Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656056
   « Vissza

Decsi András mesteredző lett

 « Cikkek és hírek 
2019. október 16.
 

   Decsi István 2013-as Mesteredzői elismerését követően a Magyar Edzők Társasága idén a nagyobbik Decsi-fiút, Andrást is Mesteredzői elismerésben részesítette. A díj több évtizedes történetében példa nélküli, hogy egy családon belül az apa és a fiú is Mesteredző legyen. A Decsik esetében azonban kétség sem férhet a díjak jogosságához. 

kepfile

  Decsi István több mint fél évszázadot töltött a vívópástokon. Versenyzőként egy olyan korszakban, amikor a magyar kardvívás fénykorát élte, tudott a legjobbak között lenni, juniorként a válogatottságig, felnőttként pedig a szűk elitet jelentő I. osztályig vitte. Igazi nagy sikereit azonban edzőként könyvelhette el. Ózdon egy erős vívóbázist épített ki, ahonnan két fia, András és Tamás karrierje is elindult.
   Majd később a Budapest Honvéd, az UTE és a BSE vívótermeiben oktatta eredményesen a gyerekeket. A 2008-as pekingi olimpiát követően – mely világeseményen kisebbik fia, Tamás is résztvevő volt – hozta létre a Kertvárosi Vívó SE-t, amely klub az elmúlt tíz évben komoly rangot vívott ki magának a hazai vívóéletben.

   Nagyobbik fia, András pályafutása ennél kicsit kacifántosabbra sikeredett. Az egykori kadet világbajnok és junior Európa-bajnok kardvívó a múlt évezred végén közel állt ahhoz, hogy a 90-es évek nagy generációjának, Szabó Bencének, Köves Csabának vagy Navarette Józsefnek az utódja lehessen a felnőtt válogatottnál.
  Decsi András 1997-ben ezüstérmet szerzett a felnőtt Európa-bajnokságon, egy év múlva azonban az UTE vívócsapatával Gödöllőn a Bajnokcsapatok Európa Kupájáért küzdve keresztszalag-szakadást szenvedett, amely komoly törést okozott a pályafutásában. Még megpróbálkozott a visszatéréssel, az édesapjával és öccsével, a későbbi világbajnok Decsi Tamással együtt átigazoltak a BSE-be, de az eredmények már elmaradtak, ezért a 2000-es évek elején úgy döntött, felhagy az aktív versenyzéssel.
   Addigra már edzői képesítést szerzett, és úgy tervezte, édesapja mellett fog majd dolgozni. Nem sokkal később azonban elfogadta egy Sacramento-i klub ajánlatát. Az Egyesült Államokból eljőve 2006-2015 között Hongkongban, Pekingben és Szingapúrban edzősködött. Mindhárom országban komoly sikereket ért el. Az Ázsiai Játékokon több tanítványa is érmet szerzett, egy hongkongi versenyzője pedig a pekingi olimpiára is kijutott, és nem egy olyan korosztályos világverseny akadt, ahol hongkongi vagy szingapúri vívói a nyolcas döntők résztvevői voltak.
   – Hogy miért jöttem haza? Mert egy olyan megtisztelő felkérést kaptam, amelyet elkötelezett magyar edzőként nem volt szabad visszautasítani. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, miután elköszönt korábbi edzőjétől, Somlai Bélától, engem kért meg, hogy készítsem fel őt a riói olimpiára, meg az elkövetkezendő világversenyekre – indokolta hazatértét 2015-ben Decsi András.
   A nagyobbik Decsi fiú elmúlt négy esztendőben elért eredménylajstroma önmagáért beszél: tanítványa, Szilágyi Áron olimpiát, Európa-bajnokságot, illetve világ- és európa-bajnoki érmeket nyert. 2017 óta irányítja vezetőedzőként a magyar kardválogatottat, mellyel rendre ott szerepel a világ legjobbjai között. Együttesével Európa-bajnoki címet, illetve világ- és Európa-bajnoki érmeket nyert, mellyel maximálisan igazolni tudta, hogy ő a legalkalmasabb magyar edző erre a nehéz feladatra.
   – A legtöbb inspirációt az edzői pályán az édesapámtól kaptam, aki nemcsak versenyzői pályafutásomat, hanem az edzői szárnybontogatásomat is végigkísérte. Tőle ma is sok támogatást és segítséget kapok – mondta az újdonsült kertvárosi Mesteredző egy korábbi interjújában.

  Decsi András a riói olimpiát követően állami kitüntetésben, illetve szűkebb hazájában, a XVI. kerületben Díszpolgári címben részesült. Idéntől pedig már a legnagyobb szakmai elismerést, a Mesteredzői kinevezést is magáénak tudhatja.
   A Kertváros szerencsére nemcsak jó sportolókban, kiváló egyesületekben, hanem remek edzőkben is bővelkedik. Ezt bizonyítja, hogy András előtt már 1981-ben Csík János (kézilabda) és Kocsis Ferenc (birkózás), 1996-ban Novák Dezső (labdarúgás), 1997-ben Patakfalvy Miklós (taekwondo), 2008-ban Földi László (vízilabda), 2011-ben Pánczél Gábor (judo), 2012-ben Laufer Béla (torna) és 2013-ban a már említett Decsi István (vívás) is átvehette ezt az elismerést.
                                                                                                                                                          Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez