Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600000
   « Vissza

A Jókain átköltözött szembe a Százforintos bolt

 « Cikkek és hírek 
2019. február 20.
 

  A Jókai úti Szakrendelő államilag támogatott bővítésének kellemetlen mellékhatása lett: már a tervezés során kiderült, hogy a rendelő előtti tér sarkán több évtizede ott álló üzlethelyiséget le kell bontani, mivel a területre a parkoló-kapacitás bővítése, a több szintes parkoló építése miatt feltétlenül szükség van.

  A vasvázas könnyűszerkezetes épületet még a 70-es években létesítette az Észak-Pesti ÁFÉSZ – ha valaki emlékszik még a háború előtti Hangya szövetkezetek utódaként létrehozott fogyasztó és értékesítő szövetkezetekre. Akkoriban itt élelmiszer bolt működött, majd később, már a maszek időkben bababolt lett belőle, utána linóleumot és tapétát árultak. A jelenlegi üzemeltető 19 éve nyitotta meg a Százforintos boltot, úgy, hogy a már akkor javában döglődő ÁFÉSZ-től megvásárolta az épületet is. A terület mindvégig tanácsi, majd önkormányzati tulajdonban volt, a bolt tulajdonosai a terület használatáért bérleti díjat fizettek (meg helyi adót az építmény után).

kepfile

A Százforintos bolt új bejárata a Jókai út 6. alatti irodaház Rossmann felőli végén

  A Százforintos bolt rövid idő alatt a vásárlók kedvence lett: ügyes üzletvezetéssel ezerféle árut lehetett itt megvásárolni, mélyen a szokásos árszint alatt. A vásárlók messziről zarándokoltak ide, a jól megközelíthető Jókai útra, s nem kevesen degeszre tömött „banyatankkal” távoztak, jelentős összeget megtakarítva a vásárláson. Hidegzuhanyként érte a 10 ezer főt is meghaladó vásárlói kört az a hír, hogy le kell bontani az üzletet, mert bővíteni fogják a szakrendelőt. Valóban meg is érkezett az önkormányzat részéről a felmondás, ami 2018 április végére szólt.

    A beruházás technikai előkészítését a hivatali apparátus végezte, de Kovács Péter polgármester lelki szemei előtt bizonyára felderengett az a kép, ahogy a harcos helyi ellenzék ott tart sajtótájékoztatót az elbontott bolt hűlt helyén. Mögöttük a nyugdíjasok és a kispénzű vásárlók hada, akik bizonygatják, hogy mekkora veszteség érte őket, mert a lelketlen önkormányzat pár nyomorult parkoló miatt lebonttatta a kedvenc olcsó boltjukat. Ezt a helyzetet egy előrelátó polgármester megpróbálja mindenáron elkerülni.
    A Százforintos bolt vezetőjével a polgármester megegyezett, hogy kitolják a felmondási időt (más okból amúgyis késlekedett a szakrendelő felújításának megkezdése), áruljanak nyugodtan, és közben keresnek valami helyet, ahol a bolt tovább működhet. De a környéken hasonló hely egyszerűen nem adódott: szóba került a Junior egy sarokkal lentebb lévő telephelye, vagy esetleg a lakótelepi házak alsó szintjének valamelyik része, de ezek üzleti szempontból teljesen alkalmatlanok lettek volna.

    Egyetlen hely látszott alkalmasnak: a Jókai úti volt pártház alsó szintje. Ebben némi gondot jelentett, hogy egy cég hosszabb távra kibérelte, de ők aztán belátták, hogy nekik egy emelettel feljebb is ugyanolyan jó lesz. Már csak azt kellett megoldani, hogy miként tudják a vásárlók megközelíteni az üzletet, de a főépítész segítő közreműködésével erre is sikerült megfelelő megoldást találni: két ablakból ajtó lett, s oda egy nagyon kényelmes lépcsőn mehetnek fel a vásárlók. A belső falak elbontása nem is jelentett olyan nagy feladatot, s végül kialakult a több mint 90 négyzetméteres eladótér és raktár. A külső munkákra január közepén lehetett sort keríteni: elkészült a lépcső, a húzóskocsi felhúzására is alkalmas speciális oldallépcsővel, valamint a fagyban is sikerült kialakítani a biztonságot nyújtó korlátot.

    A nyitásra január végén került sor. Cégér ugyan nincs, de figyelemfelhívó piros lufikat kötöttek az ajtók mellé, hogy megtalálják őket a korábbi vásárlók. A kiürített régi üzlethelyiségen is olvasható, hogy hol van a régi-új Százforintos bolt, de ennek ellenére gyakran találkozni a Lottózó előterében tanácstalanul ténfergő nyugdíjasokkal... De hát majd meglelik az új helyet.
    A földbérleti díjhoz képest a helyiség bérleti díja jelentősen megnövekedett, de ez tekinthető akár a jövőbe mutató befektetésnek is, mivel itt biztos helyen van a kedvelt üzlet, itt biztosan nem kell átadni a helyüket néhány parkoló autónak.
   Moldova György említett egy embert valamelyik könyvében, akinek az volt a mutatványa, hogy kinyitva nyelt le egy biztosítótűt, ami aztán becsukva jött ki belőle a túlsó végén. Ha jól belegondolunk, ennek a boltnak az ügye is valami ehhez hasonló volt.
                                                                                                                                                                 Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez