Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664533
   « Vissza

Egy bátor duplacsavar története

 « Cikkek és hírek 
2018. december 12.
 

Kertvárosi ötkarika

kepfile

   Ha egy üzlet beindul! Amikor Sándorházi Vivien tollaslabdázót megtaláltuk a kerületben, úgy véltük, személyében az első kertvárosi ifjúsági olimpikonra bukkantunk. Aztán nem sokkal később az ikarusos Urbán Zita is kvalifikálta magát a Buenos Aires-i ötkarikás játékokra. Majd a fiatalok eskütételénél kiderült, hogy Gebauer Maja olimpikon is a kerületünkben lakik. Nos, már egy hónap telt el az argentínai ifjúsági olimpia óta, s mi még mindig újabb olimpikonokra bukkanunk. Az alábbi sorokban tehát önmagunkat kell javítanunk. Mert, hogy nem Sándorházi Vivien volt az első ifjúsági olimpikonunk, hanem Zs. Tóth Anna öttusázó, aki négy évvel ezelőtt, Nankingban képviselte a kerületet, és lett ezüstérmes egy mexikói sportolóval a vegyes párosok versenyében. És, hogy ez ne legyen elegendő, nemrég egy újabb ezüstérmesünkről derült ki, hogy szintén itt lakik a kerületben. A vele készített interjúnkat alább olvashatják:

    Bácskay Csenge már kislányként sem számított átlagosnak. Állandóan mozgott, ugrált, tornázott, olyannyira, hogy sportedzett szülei (édesapja judóedző, édesanyja korábban válogatott taekwondo-s volt) „kénytelenek voltak” őt levinni egy tornaedzésre.
   – Háromévesen léptem be először a Postás SE Róna utcai tornacsarnokába, ahol azonnal beleszerettem az ottani miliőbe. Először én is a kiscsoportba kerültem, ám egy edző (Forgó András) fantáziát látott bennem, mert betett a nagyobbak és ügyesebbek közé.
   A kis Csenge hamar utolérte, majd túl is szárnyalta az idősebbeket, a gyakorlatai egyre erősebbekké váltak, így, mire serdülő, majd ifikorú versenyző lett, már komolyan kellett őt venni a hazai tornaversenyeken.
  – Minden évben dobogós voltam az országos versenyeken, nyolcévesen pedig már nemzetközi versenyre is kijutottam. Az első komolyabb eredményem tízévesen egy csehországi versenyen összetettben elért második helyezésem volt.
   Csenge mindig is összetett tornásznak tartotta magát, ám, mint mondta, azért neki is van egy rangsora. Nála, első helyre mindenképpen az ugrás kívánkozik, de talajon is kiemelkedő teljesítményre képes. A felemás korláton egy picit jobbnak tartja magát a közepesnél, gerendán azonban leginkább átlagos tud lenni.
    – Nehéz volt az olimpiai kvalifikáció, mert egy csapattársammal kellett megküzdenem. A bakui olimpiai válogatón a legjobb 17-be kellett kerülnünk, én ezt bőven túlteljesítve nyolcadik lettem. De a riválisom is kvótás helyen végzett, ezért Draskóczy Imre szövetségi kapitány egy külön válogatót is kiírt a számunkra: aki jobban szerepel a júliusi Glasgow-i junior Európa-bajnokságon, az utazhat majd Buenos Aires-be.
   A különversenyt Csenge nyerte, aki a nyári kontinensviadalon ugrásban hatodik lett. De ahhoz, hogy az ifjúsági olimpián is jól szerepeljen, erősítenie kellett a gyakorlatát.
   – Edzésen már gyakoroltam a duplacsavart, ám korábban volt egy elvétett ugrásom, ami után meg is sérültem, és ez a félelem még nem múlt el belőlem. Az edzőm szerette volna, ha már Glasgow-ban megpróbálkozom a duplacsavarral, de ott még nem ment. Ám, Buenos Aires-ben, ahol sem edző, sem versenybíró nem volt velem, kénytelen voltam bevállalni. Másképp esélyem sem volt a jobb szereplésre.
   Csenge első duplacsavarját még melegítés közben próbálta meg, ám akkor még négykézálábra érkezett. Aztán újból nekifutott…
  – Úgy mentem ki a döntőre, hogy előtte csak kétszer próbálkoztam a duplacsavarral. de úgy gondoltam, ha nem próbálom meg – és emiatt csak ötödik vagy hatodik leszek az olimpián – örökre bánni fogom. Ezért inkább kockáztattam.
   A család itthon az internet segítségével követte a versenyt. A késői óra ellenére mindenki, még a 9 éves Kincső is (aki szintén tornász) ott szorongott a monitor előtt.
   – Természetesen az internet segítségével tartottuk a kapcsolatot Csengével – mondta az édesanya, aki végig bizonytalan volt abban, hogy megkísérli-e a duplacsavart. – Gyakorlatilag mi is akkor szembesültünk vele, hogy kockáztatott, amikor néztük a gyakorlatát.
   Az első döbbenetet aztán annál nagyobb öröm és büszkeség követte a mátyásföldi Bácskay családban. Csenge ugyanis másodikra olyan jót ugrott, hogy gyakorlatára 14.033 pontot kapott, amely a második helyhez volt elegendő. Az aranyérmet nem mellesleg egy olasz versenyző nyerte, míg a bronzérmes egy kanadai lett.
   – Úgy mentem ki Buenos Aires-be, hogy szeretnék ugrásban döntőzni, ám arra, hogy érmet nyerek, csak legtitkosabb álmaimban gondoltam.
   Csenge az olimpiát követő két hetet edzés nélkül töltötte – nem mondjuk, hogy pihenéssel, mert a középiskolai tanulmányai éppen elég feladatot jelentenek a számára –, ám október végén már gőzerővel készült a rá váró feladatokra.
    – Novemberben lesz a Mesterfokú Országos Bajnokság, azon szeretnék majd jól szerepelni, jövőre pedig nagyon fontos versenyek jönnek.
   Többek között egy év múlva lesz a stuttgarti világbajnokság, amelyen az 1-12. csapathely már kvalifikálni fog a 2020-as olimpiára. Márpedig Buenos Aires többek között arra is jó volt, hogy étvágyat csináljon a tokiói olimpiához.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez