Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599898
   « Vissza

A Legenda folytatódik: új söröző nyílt a Hotel Vikiben

 « Cikkek és hírek 
2018. november 15.
 

   Nagy utat járt be a kerületi „hungarikumnak” számító Legenda Sörfőzde az elmúlt öt esztendőben. A 2013-ban alakult főzde ugyanis az elmúlt fél évtizedben nagy szerepet vállalt a hazai „sörforradalom” kirobbantásában, és a könnyűzene felvirágoztatásában. Köszönhetően a tulajdonosnak, a Rákosszentmihályon élő Kovács József Olasznak, aki a 2000-es években autodidakta módon ismerkedett meg a sörfőzéssel, első ízeit még az otthoni konyhájában kuktában főzte, de amelyekkel már 2012-ben szakmai sikereket aratott a budapesti Főzdefeszten, és amely söröket – Brutal Bitter, Bitumen, Meggyes – már a sashalmi piac egyéves rendezvényén 2012-ben sokunkkal megkóstoltatott. 

kepfile

A Hotel Viki épülete a szentmihályi Csömöri úton

  Az első Legenda Sörfőzde a Szlovák út – Legenda utca (innen a főzde neve) sarkán levő egykori közért, majd pizzéria helyén alakult, és három év alatt a Kertváros (és az azon túliaknak is) a kedvencévé vált. Köszönhetően a különleges felső erjesztésű italainak, amelyek akkoriban még újdonságnak számítottak nálunk, illetve a söröző mára már kultikus személyzetének, akik nemcsak odavonzották, hanem meg is tartották a vendégeket. Olyannyira, hogy pici szentmihályi söröző két év alatt kinőtte magát. Ekkor vásárolta meg a tulajdonos a Lándzsa lakótelep melletti volt szovjet laktanya területén működő Európa Bútorbolt tulajdonjogát, és nyitotta meg a Legenda Sörfőző Centert, amely nemcsak söreiről és finom ételeiről, hanem két nagy színpadáról is hamar ismertté vált. Ma már alig van olyan hazai kultikus zenekar, amely ne játszott volna a sashalmi színpadon. A kertvárosi sörfőzde ennek köszönhetően már a szintén legendás Ikarus Művelődési Ház hajdani hangulatát idézi.

  2016-ban újabb változás történt: Mátyásföldön is nyílt egy Legenda Söröző. Ezúttal a Sarjú utcai átjáróval szembeni volt Gazdabolt és a mellette levő Bowling Centert foglalta el a söröző, amely hely ma már aktív találkahelye lett a sörözni, billiárdozni és bowlingozni szerető kerületi családoknak, baráti társaságoknak.
 Mindezekkel párhuzamosan az első, Szlovák úti söröző más tulajdonba került, így Rákosszentmihály Legenda Söröző nélkül maradt. A tulajdonos, aki maga is ennek a városrésznek a lakója, hosszú ideje keresgélt már egy szentmihályi kocsmahelyet, de sokáig úgy tűnt, ez a kísérlet kudarcba fullad. A helyzet idén októberig nem is változott, ám, akkor a szentmihályi vállalkozó nemes egyszerűséggel belebotlott a Csömöri úton üresen árválkodó Hotel Vikibe. A szintén „legendás” szentmihályi hotel éttermét és sörözőjét akkortájt zárták be, amikor a vendéglátóhelyeken még nem tiltották a dohányzást (2011 előtt). Kovács József Olasz a még érezhető füstszag ellenére azonnal beleszeretett a helybe, melyet bérbe vett, néhány hét alatt kicsinosíttatott, kívül-belül „legendássá tett”, majd november 2-án a nagyközönség előtt is megnyitott.
  – Jó volt újra ismerős arcokkal találkozni – mondta a kertvárosi sörfőző –, sokan emlékeztek még a söreinkre a Szlovák úti időkből. Remélhetőleg, ők is, illetve a fiatalok is ránk találnak, és hamarosan élettel telik meg a Legenda Viki Söröző.
  Ahol melegételt nem kapni ugyan, de nincs kizárva, hogy hamarosan harapni is tud majd valamit a sörözőbe betérő vendég. Ami viszont van: kilencfajta kézműves csapolt sör, 27 féle szintén kézműves üveges sör, házi készítésű pálinkák és saját főzésű whisky. Emellett a focirajongóknak két televízió biztosítja a meccsnézés lehetőségét.
  – Szerettem volna Rákosszentmihályon is jelen lenni a söreimmel. Ez volt az elsődleges célom, de fontosnak tartom, hogy kulturált szórakozási lehetőséget biztosítsak a hozzánk betérő vendégeknek. A kerületnek ezen a felén kevés ilyen hely van, ezt a hiányt szerettem volna pótolni.

kepfile

Az új söröző bejárata, mellette Kovács József Olasz

    Az új szentmihályi sörözővel immár hétre nőtt a legendás budapesti sörözők száma. Ebből három – a Center, a Bowling és a Viki – a Kertvárosban található, míg egy-egy kocsma üzemel még Zuglóban, a Vezér úton, Óbudán, a Lajos utcában, Újpesten az Erzsébet utcában és a Belvárosban, a Király utcában.
     A Legenda tehát él, és tovább folytatódik.
                                                                                                                                      Riersch Tamás



 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez