Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774078
   « Vissza

Körzeti választási eredmények

 « Cikkek és hírek 
2019. október 16.
 

                               Az összeállítást készítette: Ferenci Zoltán

kepfile

A választások napszámosai, a szavazóköri biztosok. A Kertváros 61 szavazókörében 396 szavazóköri biztos és 63 jegyzőkönyvvezető felügyelte a választás törvényességét. Képünkön esküt tesznek október 7-én az Erzsébetligeti Színház nagytermében.

XVI. kerület (Kertváros)

Általában vidámabb szokott lenni a választási eredményváró a Kertvárosi Fidesznél. Október 13-án este viszont, ahogy jöttek a szavazóköri eredmények, ide-oda billegtek a körzetek, Karácsony húzott Tarlóstól elfele, s az országos eredményekből is látszott, hogy ez nem lesz egy sima mérkőzés.

 A kampány indulásakor még sok vidám percet okoztak az ellenzéki jelöltek. Nemes Gábor, az egykori szakszervezeti funkcionárius köztudomásúlag Maglódon él (bár kétségtelenül volt és van köze a XVI. kerülethez), s hiányosak az ismeretei az itteni helyzetről. Feleségének Maglódon bejegyzett cége indított Öt-Falu Kertváros néven újságot, s már az első számban összetévesztették a bezárt Georgina kocsmát a Rádió utcai közösségi házzal. Az Ikarus eladását, a fizetésképtelen kft. adótartozását mind megpróbálták Kovács Péter nyakába varrni, de rém szerencsétlenül.
   Az ellenzéki összefogás jelöltjei rendszeresen a kerület kihalt részeire hirdettek kitelepülést, például a Terra Zebra lakóparkba, vagy csütörtök késő délután a Sashalmi piacra – szóval láthatóan baj volt a helyismerettel. Nemes különben úgy viselkedett, mint akinek jár a polgármesteri szék – mondjuk ezt az érzést méltán táplálta, hogy a múlt évi parlamenti képviselőválasztáson, hogy jelölt lehessen, lemondott szakszervezeti tisztségéről, ezután pedig visszaléptették Vajda Zoltán javára: két szék között a csupasz földre huppant, és sok-sok év szakszervezeti fizetés után nem olyan kellemes dolog a piacról megélni...
  Nemes óriási plakátjai sűrűn megtalálhatók voltak a kerület főútjain, mi meg vártuk a bolsevizmusból ismert formulát: a mennyiség mikor csap már át minőségbe. De nem csapott.

   Viccek is terjedtek róla: ha így folytatja, október 13-án lesz egy Igen-es Péterünk és egy Nem-es Gáborunk. Vagy hogy a Jobbik polgármesterjelöltként miért nem támogatta? Mert előre tudták, hogy ő a rosszabbik...

  Aztán kezdett alábbhagyni a vidámság, mert beindultak az ellenzék részéről az alvilági módszerek. Ács Anikó körzetét teljesen beterítették egy hamisított szórólappal, amiben felszólítják a választókat (a jelölt nevében), hogy a szavazatával legyen szíves viszonozni a rezsiutalványt! Aztán valaki észrevette, hogy a Nemes felesége által kiadott Öt-Falu újsággal egy olyan, szintén hamisított szórólapot terjesztenek, amiben a Civil16 nevű, a választáson ugyancsak induló szervezet jelöltjeit próbálják összemosni a Fidesszel, jogosulatlanul felhasználva a két párt emblémáját. A Fidesz-jelöltek ekkor már észen voltak: nyomába eredtek a terjesztőnek, és sikerült el is fogniuk, Elkísérték a raktárába, s ott megtaláltak mintegy nyolcezer hamisított szórólapot.
  Kihívták a rendőrséget, akik a választás rendje elleni bűncselekmény miatt nyomozást indítottak. Kiderült, hogy a szórólapokat Nagy Richárd vállalkozó (mellesleg II. kerületi lakos) készíttette, ő adott megbízást a terjesztésre, és Nemesnek is tudnia kellett a dologról, mivel az ő terjesztője vitte az anyagot a kampányújsággal együtt. (Egyébként is teljesen valószínűtlen, hogy egy közösen kampányoló csapat egyetlen tagja, a többiek tudta nélkül ilyen akcióba belefogjon).

  A Fidesz jelöltjei rettentő pozitív kampányt folytattak, a hivatalban lévők minden előnyével. A választás előtti hetekben szinte minden nap volt egy átadás, óvodák, bölcsődék újultak meg, sok száz nyugdíjast köszöntöttek az idősek napján, és a választás előtt két nappal még a Reformátorok tere második üteme, az óriáscsúszdás, trambulinos játszókert is elkészült.
Így jött el a választás napja, majd a szavazatszámlálás. Tudnivaló, hogy a Kertváros 12 egyéni körzetre van felosztva, ezek szavazóköreiben lehet egyéni jelöltekre voksolni. Aki ezekben győztes, az lesz a körzet képviselője, a vesztes szavazatok pedig összegződve további öt képviselőt visznek be a kompenzációs listákról.

kepfile

   Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, Gulyás Gergely miniszter, Kovács Péter polgármester és Dobre Dániel képviselő a Reformátorok tere játszókert átadásán

kepfile

Kovács Péter polgármester beszámolója a választási eredményekről, a háttérben Tarlós István épp veszíti el főpolgármesteri székét

    Külön lehet szavazni a polgármesterjelöltekre, illetve a főpolgármesterre.
A 2014-es választáson a Fidesz-KDNP jelöltjei valamennyi körzetben győzedelmeskedtek, és öt ellenzéki jelölt került be a testületbe a kompenzációs listáról: a baloldalról Vajda Zoltán, Abonyi János, Mizsei László és Sebők László, a Jobbiktól pedig Varga Ilona. Kovács Péter polgármester egyéni körzetben is győzött, tehát a testület létszáma egyenlő volt a képviselők számával. Időközben a Fidesz színekben nyertes Horváth János elhunyt, a 2-es körzetben fia, Horváth Ádám szerzett mandátumot az időközi választáson.

kepfile

Ferenci András leadja szavazatát a rákosszentmihályi 26-os szavazókörben

   A Fidesz részéről valamennyi képviselő újraindult a körzetében, kivéve Csomor Ervint, akit időközben jegyzőnek választottak, az ő helyére Vass Pált jelölték. Az ellenzéki összefogás és a Civil16 nevű zöld tömörülés valamennyi körzetben állított jelöltet, Cinkotán pedig még egy független jelölt is elindult.
  A Fidesz jelöltek többsége viszonylag simán vette az akadályt, nem volt kétséges a győzelem. Kovács Péter polgármesterként a 60 százalék körül mozgott, ahogy érkeztek a szavazatok. Tarlós István nálunk 50 százalék körül végzett, de az eredményeket ugyan fővárosi szinten mérik...
  A 2-es körzettel az elejétől fogva baj volt. Itt Horváth Ádámmal Vajda Zoltán állt szemben, akiben erős volt a revánsvágy a tavalyi parlamenti választás kudarcáért. A kampány során Vajda politikai előélete, mostani tevékenysége szóba se került, pedig hát lett volna róla mit mesélni a gyanútlan választóknak. Vajda viszont mindent bedobott, és simán hozta a körzetet az ellenzéknek. Meleg volt a helyzet Környeiné és Kepes Ágnes versengésében is, de itt végül a Fideszes jelölt lett a győztes egy jobb szavazókörnek köszönhetően. Vincze Ágnes viszont simán kikapott Abonyi Jánostól, aki civilben a Centi lakásszövetkezet elnöke, és ráadásul még jó sok ideje is van... Gáspár József és Mizsei László párharcát a civil színekben ott induló Daróczi Zoltán postás döntötte el – ismert személyként tízszer annyi szavazatot kapott, mint a többi civil jelölt, és ez a veszteség Mizsei győzelmét hozta a körzetben.

   A 2014-es eredményekhez képest tehát az egyéni körzetek negyedét a Fidesz elveszítette. A kompenzációs listán viszont a vesztes szavazatok behozták Horváth Ádámot a Fidesz részéről, tehát Kovács Péternek megvan a biztos, tíz fős többsége. Kompenzációs listáról került még be a Civil16 vezetője, Schaffer Viktor, valamint az ellenzéki oldalról Csizmazia Ferenc, Hollai Gábor és Nemes Gábor. Kovács Péter polgármester a pesti oldalon a legnagyobb arányú győzelmet aratta közel 60 százalékos eredményével.

XVII. kerület
Rákosmente

   Áll még a két bástya észak-pesten. Riz Levente polgármester sajnálatos betegségét majd halálát követően Horváth Tamás, korábbi alpolgármester vitte tovább a tisztséget.

kepfile

    A választáson több mint 50 százalékos eredménnyel győzött, az egyéni körzetekben egy kivétellel a Fidesz jelöltjeit választották.

Csömör

kepfile

   Fábri István polgármester és csapata, a Csömöri Civil Egyesület harmadik alkalommal arat átütő erejű győzelmet, de ezt most nem adták ingyen. 2010-ben és 2014-ben is Fidesz-jellegű ellenfelekkel szemben kellett győzniük, de most más lett a kép.
  Bánhidi Balázs és csapata a Fidesz színeiben folytattak Csömörön rendkívül agresszív, botrányos kampányt. Korrupcióval vádolták a polgármestert, például azért, mert a csömöri forgalomszámláláshoz helyismerettel rendelkező hivatali dolgozókat ajánlott – ez nekik illegális vissza­foglalkoztatás volt, a közpénzek magánzsebbe csorgatása! A polgármesterjelöltről időközben kiderült, hogy a 2018-ban ünnepélyesen átadott csömöri cselgáncsterme jogilag egy építés alatt álló raktárcsarnok, aminek még használatbavételi engedélye sincs, mégis az iskolából egy éven át ide hordták cselgáncsozni a gyerekeket – amin a csömöri szülők rettentően felháborodtak. Kiderült az is, hogy Bánhidi korábbi cégei jelentős köztartozást hagytak maguk után, sőt ő vádlott egy most induló gazdasági perben. Az erősen lokálpatrióta Csömörön ezek után simán elveszítette csapatával a választást, de még valószínűleg hallani fogunk róla.

Kerepes

   A települést hosszabb ideje a Franka Tibor vezette civil egyesület irányította, Csömörhöz nagyon hasonló választási sikerrel. A mostani választáson sem a korábbi polgármester, sem a képviselőtestület tagjai nem indultak. Franka Tibor maga és csapata helyett a Fideszes polgármesterjelöltet és csapatát javasolta a választóknak. Ezért-e vagy másért, de ez a formáció aratott győzelmet Kerepesen.

kepfile

  Hat jelölt közül polgármester lett Gyuricza László közel 36 százalékos eredménnyel, a testületben nyolc szavazatuk van hat egyéb képviselővel szemben.

Kistarcsa

  A települést hagyományosan a Fidesz irányítja, ez most sem változott, viszont Solymosi Sándor korábbi polgármester átadta a stafétabotot Juhász Istvánnak, aki korábban a város alpolgármestere volt –akit több mint 44 százalékos eredménnyel polgármesternek választottak, és fennmaradt a Fidesz-többség a testületben.

kepfile

Nagytarcsa

    A korábbi polgármester, Rimóczi Sándor kapott bizalmat, 36 százalékot ért el a négy jelölt között.

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez