Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656011
   « Vissza

CD bemutató a Szentmihályi Plébánián

 « Cikkek és hírek 
2020. március 18.
 

…Szív megszerette…

kepfile

Gréczi László, Budai Ilona és Kiss László

Budai Ilona, Kossuth-díjas népdalénekes, a Nemzet Művésze és Kiss László, Béres Ferenc-és Arany páva-nagydíjas népzenészek lemezbemutatója volt március 7-én délután a Szent Mihály templom plébánia termében.

  Ismét egy nagyszerű előadással lehettünk gazdagabbak, akik részt vettünk a Petrovics Sándor által létrehozott Szentmihályi Esték legújabb találkozóján. A vendégek Gréczi László értékmentő újságíró meghívására érkeztek az estre. Felvezetőjében elmondta, hogy évtizedes barátság köti a művészekhez, így tudta, hogy egy nem mindennapi CD-vel készülnek Trianon 100 éves évfordulójára.
  Már érkezésünkkor a színpadkép látványa is sugallta a Nagy-Magyarország térképpel, a hatvannégy vármegye aranyba vont címereivel, a kereszttel és a gyönyörű virág kompozícióval, hogy ma itt egy nemzeti érzéseinket megemelő lelki élmény vár ránk.
  A ráhangolódást tovább segítette, hogy a két művész vallomásait és Dunai Mónika országgyűlési képviselő ajánlóját is – melyek a CD-n olvashatóak – felolvasta Gréczi László.
  1920. június 4. A magyar nép életének leggyászosabb napja. Területének 2/3-át elvesztette, ötmillió testvérünk szinte napok alatt egy másik ország másodrendű állampolgára lett. Ezen magyarul beszélő, imádkozó, éneklő és álmodó magyarok előtt kívánunk tisztelegni a lemez anyagával.
  Egyszer Kányádi Sándor erdélyi költőt kérdezte egy újságíró imigyen: Mester, mit szól ahhoz, hogy az erdélyi székelyek színe, java elhagyta szülőföldjét? A válasz: A színe lehet, de a java itthon maradt!

   Dunai Mónika a következő szavakkal ajánlotta Budai Ilona és Kiss László Trianon-lemezét: Szív és lélek, régmúlt és ma, mester és tanítványa egyszerre van jelen Budai Ilona és Kiss László albumának dalaiban, amelyek megunhatatlanul hirdetik az igazságot, a szépséget, a hitet és az örökkévalóságot.
   Különleges varázserő árad ezekből az énekekből: a koboz, a gitár, a női, a férfihang és a versek úgy forrnak össze, úgy alkotnak tökéletes egységet, mint a csillagok járása, vagy mint egy gyermekét átölelő szülőpár. Ez a varázserő a szeretet, amely soha nem tűnhet el a világból. A „...Szív megszerette…” album dalait én első hallásra megszerettem. Remélem, Önök is azonnal meg fogják szeretni.

   Az esten hallhattunk a trianoni döntés tragikus, megrendítő pillanatairól, miként küzdöttek utolsó pillanatig ebben a kiszolgáltatott helyzetben nagyjaink, gróf Apponyi Albert, gróf Bethlen István, gróf Teleki Pál.
  És mégis élünk… Ezt érezhettük az est folyamán, ahogy a mester Budai Ilona és tanítványa Kiss László megszólaltatták az elszakított országrészek népdalait, meséit. Mindezekben benne rejlik a megmaradni akarás és az élet szeretete. Budai Ilona ízes meséi hallatán lelkünk a székely emberek közt járhatott. László egy saját szerzeményt is előadott, mely Albert Ferenc költő versének megzenésítéséből született, Fohász címmel.
   Köszönjük Budai Ilonának és Kiss Lászlónak, hogy közösen, méltó módon emlékezhettünk az elcsatolt területeken élő honfitársaink megmaradásának példaértékű küzdelmeiről. Vittük magunkkal az élményt és a CD-t, melyet a művészek örömmel dedikáltak.
  Köszönet Budai Ilonának és Kiss Lászlónak, hogy megtisztelték a rákosszentmihályi közösséget, köszönet a Kovász Egyesületnek és Petrovics Sándornak, hogy létrejöhetett ez az est, és köszönet Gréczi Lászlónak a színpadképért, valamint a Juhász házaspárnak (Istvánnak és Marikának) hogy láthattuk a hatvannégy vármegye címereit.
                                                                                                                           Sipos Kata tanár, szerkesztő

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez