Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28653554
   « Vissza

Sportolóink – karanténba zárva

 « Cikkek és hírek 
2020. április 17.
 

Március 24-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan is bejelentette az olimpia elhalasztását. A döntésre számítani lehetett, ám a bejelentés mégis megdöbbentette a sport(és nem csak a sport)világot. A Kertvárosban is úgy tervezték, hogy június elején valamennyi olimpiára menő sportolót, edzőt, sportvezetőt és játékvezetőt ünnepélyes keretek között fognak majd elbúcsúztatni (az önkormányzat és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör közösen), ám erre már csak jövő júniusban lesz majd lehetőség. Alábbi „körkapcsolásunkban” azokat a kerületi sportolókat szólaltattuk meg, akiket érzékenyen érintett az olimpia elhalasztása.

Péni István

kepfile

   A Sashalmon élő sportlövő még 2019 elején az elsők között szerzett kvótát Tokióba. A mindössze 23 esztendős sportoló ráadásul az éremszerzésre is esélyesnek tűnik. Jó formáját bizonyította, hogy közvetlenül az európai járvány kirobbanása előtt a lengyelországi Wroclavban rendezett sportlövő Európa-bajnokságon a puskások között arany-, légpuska vegyespáros számban pedig Dénes Eszterrel ezüstérmet nyert.
   – Kellemetlen helyzet az olimpia elhalasztása, amely alaposan felborította a menetrendünket. Sportlövészetben is minden versenyt lemondtak. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy legalább edzésekre járhatok, a szövetség ugyanis az olimpikonoknak abszolút szeparált körülmények között biztosítja a gyakorlást. (Egyszerre csak két sportoló tartózkodhat a lőtéren.) Az edzőim azonban egyaránt nyugdíjasok, így ők otthon tartózkodnak, és online koordinálják az edzéseimet. Ami nem könnyű helyzet. Próbálok maximális elánnal készülni, de úgy vélem, ha ősszel lesz versenyünk, akkor már nagyon elégedettek lehetünk.
   – Én még a szerencsésebbek közé tartozom, mert már megvan a kvótám, ráadásul az utolsó pillanatban még meg tudták rendezni az Európa-bajnokságunkat is, melyen életem legjobb eredményét érhettem el, illetve 23 évesen nem veszítek még sokat ezzel az egy éves csúszással. Sportlövészetben amúgy lezárultak már az érdemi dolgok, mindössze három kvótáért megy még a harc (erre esélyes kerületünk másik sportlövője, Egri Viktória is), akik ezekért küzdenek, azoknak viszont még egy évet várniuk kell majd a lehetőségre. Nekik nehéz lesz ismét topformába lendülni.

Decsi Tamás

kepfile

    A Kertvárosi Vívó SE idén 37 esztendős világbajnoka is elmondhatja magáról, hogy (több mint) fél lábbal Tokióban érezheti magát. Tamás ugyanis tagja volt annak a férfi kardcsapatnak, amely az egész olimpiai ciklusban kimagaslóan teljesített, és gyakorlatilag „simán”, világranglista másodikként vívta ki a tokiói szereplés jogát. A kvóta azonban az országnak szól, amely négy (3+1 tartalék) vívót indíthat majd az olimpián. Hogy ki lesz majd ennek a csapatnak a tagja, az viszont a pillanatnyi formán fog majd múlni.
   – Furcsa volt ennek a kvalifikációnak a vége. Még Varsóban versenyeztünk, amikor az első hírek megérkeztek Olaszországból. Onnan, ahol a következő versenyünk lett volna (Padova Luxardo-kupa). Ezt érthető módon elhalasztották, majd helyette több variáció is felmerült. Porec, Düsseldorf után végül Luxemburg lett a befutó. Itt mindenki – többek között olaszok, irániak, kínaiak, koreaiak – is pástra lépett.
  – Nem is gondoltunk még bele, mekkora kockázata volt mindennek, pedig már a versenyen mindenki hőmérsékletét ellenőrizték. Volt olyan magyar fiatal vívó, akit már a családja nem is engedett elindulni a versenyen. A csapatnak viszont „kötelező” volt a részvétel, mert egy jó helyezéssel matematikailag is be tudtuk biztosítani az olimpiai részvételt. Ez végül össze is jött, így elégedettek lehetünk.
   – Az utolsó kvalifikációs verseny, a budapesti Világkupa azonban elmaradt. Ez a verseny azért lett volna fontos, mert nagy a harc a csapattagságért, másrészt még az sem dőlt el, hogy Szilágyi Áron és Szatmári András mellett ki legyen a harmadik egyéni induló Tokióban. Erre most Gémesi Csanád és én pályázunk a legnagyobb eséllyel, nagyjából egyenlő eséllyel, ezért nem lett volna mindegy, hogy miként teljesítünk a budapesti versenyen. Az olimpia elhalasztása bennünket sem ért váratlanul, de annak kimondottan örülünk, hogy a halasztás nem két évre szól. Nekem különösképpen fontos volt, hogy belátható időn belül legyen az olimpia, hisz jövőre már 38 leszek. Én pedig nagyon szeretnék pástra lépni Tokióban, mert az éremgyűjteményemből egyedül egy ötkarikás medál hiányzik.
   – Most pihenünk, mást nem tehetünk, edzeni ugyanis nem tudunk, versenyünk pedig minimum fél év múlva lesz csak. Próbálom a kondíciómat megőrizni, illetve edzőkollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy a KVSE fiatal vívói is mozgásban maradjanak a karantén alatt.

Gyöngyössy Anikó

kepfile

 A kerületi olimpikonok közül Anikó van a legnehezebb helyzetben. Ő ugyanis annak a magyar női vízilabdaválogatottnak a tagja (centere), amely még nem szerezte meg a kvótát, de, amely akár egy olimpiai érem megszerzésére is esélyes lehet majd Tokióban.
   – Márciusban Olaszországban lett volna a selejtezőnk – mondta a BVSC-Zugló Mátyásföldön élő kitűnősége –, úgy készültünk, hogy azon a tornán kell topformában lennünk. Aztán a járvány miatt előbb nyárra, most pedig 2021-re halasztották a tornát. Jelenleg víz közelébe sem mehetünk, mindnyájan otthon készülünk, online-edzésekkel próbálunk formában maradni. Az én életemet még nehezíti, hogy a válogatottból egyedüliként gyakorló anyuka vagyok, a lányom ráadásul már iskolás, akivel még rendszeresen tanulnom kell. Így mindennap 7-21 óráig szolgálatban vagyok, ami meglehetősen kimerítő.
  – Ugyanakkor próbálok pozitív lenni, az olimpia és a selejtező elhalasztása ugyanis az ellenfelek számára is ugyanakkora probléma, amiből jól is kijöhetünk, hisz, ha jól reagáljuk le a történéseket, akár még jobban is felkészülhetünk majd a sorsdöntő meccsekre. A menedzsmentünk és a válogatott minden tagja ezen dolgozik. Én ugyan az idősebb játékosok közé tartozom, de úgy számolok, hogy ott leszek majd Tokióban. Még ebben a nehéz helyzetben is ezért a célért küzdök minden egyes nap.
                                                                                                                                                      Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez