Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665036
   « Vissza

Zöldhullám a BVSC-nél

 « Cikkek és hírek 
2019. november 14.
 

Egészségtudatos életmód egészséges környezetben

Országosan is példát mutatna a BVSC környezettudatosságból. Céljuk, hogy a zuglói egyesület legyen az első olyan sportklub Magyarországon, amely kizárólag megújuló energiaforrásokat (napelemeket és geotermikus energiát) használ létesítményei működtetéséhez. A tervekről az egyesület elnökét, Szatmáry Kristófot kérdeztük.

kepfile

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a BVSC elnöke. A geotermikus energiát biztosító mélyfúrású termálkút vizét a hőenergia kinyerése után a Széchenyi-fürdőben hasznosítják

 – A fentarthatóbb, környezettudatosabb jelennel és jövővel foglalkozni megkerülhetetlen. Mik azok a változások – változtatások, amivel a BVSC-Zugló sportegyesület hozzájárul a klímavédelemhez?
 – A környezetvédelem, környezettudatosság eddig is a mindennapjaink része volt. Sportklubunk nem divatokhoz vagy trendekhez igazodik, hanem tudatos, átgondolt tervet követ a fejlesztéseknél. Ha a BVSC-Zugló mindig az aktuális trendekhez igazodott volna, akkor ma sehol sem tartanánk: a sportban következetességgel, tudatossággal és kitartással érhetők csak el eredmények. A hírekben a sztársportolóink szerepelnek, miközben a háttérben folyamatosan azon fáradozunk, hogy biztos legyen az utánpótlás, és hogy minél több gyermeket, fiatalt neveljünk egészségtudatos életmódra.
   – Célunk, hogy a rendszeres testmozgás az életük részévé váljon – szeressék, igényeljék a sportot. Ez aprómunka – napról-napra építkezünk. Az egészségtudatos nevelés jó alapot teremt a környezettudatossághoz. Ehhez hozzátartozik a társadalmi felelősségvállalás. Példát szeretnénk közvetíteni tagjainknak azzal is, hogy egy környezettudatos, fogyasztói szemlélettel működtető létesítményt tartunk fent. A ’zöld BVSC-s’ értékek közvetítése a fiatal sportolóink felé roppant fontosak. Az egészséges és környezettudatos nevelés egy olyan tudatformálás, amely megtaníthatja a nálunk sportoló gyermekeknek a környezettel való tudatos együttélést, és környezetbarát életvitelt.

  – Hosszú távú tervekről beszél, de mi az, ami már megvalósult?
  – A BVSC több mint egy évszázada neveli az egymást követő nemzedékeket a mozgás szeretetére. Mi működtetjük az ország első sportóvodáját is. 2013 óta számos bajnok igazolt egyesületünkhöz. Folyamatosan fejlesztünk: kézilabdacsarnokot, fedhető műfüves sportpályákat létesítettünk, megújítottuk az uszodát, a vívó- és a birkózócsarnokot, az öltözőket.

  – És hol kap mindezekben helyet a zöld, a környezetvédelem?
 – Érdemes megnézni a telephelyeinket. Ahol lehet, parkosítunk, több mint 100 fát ültettünk. Az intézményi fejlesztéseknek pedig velejárója az energiahatékonyság javítása. Az uszoda épületében nagyobb hatásfokú kazánokra cseréltük a régieket, átalakítottuk a légtechnikát, kicseréltük a nyílászárókat. A kültéri medencét felújítottuk, fedetté tettük, és a jelenlegi uszodaépülethez kapcsoltuk. A villanyszámlát pedig napelemekkel csökkentjük – az 50 kW-os rendszer telepítéséhez már megkezdtük a közbeszerzési eljárás előkészítését.

   – Ennél azonban több kell a tiszta zöldhöz…
  – Persze, és teszünk is érte. A nagyobb lépés, amelynél már a megvalósítás szakaszába léptünk, a geotermikus hőhasznosító rendszer kiépítése, amely a megújult vizes létesítményeink működtetését helyezi új alapokra. A nyereség kétszeres: olcsóbb lesz a fenntartás, miközben csökkentjük a környezetterhelést. A termálvizet mélyfúrású kútból nyerjük, amelyet felszín alatti vezetékhálózat köt össze a sportkomplexum fűtési rendszerével. A hő hasznosítása után a kitermelt vizet zárt, újonnan kiépített vezeték szállítja el a Széchenyi-fürdő területére, ahol hűtött vízként hasznosítják a továbbiakban.

  – Mikor lesz érezhető ennek eredménye a működtetésben?
  – Pár hónapon belül. A későbbiekben szakembereink segítségével akadálymentesen fogják működtetni a rendszert. A geotermikus energia bevezetésével minimalizálódik a gázfogyasztás az egyesületnél.

   – A hagyományos kék és sárga színek mellé felsorakozik állandónak a zöld is a BVSC-nél?
  – Ha a kéket és sárgát összekevernénk, éppen zöldet adna ki. De komolyra fordítva a szót, a 21. század új szemléletet követel meg mindenkitől. Végesek az energiaforrásaink, hatékonyan kell bánnunk velük. Tennünk kell azért, hogy minél tisztább, környezetkímélőbb energiát használjunk a mindennapokban. Azt mondják „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” – hát mi éppen ezt tesszük.

   – Konzervatív elveket valló emberként is alapvető meggyőződésem, hogy hagyományainkat, értékeinket meg kell őrizni és ez vonatkozik a természeti értékeinkre, környezetünkre is. A BVSC elnökeként ezt igyekszem munkatársaimmal együtt érvényre is juttatni. Az a célunk, hogy a BVSC-Zugló legyen az első olyan sportegyesület az országban, amely kizárólag megújuló energiaforrásokat vesz igénybe létesítményei működtetésénél. Vagyis igen, a jövő színe zöld a BVSC-nél.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez