Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659382
   « Vissza

Felújított szakrendelő: mi lesz itt?

 « Cikkek és hírek 
2020. július 15.
 

A Jókai úti Szakrendelő bővítése a XVI. kerület eddigi legnagyobb beruházása. Az eddig földszintes melléképületre két további szint kerül, helyet kapnak eddig hiányzó egészségügyi szolgáltatások, ide költözik az orvosi ügyelet a Benő utcából – mintegy 2,1 milliárd forintból, amiből több mint 500 milliót az önkormányzat finanszíroz.

kepfile

A kibővített, felújított szakrendelő látványterve – az oldalsó szárny két emelettel bővül

   A szakrendelő bővítésére pályázatot kellett készíteni. Ennek során még az volt a terv, hogy a három szintes főépületre is kerül egy újabb szint, és a földszintes melléképületre is, és így valósul meg a bővítés. Amikor a pályázat elnyerte az állam támogatását, akkor indult meg a kivitelezés előkészítése, és ennek során derült ki, hogy se a főépület, se a melléképület nem bírna el egy újabb szintet megerősítés nélkül, és ez igencsak megdrágítaná az építkezést.
   A bővítés célpontjává ekkor vált az egyszintes szárnyépület: ugyan azt is meg kell erősíteni, hogy kibírja a feléje álmodott két és fél emeletet, de ezt sokkal olcsóbban és egyszerűbben meg lehet valósítani. Az állam a módosított bővítési verziót is támogatta.

   A beruházás pénzügyi fedezete együtt mozgott a célokkal. Az első verzió állami támogatása 1 milliárd 150 millió forint volt, de ez tartalmazott egészségügyi eszközfejlesztést is. Szatmáry Kristóf parlamenti képviselőnek sikerült további 273 millió forint támogatást szerezni, majd az állam idén júniusban adott további 120 millió forintot. Az állami támogatás teljes összege (a közel 75 milliós, már végrehajtott eszközfejlesztést leszámítva) 1 milliárd 542 millió 401 ezer 175 forintot tesz ki, a bővítés teljes költsége 2 milliárd 68 millió 416 ezer 929 forintot tesz ki – a két összeg különbségét az önkormányzat saját forrásból fedezi.

kepfile

Vasalással gyámolított oszlopok és erős vasbeton szerkezetek tartják a földszintre épített két új emeletet

  A munka a szerkezet megerősítésével indult. A védőnők és a gyermekorvosok elköltöztek, a gyógytorna és az igazgatói iroda is más helyet kapott, az építők pedig a szükséges mértékben szétszedték az oldalsó épületet, ami részben alápincézett. A megerősítés a pincére is kiterjedt, de legfőképpen a földszint szerkezetét érintette. Vasbeton falszerkezetek készültek, illetve az oszlopokat erős acélszerkezetekkel gyámolították, hogy elviselje a fölébe kerülő terhelést. Amint elkészült a teherhordó szerkezet, egybefüggő vasbeton lemezt öntöttek a födémre.

   Erről a megerősített födémről indult felfelé az új épületrész, ami előregyártott acélszerkezetből készült. Az elemeket nagy teherbírású darukkal emelték a helyére, és szép nagy csavarokkal erősítették össze. Az első és a második szint tetejére trapézlemezből készült úgynevezett bennmaradó zsalu került, ebből alig pár centiméterrel emelkedik majd ki a végleges padlószint, miután kiöntik a trapézlemezt betonnal, megfelelő vasalás után (ez esetben vasaláson nem az ünnepi abrosz előkészítését, hanem a megfelelő betonvas szerkezet elhelyezését értjük).
   Az egész szerkezetet kívülről tűzálló szendvicspanel borítja majd, azon belül helyezkedik el a hőszigetelés, belülről pedig gipszkarton takarja el a szerkezet látványát a kíváncsi szemek elől.

   A megmagasodott oldalsó szárny két felét középütt a lift­akna köti össze. Megjegyezzük, hogy a nagy épület liftje és a mellette lévő dolgozói lift is megmarad, a meglévő helyre új lifteket szerelnek a felújítás során, tehát a megújult szakrendelőben meglehetős liftbőség fog uralkodni.

  Az oldalsó szárny két emeletére egy további félemelet is kerül, és itt helyezkedik majd el a gépészet. Ez egy hagyományos gázkazánt jelent, valamint egy különleges, háromcsöves, igen korszerű hőszivattyút. Ennek különlegessége a takarékos működésen kívül, hogy egyidőben az egyes helyiségeket hűteni, másokat fűteni tud, mégpedig úgy, hogy a hűtött térből elvont hőt az egyéb helyiségek fűtésére hasznosítja. Leánykori néven ezt VRF rendszernek hívták (magyarul: változó hűtőközeg tömegáram), manapság annyi névvel illetik, ahány gyártója van.

  Az oldalsó szárny teljes elkészülte 2021 első negyedévére várható, bár ebben érhetik a kertvárosiakat meglepetések, ugyanis a kivitelező jelenleg jóval az ütemezés előtt jár a megvalósítással. Ha az emeletráépítés teljesen befejeződik, akkor a főépületen is lesznek (viszonylag kisebb) felújítások és átalakítások, ami átmeneti költözködéssel járhat.

   A szakrendelő végleges berendezkedése a tervek alapján a következő lesz, ha teljesen elkészül (a melléképületet a lépcsőház két részre bontja, a Rosmann felé eső rész az M2, a Tekla utca felé eső pedig az M1, ezt a megnevezést használjuk.) Az M2 földszinti részébe visszaköltöznek a védőnők és a gyermekorvosok, s mint eddig is volt, ez a rész kívülről közvetlenül megközelíthető. Az M1 rész legtávolabbi részébe költözik az ügyelet a Benő utcából, ennek megközelítése a már most is meglévő külső bejáraton történik az OTP és a szakrendelő közötti rövid közútról (Csenge utca). A lépcsőház felől lesz megközelíthető a gyógytorna, ami igencsak terebélyesedik: három gyógytornász terem is létesül, egy az M1 részen, kettő pedig a földszinti sebészet korábbi helyén. Emellé települ a korábban a bejáratnál lévő gyógyászati segédeszköz bolt, mellé kerül a recepció (magyarán a betegirányítás). A büfé a bejárat másik felére, a recepció mellé kerül, a túloldali részt pedig teljesen elfoglalja a gasztroenterológia (jelenleg itt működik a kardiológia).

   Az oldalsó szárny első emeletének Rosmann felőli részén (M2) kap új helyet a kardiológia (terheléses EKG, stb.), valamint a belgyógyászat – nyolc új rendelőben, melyeket váró- és mellékhelyiség egészít ki. A lépcsőház túlfelén nyolc új rendelőbe költözik a nőgyógyászat, az urológia és a citoszkópia. A főépületi rész első emeletén lesz az EMG és az ENG (elektromiográfia és elektroneurográfia – a környéki idegrendszer és az izmok bizonyos betegségeinek vizsgálatára), a röntgen, az ultrahang, az új egészségügyi szolgáltatás: a mammográfia (melynek szűrővizsgálatai érdekében eddig más kerületbe kellett a helyi hölgyeknek utazni). A labor megmarad a korábbi helyén.

   Az M2 második emeletén a szakrendelő vezetősége kap helyet, kiegészülve a Benő utcából ide költöző gazdasági részleggel, amely a könyvelés és a pénzügyek zavartalanságáról gondoskodik. Ugyanitt kap helyet egy 63 négyzetméteres oktatóterem is.
Teljesen önálló bekezdést érdemel

  az úgynevezett

  egynapos sebészet,

ami az M1 második emeletén, 236 négyzetméteres alapterületen működik majd. Az egynapos sebészet ugyanis a kórházi sebészeti eljárások olyan alternatíváját jelenti, ami jellemzően mentes a kórházba összeszedhető fertőződésektől. Az ide kerülő egynapos sebészet a XXI. század színvonalát jelképezi, a műtős­blokkon kívül lesz több fektető, vizesblokk és steril raktár is.

kepfile

Az M2 épületszárny első és második szintjének szerelése a szakrendelő felől fényképezve

    A főépület második emeletére költözik a sebészet, az ortopédia és a gipszelő. Továbbra is a második emeleten marad a reumatológia és a fizikoterápia.

   Az M1 harmadik szinti félemeletének gépészetéről már tettünk említést, ide orvosi szolgáltatás nem kerül. A főépület harmadik szintjére kerül a szemészet, a fül-orr-gége, a neurológia és a fogorvosok.
   Az épület átalakításával, bővítésével kapcsolatban fejlesztik az informatikai rendszert és a telefonhálózatot. A tervek szerint a recepció mellé egy call-center is kerül – ennek részletei a beruházás végeztével ismerhetők meg.
     A kibővített szakrendelő átadására várhatóan a jövő év végén kerül sor.
                                                                                                                                                Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez