Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654552
   « Vissza

Befagyott a Naplás-tó

 « Cikkek és hírek 
2020. január 22.
 



   Mióta melegedik az időjárás, egyre ritkábban fordul elő, hogy sportolásra alkalmas jég alakuljon ki a Kertváros határában található Naplás-tavon. Most viszont tükörsimára fagyott a vízfelület a jeges szélcsendben, és a hely annyira népszerű, hogy hétvégén lehetetlen a környéken leparkolni, holott tengernyi parkolót épített a tó körül az önkormányzat.
    A jégen tartózkodni mindig veszélyes dolog, a katasztrófavédelem összefoglalta, hogy ilyen esetben mi a teendő.

kepfile

A Naplás-tó látványa az egyik nemrég elkészült plázs felől

  A vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain. Aki a jégen léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.
 Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el.
  Ha beszakad a jég alattunk: Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal – mindig a lehető legnagyobb testfelülettel – a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé. Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Beszakadás esetén kerüljük a felesleges mozdulatokat Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
  Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni. Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk. Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.
  Ha egy beszakadt embernek segítünk, nagyon fontos, hogy: A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítsük meg a bajbajutottat. Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez