Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601596
   « Vissza

Dr. Csomor Ervin lett a Kertváros jegyzője

 « Cikkek és hírek 
2019. február 20.
 

Dr. Csomor Ervin lett a XVI. kerületi Önkormányzat új jegyzője. Nem szokatlan-e, hogy valaki 12 éves alpolgármesterség után jegyző lesz, milyen egy jegyző helyzete az önkormányzati rendszerben, illetve milyen tervekkel lát munkához – ezeket a kérdéseket járjuk körül cikkünkben.

kepfile

Dr. Csomor Ervin jegyző a XVI. kerületi Önkormányzat első, általa jegyzett ülésén

  Dr. Csomor Ervint aligha kell bemutatni az olvasónak, hiszen jegyzői hivatalba lépéséig alpolgármesterként felügyelte az egészségügyet, a szociális területet, a vagyongazdálkodás jelentős részét, illetve ami önkormányzati kézben maradt a KLIK után az oktatásból. Mikor Ancsin László előző jegyző távozása után kiírták a pályázatot, azon nem indult, csak akkor szállt ringbe, amikor a helyzet kezdett úgy alakulni, hogy ha nem talál a polgármester alkalmas személyt a jegyzői poszt betöltésére, akkor a Kormányhivatal nevez ki ide valakit. Ezt a kiszámíthatatlan helyzetet sikerült elkerülni azáltal, hogy alpolgármesteri tisztségét elhagyta a jegyzői kinevezés ellenében.

  Az alpolgármesteri-jegyzői átváltozásra dr. Csomor Ervin számos példával szolgál: a XVII. kerületben Dombóvári Csaba alpolgármesterből aljegyző lett; Gotthard Gábor józsefvárosi alpolgármesterből lett Erzsébetváros jegyzője; Danada-Rimán Edina Józsefvárosban alpolgármesterből jegyző lett, ugyanott amikor nemrég Sára Botond lett a polgármester, Görhöny Árpád aljegyzőt alpolgármesterré léptették át; kicsit más helyzet hasonló analógiája, hogy a XIII. kerület jelenlegi jegyzője, Dr. Bujdosó Sándor korábban a BM szakállamtitkára volt; a XV. kerület jegyzője, Lamperth Mónika pedig egykoron belügyminiszter volt. Egyáltalán nem példátlan tehát, ha egy politikus pártatlan szakmai munkát vállal, mint például az önkormányzati törvényesség felügyeletéért felelős jegyzői megbízás.

  Érdekesség viszont, hogy mióta a Kormányhivatalok megalakulása következtében bizonyos mértékben csökkentek az önkormányzati hatósági feladatok, a törvény változása értelmében a jegyzőt a képviselő-testület akár önkormányzati feladatokkal is megbízhatja – ilyen lehet például az, hogy nem egy bizottság, hanem mondjuk a jegyző utalja ki az önkormányzati lakásokat. De ezt csak a törvényi rugalmasság érzékeltetésére említette dr. Csomor Ervin (nem érdemes tehát lakásért hozzá folyamodni). A törvényi változás hatását taglaló tanulmányok szerint az az önkormányzat lehet sikeres, ahol a jegyző és a polgármester megfelelő módon tud együttműködni – ebben a tekintetben a XVI. kerületben bizonyosan nem lesz probléma.

   A Kertváros új jegyzőjéről kevesen tudják, hogy még a tanácsi időben, érettségi után kezdett el dolgozni a hivatal elődjében. Előbb a legendás (már lebontott) udvari faházban, majd a Sasvár utcai kirendeltségen, a templom szomszédságában (ahol most az apácarend működik), majd visszakerült a hivatal épületében működő Igazgatási Osztályra, amit az a jogász vezetett, aki később az 1990-ben alakult új önkormányzat első jegyzője lett. Munka mellett végezte el előbb az Államigazgatási Főiskolát, később pedig a Jogi Egyetemet. 1993-tól 1998-ig a kőbányai önkormányzat igazgatási csoportvezetője volt – Dr. György István polgármestersége alatt, aki jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal vezetője kormánymegbízottként.

  Első önkormányzati képviselői ciklusa 1998-ban indult, majd körzetében további ötször (azaz minden választáson) megválasztották. Szabó Lajos Mátyás polgármester mellett lett ekkor alpolgármester, ez a megbízás a ciklus végéig tartott. Amikor 2006-ban Kovács Pétert polgármesternek választották, újra alpolgármester lett, egészen mostanáig.

  Jegyzői megbízása miatt nem csak az alpolgármesterségről kellett lemondania, hanem a képviselői mandátumot is vissza kellett adnia – bár ettől függetlenül is biztatja korábbi körzetének lakóit, hogy ha gondjuk támad, bátran keressék fel, ugyanúgy próbál majd segíteni, mint korábban. Az önkormányzati választások közelsége miatt egyébként a körzetében nem kell időközi választást tartani, így írja elő a törvény.
   A kerületi új jegyzője megbízatását a jogász szakmához való totális visszatérésként éli meg. Mint mondja, az ügyek olyan mélyére kell ásni, amire alpolgármesterként sem szükség, sem lehetőség nem volt. Bár alpolgármesteri megbízását is szakmai tevékenységként fogta fel, ez a feladat egy jogász számára igazi kihívás: ágazati jogszabályokkal kell részletesen foglalkozni az ebtartástól kezdve a helyi adók rendszeréig.
  Dr. Csomor Ervin tervei között szerepel, hogy a jegyzői kabinet nyújtson közvetlen segítséget a testületi és bizottsági előterjesztések készítésében, hogy az előterjesztők méltó segítségre számíthassanak elképzeléseik jogszerű megfogalmazásában. A hivatali munkában a szakszerűségre helyezné a hangsúlyt, mert valamit rosszul megcsinálni éppolyan energiaigényes, mint profi végeredményt alkotni. Támogatja a dolgozók képzését, továbbképzését, hiszen a naprakész tudás a hibátlan hivatali munka előfeltétele.

   A családbarát önkormányzatiság jegyében dr. Csomor Ervin egyfajta rugalmas munkaidő bevezetését tervezi a hivatalban. A törzsidőn kívüli munkavégzést a dolgozók az egyéb (pl. családi) tennivalók függvényében szervezhetnék, így akár időben oda lehetne érni a gyerekért az óvodába, iskolába. A NAV-nál állítólag kiválóan működik egy ilyen rendszer, azzal ismerkednek majd meg közelebből. A nyári igazgatási szünetről (hogy legyen-e) megszavaztatták a dolgozókat, s ennek alapján született meg a döntés, hogy idén nem lesz ilyen, mivel ezt a dolgozók 60 százaléka nem támogatta.

   Az idei évben két választás is lesz, melyek a törvényességi feltételeinek megteremtése a jegyző feladata. Mint dr. Csomor Ervin elmondta, ebben jelentős segítséget nyújt dr. Erdőközi György aljegyző. Az első az Európa Parlamenti választás lesz, amelyet május 22-26. között valamikor kell megtartani a tagállamokra érvényes szabályok szerint. (Miután nálunk a választást vasárnap tartják, akár meg is lehet tippelni, melyik napra tűzi ki a választást a köztársasági elnök.)
  Ősszel, mégpedig a törvény értelmében októberben lesz az önkormányzati választás. A választási eljárásban a jegyző a választási iroda vezetője, és így felelős a választások zavartalan lebonyolításáért. Jelentős feladatok állnak tehát a kerület új jegyzője előtt. Dr. Csomor Ervin befejezésül ezúton is szeretné elismerését kifejezni elődjének, Ancsin László jegyzőnek, aki a fővárosban egyedülállóan hosszú ideig töltötte be a Kertvárosban a jegyzői posztot.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez