Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601638
   « Vissza

Március 15.: Ünnepségek, kitüntetések

 « Cikkek és hírek 
2019. március 20.
 

 1948-as forradalom és szabadságharc évfordulóján több helyen tartottak ünnepséget, megemlékezést a Kertvárosban. Március 14-én az árpádföldiek a Timur út menti Turul szobornál gyülekeztek össze, az ünnepi beszédet Szatmáry László képviselő mondta el. Ezután a cinkotaiak gyülekeztek az evangélikus templom közelében, hogy Dernovics Mihály elnök vezetésével bejárják a történelmi emlékhelyeket (ebből számos található Cinkotán, hisz itt lakott Petőfi anyai ági rokonsága, itt mondták ki a Habsburg ház trónfosztását, sőt a Cinkotai Nagyicce vendéglőben gyülekeztek mindazon képviselők, akik nem értettek egyet az 1867-es kiegyezéssel).

kepfile

A kerület díszpolgára lett Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-frontembere

kepfile

A kitüntetettek könnyűzenei frakcióját erősíti a P. Mobil, mely Schuszter Lóránt vezetésével ötven éve Sashalomról indult sikeres útjára, és most XVI. kerületért kitüntetésben részesült

 
  Másnap, március 15-én előbb a szentmihályi Pálfi téren tartottak megemlékezést, az ünnepi beszédet Petrovics Sándor, a Kovász Egyesület elnöke mondta. A kerület központi ünnepségére a Pilóta és a Prodám utca összefutásánál található emlékműnél került sor, ahol előbb a Kertvárosi Fúvószenekar adott térzenét, illetve a Corvin kórussal biztosította a megemlékezés élő zenei aláfestését, majd Kovács Péter polgármester ünnepi beszéde után a Körúti Színház és a Liget Táncakadémia művészei adtak műsort, aminek keretében Koncz Gábor színművész szavalta el a Nemzeti dalt. Az ünnepség koszorúzással zárult.

 Március 15-én este az Erzsébet-ligeti Színház nagytermében került sor az ünnephez kapcsolódó díjak és kitüntetések átadására, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében. Hagyomány, hogy a kerület Jó tanuló-jó sportoló díjait ez alkalommal adják át, ezzel biztosítva anyagi támogatást a Kertváros ifjú tehetségeinek – idén harmincan kaptak ilyen elismerést.
  A XVI. kerület Ifjú Tehetsége díjat kapta Horváth Csaba Csongor, az egészségfejlesztés és rekreációszervezés területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként; Varga Laura népdalénekes, a zeneművészet területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként; Dobra Bernadette, a színjátszás, tánc- és zeneművészetek területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként.

kepfile

XVI. kerületért kitütetést kapott Fejes Ferenc, dr. Varga János, Szőke István és dr. Skriba Eszter

   XVI. kerületért kitüntetést kapott Fejes Ferenc, a Szent Györgyi általános iskola nyugalmazott pedagógusa, aki aktív szerepet vállalt a Néri Szent Fülöp katolikus iskola létrehozásában; Dr. Varga János, Cinkota közszeretetnek örvendő orvosa, aki emellett nyolc éven át volt önkormányzati képviselő, 25 éve tagja az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak, és sokat tett az egészségmegőrzés érdekében; Szőke István, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola hit- és történelem tanára, aki számos szakmai végzettsége mellett jelentős közéleti szerepet is vállal, aktív tagja több irodalmi körnek és a gitáros templomi énekkarnak, az egyháztanács jegyzője és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezetének vezetője; dr. Skriba Eszter, aki kitüntetéssel végezte az orvosi egyetemet, szülész-nőgyó­gyász­ként ultrahang és meddőségi specialista, 2003 óta kerületi lakótársunk, aki szakmai tapasztalatait rendszeresem megosztja a széles nyilvánossággal; a Sashalomról indult P. Mobil együttes.
  A XVI. kerület díszpolgára Mező Misi lett, aki Doboz községből indulva lett országos hírű előadóművész, a tehetségkutató tévéműsorok rendszeres zsűritagja, több zenekarban is vállalt zenész-énekesi feladatokat, 11 éve kerületi lakótársunk, aki három gyermeket nevelve gyakran vállal közösségi feladatokat, és szívesen segít, ahol tud. A kerületi új díszpolgára a közönség vastapsa mellett vette át elismerését, s az azzal járó díjazást nyomban felajánlotta a Bercsényi utcai óvodának.
   Az ünnepi műsorban fellépő Varidance együttes a magyar néphagyomány gyökereit ültette át a XXI. század zenei és mozgásvilágába, hatalmas közönségsikert aratva. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez