mégis a mai napig előfordul a rendezvényeken, hogy a kerületiek odajönnek hozzám és megemlékeznek a nagymamámról, aki sokak számára a családi vegyeskereskedésben történt találkozások emlékei miatt maradt ismerős. A családom tagjai nemzedékeken keresztül kisiparosok és kiskereskedők voltak ezen a környéken.
   A szüleimnek a Jókai utcában, illetve a Borotvás utcában volt boltja, ahol fiatalon nagyon sok időt töltöttem, de olyan is volt, hogy decemberben fenyőfát árultak a házunk udvaráról, ahová engem is befogtak. Már egészen fiatalon eltanultam tőlük azt az elkötelezetten tevékeny, értékteremtő szemléletet, amelyet ma is képviselek magánemberként, vállalkozóként, politikusként. A korai tanulóévek alatt az emberek igényeire való odafigyelés is a részemmé vált - ma is a közös, valódi problémák iránti érzékenység jellemez, amit megoldáskeresés, tettek követnek.

   • Milyen elvek mentén alapozta meg a Szatmáry család, hogy politikai szerepvállalása során az elmúlt tizenöt év viharos fordulataiban is sikeresen helyt állt?
    Lényegében elmondható, hogy az anyatejjel együtt szívtam magamba a kereskedelemre jellemző nyüzsgést, a ma menedzser-szemléletnek nevezett, modern vállalkozói létforma alapjait, amire a teremtő, értékközpontú hozzáállás jellemző. Generációk óta zsinórmértékként szolgál az a szemlélet, amit a szüleimtől, nagyszüleimtől kaptam. „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen” – szól a régi mondás, számomra is, mivel azt tanították, hogy ahová kerülök, bármivel is foglalkozom, mindig próbáljak többet hozzátenni, valami maradandót alkotni.
    A családunkra mindig jellemző volt az a nézőpont, hogy a lehetőség lépten-nyomon szembejön, de azt észre is kell venni és élni vele, amennyiben adottak a körülmények. Időnként kritika ér, sőt, a politikai ellenfeleim is próbáltak amiatt kikezdeni, hogy „túl sok mindennel foglalkozom”. Persze, mert annyi minden érdekel és szerintem rengeteg elképzelés, terv érdemes egy próbára, ami megvalósíthat valami új, hozzáadott értéket egy-egy területen.

    Mi érdekli a helyieket?

    A szilárd nemzeti, keresztény elkötelezettség alapjain ezt a többszemléletű hozzáállást képviselem a közéletben is. Vannak nagypolitikai kérdések, de főként azon vagyok, hogy a közösségem közvetlen érdekeit képviseljem, számukra a legtöbbet hozzam ki az elérhető lehetőségekből. Ebben segít, hogy törzsgyökeres lokálpatriótaként nap mint nap találkozom azokkal a kérdésekkel, amelyek a kertvárosiakat érdeklik, amivel érdemes és kell is foglalkozni a többségnek értékes, megbecsült otthont jelentő kerületben. Emlékképeim között élénken élnek az aszfalt nélküli, földes utcák, a sashalmi házak jellegzetes fadeszkás kerítései – egy mai fiatal, ha ugyanazon az útvonalon végig sétál, egészen más képet visz magával az elmúlt évtizedek, évek fejlődésének köszönhetően.

  • A múlt előrevetíti, hogy mit nyújthat a jövőben is, hiszen rendíthetetlen a zsigerbe ívódott építkező szándék, igaz, azt most már nem ifjú tanoncként, hanem apaként, férjként a családja, politikusként pedig a helyi lakosság érdekeiért kell hasznosítania.
   Felemelő és inspiráló, hogy a közéleti felelősségvállalással az elmúlt években a Magyar Országgyűlés tagjaként is hozzájárulhattam a kerület fejlődéséhez. Miközben stabil az értékeink becsülete, vannak irigyeink is, mivel a Kertváros úgy tudott idáig fejlődni, hogy megtartotta családias, nyugodt jellegét. Az élhetőség szempontjából pedig az sem mindegy, hogy itt a fák még mindig magasabbra érnek, mint a házak - az épített és a természeti környezet harmonikus egyensúlya jellemző, akárcsak a következetes és összetartó lakóközösség. Külön büszke vagyok arra is, hogy 20-25 éves, barátivá nőtt munkakapcsolatok, ezen belül például az önkormányzat vezetésével, a helyi fideszes képviselőkkel, munkatársakkal jellemző kiváló együttműködés, következetes csapatmunka támogatja az érdekképviseletet.

    Családi együttműködés

  A leglapvetőbb, biztos hátteret ugyanakkor a családom jelenti. Ritkán adódik ilyen alkalom, ezért ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni a feleségemnek, aki több mint húsz éve a gyermeknevelés oroszlánrészét vállalja, és például elviselte, amikor a közéleti kötelességek elszólítottak a család mellöl. A házasság intézménye is olyan, mint a politika, ahol a tudatos egymásra figyelés, a következetes építkezés vezet el a hosszabb távú sikerekig.
  Hála Istennek négy egészséges, érdeklődő, jó eszű fiúnk van, hárman már elmúltak 18 évesek. Ahogy más családoknál, nálunk sem lehet időnként elkerülni, hogy szóba kerüljön, de mégis, itthon a legkevesebb szó esik a politikáról, nem hajtom őket ebbe az irányba. Én is közvetett módon szívtam magamba a világnézeti, vallási meggyőződéseket. Ezzel együtt megnyugtató, hogy már látszik: a fiaimmal nem lesznek politikai és ideológiai vitáink. A szárnybontogatásaik alapján van arra is remény, hogy egyikük majd tovább viszi közösségi szinten az általam képviselt szemléletet.

kepfile

Szatmáry Kristóf feleségével és négy gyermekével az önkormányzat előtti parkban

   • Nem lehet elvitatni a kertvárosi gyarapodást, amely olyannyira példás, hogy jövőre négy baloldali kihívója is akadna a választásokon. A 2018-as kampány nem volt fehér kesztyűs: családjával együtt le akarták vadászni, rejtett kamerával próbálták csőbe húzni, és rengeteg rágalom érte. Hogy viseli a támadásokat?
  Számomra az építés, az alkotás, értékőrzés adja a politika szépségét, de látnom kell, hogy nem mindenki gondolkodik így. Tény, hogy nem mindig volt leányálom, értek csalódások is, de még mindig jóval erősebb bennem az elkötelezettség.
  Amikor belevágtam a politikába, korántsem volt ilyen mély a szakadék a jobb- és baloldal között, nem volt szokatlan az ellenzékhez tartozó szakemberekkel együttműködni, mégpedig tisztelettel.

   A politika veszélyei

   Két személyes élményem van, amelyek például törést okoztak. 2002-ben történt, hogy egy nagyon kedves, egykori egyetemi évfolyamtársam egy közös baráti ünneplés alkalmával hidegzuhanyként azt közölte velem, hogy ha a Fidesz nyerte volna a választást, akkor a Dunába lövetné a párt összes politikusát. Előbb nem akartam hinni a fülemnek, de a régi barát komolyan gondolta, ami megdöbbentett, mélyen érintett, mivel jól ismertük egymást.
   Viszont 2006 és 2010 között tovább mélyültek az ellentétek a gyűlöletkeltések miatt, bár az igazi politikai mélypont 2018 körül érkezett el. Abból az évből származó rossz emlékem, hogy egy alkalommal a feleségem és a hatéves kisfiam társaságában sétáltunk a Kertvárosban, amikor egy jól szituált, kerékpáros férfi váratlanul nagyon közönségesen, gyermek jelenlétében elfogadhatatlan módon fejezte ki a véleményét rólam. Ez is arra késztetett, hogy elgondolkodjak: biztosan erre vállalkoztam-e?
  Nem innen indultunk, nem ez a közhangulat volt jellemző, amikor a politikába belecsöppentem. Sajnos manapság még inkább tetten érhető a szabados, tiszteletlen beszéd egymás felé, amit időnként nem könnyű megélni, mert szerintem a gyűlölködésnél, sárdobálásnál magasztosabb dolog a politizálás.

   Megoldandó feladatok

   Éppen ezért az a legfontosabb, hogy vannak még terveink, feladataink, ráadásul a magyar gazdaság is most ért olyan állapotába, ahonnét megalapozott a további fejlődés. Helyben a Hév-Metro összeköttetés felújítása, az idősek otthonának fejlesztése, az úthálózat további rendbetétele – néhány kiragadott példa, amelyekre még biztosan kell néhány év, hogy végig tudjuk vinni, hogy a projektek a tervek szerint megvalósuljanak.

   • Mindeközben több más területen vállalkozóként, szakemberként aktívan kiveszi a részét a feladatokból és kevésbé köztudott, hogy rendszeresen jótékonykodik. Szokott pihenni is?
   Soha nem kizárólag a politikával foglalkoztam, hanem több saját vállalkozást is viszünk. Pontosan azon hozzáállás mentén, amit a családomban tanultam, miszerint le kell hajolni a kínálkozó lehetőségekért. Ingatlanüzemeltetés, borászat, panzió - ezek a családi cégeink, ráadásul tudatos döntéssel állunk több lábon, nem teszem magam teljesen függővé a politikától. Emiatt is vállaltam el a BVSC elnöki posztját, a különféle, történelmi emlékeket ápoló alapítványokban való részvételt, vagy éppen a rászorultaknak való segítségnyújtást.
Mindenkinek segítenek
 Nagyon régi, szoros kapcsolat fűz a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz, igyekszünk minél több módon együttműködni, és karácsony előtt évek óta szervezünk cipősdoboz gyűjtőakciókat, immár több ezer család érintettségével. De ez a minimum, a hála egyfajta kifejezése a sorsunk és Isten felé, bár én ezt is kevésnek tartom. Nagyon hálás vagyok Istennek részleteiben és egészében is az eddigi életemért, a családomért, a hivatásomért, az eredményekért – azokért, amelyek mindannyiunk örömére szolgálnak.
  Nyitva van az ajtóm: ha a kerületből bárki megkeres, mindent megteszünk annak érdekében, hogy segíteni tudjunk, legalább úgy, hogy a megfelelő kapcsolatokat megmozgatva megoldásokat keresünk. Rendszeres vendég vagyok a családsegítőnél, ahol, ha van valamilyen speciális eset vagy igény – számítógéptől a tartós élelmiszerig -, azonnal lépünk. Van, hogy saját zsebbe kell nyúlni, de az is gyakori, hogy csak a szükséges forrásokhoz hiányzik az összeköttetés. Nagyon jó a viszony a Bethesda Kórház vezetésével is, ahol ugyancsak igyekszünk segíteni vagy akár összegszerű támogatások közvetítésével hozzájárulni a színvonalasabb ellátáshoz.
 Jellemzően nagyon kevés idő jut a kikapcsolódásra, például egy jó könyv elolvasására, egy történelmi vagy klasszikus filmre, és például sci-fire. A hobbinál több, hogy régóta elkötelezett térképrajongó is vagyok, míg az olvasott irodalomból széles a spektrum Kunderától Huxley-ig, Márqueztől Merléig. (P)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez