Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602159
   « Vissza

Mi épül idén a Kertvárosban?

 « Cikkek és hírek 
2019. január 23.
 

Minden korábbinál magasabb összegből gazdálkodik idén a Kertváros, ami elsősorban annak köszönhető, hogy állami és fővárosi pályázati összegek is segítik a kerület fejlődését – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. A kerületi költségvetés összege 19,4 milliárd forint, aminek 43,5 százalékából fejlesztések valósulnak meg.

kepfile

Kovács Péter polgármester

 Nemrég még az hangzott el a heti polgármesteri interjúban, hogy gondban van a költségvetés, mivel az intézményektől érkezett igények mintegy hárommilliárd forinttal haladják meg az anyagi lehetőségeket, ám végül sikerült az egyensúly megteremteni, és január 23-án a képviselő-testület várhatóan elfogadja a Kertváros 2019. évi költségvetését. Kovács Péter a többmilliárdos lefaragásról úgy vélekedett, hogy az intézmények természetesen megpróbálják az anyagi igényeiket kielégíteni, ami érthető, ám egyszerre nem jut mindenre pénz. A költségvetést előkészítő grémium feladata, hogy az igényeket a lehetőségek szintjéhez igazítsa, és most is így történt.

  Az idei évben a legnagyobb előrelépés az intézményhálózat fejlesztésében lesz. Ebből is kiemelkedik a Jókai úti szakrendelő bővítése, ami a mélygarázs költségét is hozzávéve legalább másfél milliárdos projekt – a pontos összeg majd a közbeszerzési eljárás lezárulta után lesz biztos. Az állam ezt a beruházást 1,2 milliárd forinttal támogatja.

  Az orvosi rendelők teljeskörű felújítása a polgármesteri választási program része volt. Ebből eddig két rendelő maradt ki: a cinkotai Egészségház építése már folyamatban van, tavasszal várhatólag átadásra is került, a Hősök terei épület (bár kívülről kiváló állapotban van), jelentős belső felújításra szorul, ez benne is van az idei költségvetésben.

kepfile

Épül a Cinkotai Egészségház a Szabadföld út és a Vidámvásár utca sarkán, átadás után ide költözik a háziorvosi rendelés a Rádió utcából

  A bölcsődeépítésre-bővítésre 100 millió forintos támogatást adott az állam, s ennek jegyében le is tették a múlt évben a Cinkotai Napsugár Bölcsőde bővítésének alapkövét Szatmáry Kristóf parlamenti képviselővel (akinek nem elhanyagolható szerepe volt az állami támogatás megszerzésében). Csakhogy időközben megnyíltak egyéb pályázati források is, és a jelenlegi tervek szerint a támogatást a Centenáriumi Bölcsőde felújítására fordítják, a cinkotai bölcsi II. üteme pedig várhatóan 300 millió állami pénzből lesz felépítve – a fejlesztés teljes költsége közel 500 millió forint, a különbséget az önkormányzat saját forrásból fizeti. A Centi Bölcsi konyhafelújítására mintegy 20 milliós állami támogatást is kaptak, azt kissé megfejelve 130 millióból újul meg a Centenáriumi Bölcsőde.

   Az iskolafelújítások sorában most az Ida utcai Móra Ferenc Általános Iskola következik: két ütemben (két év alatt) előbb kívülről, majd belülről is megújul a régi iskolaépület, összesen mintegy 700 millió forintból. Az idei programban a nyílászárók cseréje és az épület hőszigetelése szerepel. Az iskola tornatermének felújításában a BVSC Zugló is részt vállal mintegy 56 millió forint értékben, amihez a hozzájuk befolyt TAO-forrásokat használják fel.
  Az iskolaudvar-felújítás sorában idén a cinkotai Szerb Antal Gimnázium következik, kiegészítve azzal, hogy a BVSC Zugló itt az udvari kézilabda-pálya felújításába (korszerű burkolattal való ellátásába) száll be, szintén TAO forrásokból. A szomszédos Batthyány iskola kézilabda pályája úgyszintén felújításra kerül, a BVSC beruházásában.

  Nemrég adták át a Szent Korona utca 98-100. szám alatti óvoda külsőleg szépen felújított épületét, most ennek a belső felújítása kerül sorra. A Szentmihályi Uszoda szomszédságában lévő Baross utcai óvoda udvarfelújítása szerepel az idei tervekben, mintegy 100 millió forint értékben.

   Az önkormányzat folytatja a lakótelepi közterületek megújításának programját. Az Egyenes utcai lakótelep után idén a Jókai lakótelep kerül sorra. Az I-es ütemben megújulnak a lakótelepi játszóterek, a belső utak, a zöldfelületek (öntözőrendszer kiépítésével). Felújítanak néhány rossz állapotú közutat, és megújul a Jókai út végén található kutyafuttató is: kiszélesítik, és körbekerítik a jelenleg is kutyafuttatóként használt füves területet. Az első ütem költsége mintegy 650 millió forint.

   A Jókai út menti közterületek felújítását azért kellett két ütemre bontani, mert a második ütemben az önkormányzat egy kerület-központ létrehozását tervezi. Ez összekapcsolódna a szakrendelő bővítésével, az épület előtti mélygarázs építésével. Mint Kovács Péter polgármester elmondta, olyan megoldást szeretnének, aminél a gyalogosközlekedésnek lenne kiemelt szerepe, bár az autók is be tudnak hajtani – hasonlóan, mint a belvárosban az Október 6-a utcában. Az erről szóló tervkoncepció még készülőben van, s mint a polgármester említette, egy szökőkutat is szeretnének létesíteni a leendő városközpontban, ha jut rá elég forrás.

kepfile

A Jókai lakótelep köztereinek megújulása után, a beruházás második ütemeként megújulnak a városközpont közterei, összhangban a szakrendelő felújításával

 Folytatódik a Reformátorok tere építése is, amelyhez Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő hathatós közreműködése nyomán 400 milliós támogatást adott az állam. Ennek már ki is írták a közbeszerzését, az ajánlatok értékelése után kezdődhet is a kivitelezés. A domb alatti rész beépítéséről van szó, ide játszótér, csúszdapark, trambulin, szabadtéri színpad kerül, valamint egy épület, ahol WC, játékkölcsönző kap helyet, illetve ez egy akkora park lesz, hogy indokolt egy parkőrt foglalkoztatni, aki a kölcsönzést is elvégzi.

kepfile

Csúszdaparkkal, trambulinnal, játékkölcsönzővel, szabadtéri színpaddal folytatódik a Reformátorok tere építése – jelentős állami támogatással

 Idén kezdődik az a projekt, melynek során felszámolják a fővárosban a földutakat. Ez szintén állami forrásból történik, de a feltételek nagyon szigorúak – emelte ki Kovács Péter. Csak az útépítést támogatja az állam, a kapcsolódó beruházásokat (például a csapadékcsatornát vagy az elektromos hálózat építését) a pályázóknak saját forrásból kell biztosítani. Az is előírás, hogy csak építési engedéllyel rendelkező utakkal lehet pályázni. A fővárosi önkormányzatokat mindez valószínűleg váratlanul érte (egy építési engedély megszerzése akár fél évig is eltarthat), így az idei pályázati összegből a Kertváros 800 milliós igényét valószínűleg teljes mértékben ki tudják majd elégíteni. A már említett kapcsolódó beruházásokra az önkormányzatnak további 100 millió forintot kell fordítani.

  Folytatódik a Térköz és a Vekop pályázatok kivitelezése is. Az utóbbi a kerékpárutak építését támogatja. Ennek keretében folytatódik a Naplás-tó mellett a Szilasmenti kerékpárút építése, kapcsolódva a XVII. kerülettel. Ezt a kerékpárutat elviszik a XV. kerület határáig, bár itt annak egyelőre nincs kapcsolódása. A Veres Péter – Szabadföld út menti kerékpárutat kiépítik egészen Kistarcsa határáig – ennek rendben lesz a kapcsolódása Kistarcsa felé. Hasonló a helyzet a Timur út menti kerékpárúttal: az már el is készült a csömöri önkormányzat beruházásában.

  A Bökényföldi út felújításának részeként megépül mellette a kerékpárút a Cinkotai útig, ahol a buszgarázzsal szemben csatlakozik a XVII. kerület már kiépített kerékpárútjával. A tervekkel ellentétben most nem épül kerékpárút ettől a csatlakozási ponttól a Naplás útig, mivel ahhoz kisajátításokat kellene végrehajtani, ami (az érintett földtulajdonosok igen nagy száma miatt) rendkívül időigényes.

   A Térköz pályázat közösségi terek létrehozását támogatja, ilyen lesz a Naplás-tó menti NaPlázs, ahol a tó mentén parkolók és közösségi terek jönnek létre a part rendezésével. Része ennek a projektnek a halőrház elbontása, és helyette egy korszerű épület építése, ami a vécéknek és büfének ad helyet.

kepfile

A főváros legnagyobb tava, a Naplás-tó partjára épül a NaPlázs, az itt húzódó kerékpárút pedig összeköttetést jelent a XVII. kerület irányába

   A Térköz pályázat részeként pályázott az önkormányzat tanyaudvar kialakítására a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat telephelyén, a Sarjú utca mentén. A terv szerint itt az őshonos magyar állatokat lehet megismerni, a szarvasmarhától a szamáron, kecskén, disznón át egészen a szárnyas jószágig. A mezőőrök nagyon szépen kialakították már a területet, saját munkával, szabadidejükben bekerítették, a pályázati pénzekből kell majd megvalósítani az állattartáshoz szükséges épületeket.

kepfile

 Készül a Tanyaudvar a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat telephelyén, a Sarjú utca és a Szilas-patak menti kiserdő között. Őshonos magyar állatokkal lehet itt majd megismerkedni

  Már folyamatban van a térfigyelő kamerák telepítése a Lándzsa utcai lakótelepen, illetve Árpádföld szélén, az Európa lakókert körül lesz még kiépítve az idei évben a térfigyelő kamerarendszer.
                                                                                                                                               Ferenci Zoltán







 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez