A házi sörfőzők fesztiválja (Home Brew Festival) kertvárosi unikumnak számít, hisz ilyen rendezvényt sehol máshol nem szerveznek az országban. A fesztivál ötletgazdája a Rákosszentmihályon élő sörfőző, Kovács József Olasz volt, aki a tavalyi évben szervezte az első sörfőzőtalálkozót a Sashalmon levő Legenda Sörfőzde Centerben.
– Az volt a célom, hogy népszerűsítsem a házi sörfőzést, amely anno engem is magával ragadott, illetve, hogy a sörfőzés iránt érdeklődők minél több praktikus információhoz juthassanak – mondta a főszervező.
Kovács József Olasz, a verseny főszervezője
A tavalyi program sikere után pedig idén, szeptember 14-én második alkalommal is megrendezték a Home Brew Festival-t a kerületi sörfőzdében. Az idei rendezvény aktualitását az ismétlésen túl az is adta, hogy a Legenda Sörfőzde Center tulajdonosa éppen a héten nyitotta meg második Sörfőzők Boltját a Kövirózsa utca 8/B szám alatt. Így ma már két helyen, Sashalmon és Zuglóban (Vezér út 50.) lehet az országban a sörfőzéshez, a pálinka-, bor- és sajtkészítéshez szükséges eszközöket beszerezni. Mert hogy ilyen sörfőző szaküzlet sehol máshol nincsen, így Záhonytól Sopronig minden sörfőzőt ez a két üzlet lát el jó minőségű malátával, komlóval, illetve az egyéb eszközökkel.
De mi is az a jó minőségű maláta és komló, illetve milyen eszközök kellenek ahhoz, hogy megfőzhessük álmaink sörreceptjét? Nos, ezekről a sörfőző titkokról is sok szó esett a szeptember 14-i fesztiválon, amikor is a sashalmi sörfőzdében az érdeklődők személyesen találkozhattak a legjobb hazai sörfőzőkkel, többek között a Balkezes Sörfőzde vezetőivel, vagy Csupor Marcival, a Csupor Sörök készítőjével, akiktől kérdéseikre első kézből kaphattak praktikus tanácsokat. De a vendégeknek érdemes volt beülniük az előadásokra is, mert azokon a söripar szakavatott képviselőitől az alapanyagokról, és a sörtörténelemről is sok mindent megtudhattak. A második Home Brew Festival-on az információs rendezvények mellett egy házi sörfőzőversenyt is tartottak, amely a fesztiválhoz hasonlóan igazi különlegesség volt, hisz a magyar sörfőzőknek nem szoktak külön versenyt szervezni. A mostani versenyen 35 magyar „pályaművet” értékelt a zsűri, amely értékelés a kóstolás után a hazai sörversenyek történetében első ízben nem papír alapon, hanem elektronikus úton történt. A szervezők megpróbáltak színes palettát összeállítani a házi sörfőzők számára, ám idén is bebizonyosodott, hogy a legnépszerűbb kategória továbbra is az IPA.
35 magyar „pályaművet” értékelt a zsűri
A sörfőző eszközök mellé jó tanács is járt
A második Home Brew Festival újfent bebizonyította, hogy a házi sörfőzést népszerűsítő program otthonra lelt a Legendában, ahol minden feltétel – hely, különterem, étel és ital – adott egy ekkora szabású rendezvény megszervezéséhez és lebonyolításához, ezért nagy valószínűséggel jövőre újabb fejezettel fog majd bővülni ez a tavaly kezdődött kertvárosi történet. Riersch Tamás
|