Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663419
   « Vissza

Tokió kertvárosi hősei

 « Cikkek és hírek 
2021. augusztus 18.
 

Augusztus 8-án befejeződött a 2020-as tokiói olimpia. Minden idők legrendhagyóbb olimpiáját a koronavírus-járvány miatt egy évvel később, 2021-ben rendezték, ráadásul először a történelemben üres lelátók előtt. Ennek ellenére kijelenthetjük, jó és eredményes olimpia volt az idei. A versenyek izgalmasak voltak, sokszor nem is vettük észre, hogy üresek a lelátók.

  A magyar szurkolóknak meg különösen kedves volt, hogy sportolóink kiemelkedően szerepeltek (húsz érmet szereztek) az olimpián. És itt jutunk el a Kertvároshoz, amely szintén sporttörténelmi sikert könyvelhetett el, hisz korábban sosem volt ennyi sportolója egy ötkarikás eseményen. Péni Istvánnak sportlövészetben, Decsi Tamásnak kardvívásban, Valter Attilának országúti kerékpározásban, Gyöngyössy Anikónak vízilabdában és Tomori Zsuzsannának kézilabdában szurkolhattunk.
   Lett volna egy hatodik sportolónk is, Wágner-Gyürkés Viktória, aki szintén kvalifikálta magát az olimpiára, de egy Achilles-ínsérülés miatt nem tudott rajthoz állni a 3000 méteres akadályfutásban.

kepfile

A sportolókon kívül voltak edzőink és sportvezetőink is az olimpián, így népes csapat képviselhette a kerületet Tokióban. Most közülük szeretnék néhány extra teljesítményt kiemelni.

   Gyöngyössy Anikó
   Anikó a női vízilabda­válogatott centereként oroszlánrészt vállalt abban, hogy a csapat bronzérmes lett, ezzel pedig megszerezte a magyar női póló első ötkarikás érmét.

kepfile

   A vízilabdasport klasszikusan magyar sikersportágnak számít. Volt idő, amikor elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy egy olimpiát magyar pólósok nélkül rendezzenek meg. Mára ez a szabály már nem törvényszerű, a sportág ugyanis sok országban megvetette a lábát, alaposan megnőtt a legyőzendő ellenfelek száma, és a magyar vízilabdának is sokkal több energiát kell beletennie egy-egy jó eredmény elérésébe.
    Ez még inkább igaz a női vízilabdára, amely sok országban – az USA-ban, Ausztráliában, Hollandiában – nagyobb népszerűségnek örvend, mint a férfi póló. Szerencsére, a vízilabda női ága nálunk is fontos pillérnek számít, és nagy örömünkre, a jelen és a jövő női pólósikereiben kerületünk is érintett lehet. Köszönhetően annak, hogy a válogatott centere, Gyöngyössy Anikó kerületünk (Mátyásföld) lakója.
   – Korábban Sashalmon éltünk, odajártam iskolába, a Sashalmi Tanodába, majd Mátyásföldre költöztünk, és én, valamint a testvéreim is a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségiztünk le. Nemcsak én, hanem a bátyám, Csaba és a húgom, Éva is sportoltak, előbbi a MAC Népstadionban hokizott, az utóbbi pedig velem együtt vízilabdázott a Póló SC-ben. Mára azonban már mindketten felhagytak az aktív sportolással.
  Nem úgy Anikó, aki ráadásul egészen különleges karriert futott be. Ő ugyanis vízilabdakapusként kezdte a pályafutását. A védést ráadásul olyan jól csinálta, hogy előbb korosztályos szinten lett válogatott – egy Európa-bajnoki ezüstéremmel és egy ötödik hellyel büszkélkedhet, és kétszer Magyarország legjobb utánpótláskorú kapusa címet is kiérdemelte -, majd tagja lett a felnőtt magyar válogatottnak is, és 2009-ben részt vehetett a római világbajnokságon, ahol hetedik lett a magyar együttessel.

   – Szerettem védeni, de egy idő után tehetetlennek éreztem magamat a kapuban. Úgy voltam vele, hogy a háló előtt állva nem tudok annyit hozzátenni a csapatjátékhoz, amennyit szeretnék. Ezért kikéredzkedtem a kapuból. Németországba, Hamburgba már mezőnyjátéksoként (átlövőként) igazoltam. 2013 óta játszom a Szőnyi úton, s mivel akkortájt éppen centerre volt szüksége a BVSC-nek, ebbe a pozícióba kerültem.

  Anikó pedig centerként is megállta a helyét, amit bizonyít, hogy Bíró Attila jelenlegi szövetségi kapitány a riói olimpiát követő válogatottépítési időszakban a volt kapust előbb csak kipróbálta, majd be is építette az új csapatába. Abba a csapatba, amely Tokióban – saját hullámvölgyeivel is megküzdve – végre felállhatott a dobogóra. A bronzérmes csapatban nem mellesleg a mi lányunk az egyetlen, aki az élsport mellett anyukaként is megállja a helyét.

    Pánczél Gábor
   A kerületünkben (Rákosszentmihályon) élő cselgáncsedző, Pánczél Gábor kettős szerepben volt kint Tokióban. Egyrészt a férfi válogatott szövetségi kapitányaként, másrészt pedig a legéremesélyesebb versenyző, Tóth Krisztián edzőjeként. És mindkét szerepkörében sikeres volt, mert a tanítványa a 90 kg-os súlycsoportban bronzérmes lett, így a válogatott is éremmel térhetett haza a japán fővárosból.

kepfile

Pánczél Gábor és Tóth Krisztián

  Gábor 2012-ben „debütált” a nyári játékokon. Akkor Joó Abigél edzőjeként volt kint Londonban. A kétszeres Európa-bajnok sportoló az olimpián is esélyesnek számított, ám a második mérkőzésén, melyen egy vazarival vezetett amerikai ellenfelével szemben, egy ártatlan szituációban megsérült. A mérkőzést folytatnia kellett, ám egy lábon nem sok esélye maradt. Ipponnal kikapott az amerikaitól, aki meg sem állt az olimpiai bajnoki címig. Abigélnek letört egy porca, de ő így is vállalta a vígaszágat, ahol fél lábon sikerült megnyernie egy mérkőzést, így esélye nyílt a bronzéremre. Ez már nem sikerülhetett neki.
    A szentmihályi edző már akkor tudta, a következő olimpikonja az akkor még nagyon fiatal Tóth Krisztián lesz majd. És ez így is történt, Krisztián már Rióba is kijutott (ahova edzőjét, Gábort is „kvalifikálta”), de mivel akkor még nem rendelkezett kellő tapasztalattal, nem sikerült komolyabb eredményt elérnie. Azóta viszont öt év telt el, Krisztián is öt évvel idősebb, tapasztaltabb lett. Amit bizonyítani tudott az idei világ- és Európa-bajnokságon is, melyeken egyaránt bronzérmes lett.

  És Tokióban is folytatta remeklését. Pedig már a nyolcaddöntőben egy rettenetesen nehéz feladatot kellett megoldania: a japán fővárosban egy japán cselgáncsozót kellett legyőznie. Ez aranyponttal sikerült neki, ám a mérkőzés annyit kivett belőle, hogy a soron következő találkozón egy aprócska hiba miatt veszített, így vígaszágra került. Itt azonban nagyon összekapta magát, előbb egy holland, majd egy világklasszis orosz judóst vert meg, így felállhatott a dobogóra.
   – Nagyon vártuk már ezt az ötkarikás érmet – mondta Pánczél Gábor –, a cél elérése érdekében még a BMW motoromat is feláldoztam. Ezt ugyanis Krisztiánnak ígértem, ha dobogós lesz. Nos, érmet szerzett, így övé a motor, amit viszont csak akkor kap meg, ha megszerzi hozzá a jogosítványt. Addig az én garázsomban áll majd, de, ígérem, nem fogok ráülni, mert ez már az övé.

    Péni István
    A Sashalmon élő sportlövő nem szerzett érmet az olimpián, de 10 méteres légpuskában pontszerző, ötödik helyen végzett. E mellett egy hetedik és egy tizedik helyezése is volt még. Az ő esetében azonban már az is nagy szó volt, hogy ott lehetett Tokióban.
   Mint köztudott, István „doppingügybe” keveredett, ám a kertvárosi sportoló bizonyítani tudta, hogy egy hazai riválisa volt az, aki egy indiai világkupaversenyen a szállodai szobájában a táplálékkiegészítőjébe keverte a tiltott szert. Ezt az ügyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is megvizsgálta, és a bizonyítékok alapján megállapította a szabotázs tényét. Ilyenre pedig nem sok példa volt a sporttörténelemben.
  István tehát visszakapta versenyzői engedélyét, majd már rehabilitálva egy Európa-bajnoki címet nyert, és megpróbált felkészülni az olimpiára. Fő számában, a 10 méteres légpuskában döntőbe is jutott.

kepfile

Péni István

   Aki járatos a sportlövészetben az tudja, ez a szám felülmúlja a valóságshowkat is. Az utolsók ugyanis két körönként kiesnek. István a negyedik rostáig tartotta magát, végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt. Nagyon közel volt már a dobogóhoz

   „Nagyon szerettem volna érmet nyerni Tokióban, és bár ezúttal nem sikerült, az elmúlt 33 év legjobb magyar puskás szereplésével utazhatok haza, aminek nagyon örülök! (5. ; 7. ; 10.)Köszönöm szépen azoknak, akik végig támogattak az utamon, és köszönöm nektek a rengeteg szeretetet és szurkolást! Óriási élmény volt, hogy itt lehettem, csodálatos a magyar küldöttség, gratulálok minden résztvevőnek, és nagyon szorítok a még versenyben lévőknek! Már most a párizsi játékokon, és az előttem álló feladatokon jár az eszem, biztos vagyok benne, hogy a fiatal sportlövő csapatunk még sok örömet fog szerezni nektek” – írta a kertvárosi sportlövő facebook-bejegyzésében.


    Tomori Zsuzsanna
   A Siófok kézilabdázója, Tomori Zsuzsanna az egyik legrutinosabb tagja volt az olimpián szereplő magyar női kézilabdaválogatottnak. Ő még szerepelt abban az együttesben, amely 2008-ban, Pekingben majdnem érmes (negyedik) lett. Az, hogy még 2021-ben is hasznára tudott lenni a válogatottnak, mindenképpen a kvalitásait dicséri.
    Tokióban azonban nem úgy ment a csapatnak, ahogy azt szerették volna. Úgy tűnt, hogy a lányok simán kiesnek a csoportjukból, ám három vereséget követően előbb a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat, majd a csoportban veretlen svédeket is sikerült legyőzniük, így, ha nehezen is, de továbbjutottak a negyeddöntőbe. Itt azonban a verhetetlennek tartott norvégok vártak rájuk. Zsuzsáék nagyon küzdöttek, ennek köszönhetően végig kiélezett, szoros csatát vívtak. A végét a norvégok bírták jobban, így ők jutottak a négy közé, míg a magyar csapat a hetedik helyen zárta az olimpiát.

kepfile

   Zsuzsa úgy tudott a vezére lenni (a Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita sérülése után vezér nélkül maradt) csapatnak, hogy tavasszal ő és az édesapja is elkapta a koronavírust. Neki sikerült felépülnie, de édesapját elragadta a betegség. Zsuzsa nagy valószínűséggel érte is játszott Tokióban, és édesapja odafönt is büszke lehetett a lányára.
                                                                                                                                                              Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez