Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599418
   « Vissza

A Kifli zenekar a Gölleszben

 « Cikkek és hírek 
2018. november 14.
 

kepfile

A Kifli zenekar november 10-én délelőtt koncertezett a Göllesz Viktor OÁI és EGYMI Beszédjavító Általános Iskolában. A Márton nap alkalmából megrendezett koncerten igazán önfeledten szórakoztak kicsik és nagyok.
Az Alma együttes egykori négy tagja idén hozta létre a Kifli zenekart és alig néhány hónap alatt országszerte jónéhány koncertet adtak. A zenekar egyik tagjával, a kerületben lakó Székely Zoltánnal beszélgettünk.

  – Szinte biztosan mindegyik beszélgetés elején megkapod, megkapjátok a kérdést, hogy mi történt, miért távoztatok az Almából?
   – Nos, nem szeretnék sokat foglalkozni a múlttal, bár az is igaz, hogy leginkább az Almában eltöltött évek alapján ismernek fel és azonosítanak be minket az emberek. Ez egy átmeneti időszak, hamarosan a Kifli hangzást már nem az Almához kapcsolja majd a közönség. A távozás egyébként a zenekarvezető döntése alapján történt. A magam részéről tíz évet töltöttem az Almában, de a többi Kifli tagra is igaz, hogy nem kevés ideig építgették a korábbi zenekarunk renoméját. Mint minden viszonyban, itt is voltak konfliktusok, nézetkülönbségek, amikre mindenki másképpen reagált. Szerintem semmi megoldhatatlan, feloldhatatlan probléma nem volt, ugyanakkor az Alma együttes egy családi és üzleti vállalkozás, ahol nem feltétlen szakmai alapon születnek döntések.
   – Ezek kemény szavak.
   – Lehet, bár nem érzem annak, ez már egy lezárult korszak higgadt értékelése. Mindent egybevetve rengeteg szép és jó élményt kaptam, és számos olyan helyzetbe kerültem, ami által fejlődhettem. Magyarul: sokat tanultam ebben az időszakban és ezért nagyon hálás vagyok – ahogyan a Kifli többi tagja is. Megismertük egymást alárendelt szerepben, most pedig új konstrukcióban, mellérendelt viszonyban működünk. Még pszichológiai szempontból, csoportdinamikailag is érdekes és tanulságos a helyzetünk: magunk csinálunk mindent és nekünk kell arra is odafigyelni, hogy ne maradjanak kibeszéletlen problémák, ne legyenek olyan elsumákolt, elhanyagolt pontok, amik később feszültséget okozhatnak. Mivel rajtunk múlik, hogy merre tartunk, ezért a jelenben élünk és a jövőbe tekintünk.
    – Azért a múltat sem szabad elfelejteni, nem?
   – Nem is akarjuk, a múltunkból tudunk tanulni és fejlődni, így pedig remélhetőleg nem kell ugyanazokat a köröket futni a jövőben. De ha már jövő: hamarosan megjelenik első nagylemezünk és már a 2019-es esztendőre is jut legalább három fontos mozzanat.
    – Nagylemez? Ez gyorsan ment.
   – A megalakulás után nagyon hamar eldőlt, hogy önálló lemezt adunk ki még az idei évben, mégpedig azért, hogy a Kiflit felhelyezzük a hazai gyermekzenei térképre. Ezt persze a koncertekkel is megtesszük, de a CD kiadás minden zenekar életében fontos állomás. Sok koncerten még ennyi idő elteltével is megesik, hogy azt kiabálják nekünk a gyerekek, hogy „Alma együttes”. Ezért is minden lehetséges módon jeleznünk kell, hogy bármennyire is hasonlít az a Kiflire az Alma 2018-ig megismert hangzása, a két csapat teljesen más. Sok dalunk váza már korábban megszületett és az önállóvá válással most teret is kapnak.
    – Miért nem kerültek ezek a dalok elő az Alma időszakában?
   – Ez több dolgon múlt. Az egyik, hogy az előző zenekarunk vezetője nem énekli el más dalait. Például az egyik lemezen szereplő dalomban az én hangom hallható, pedig csupán támpont gyanánt énekeltem fel. Amióta Dávid csatlakozott hozzánk, lehetőségünk nyílt úgy dalokat írni, hogy azok majd lemezre, esetleg a koncert repertoárba kerüljenek. Az így született dalok most a Kifli műsorában találhatók meg. A másik tényező, hogy a legutóbbi, közel tízéves időszakban az Alma jóformán csak megrendelésre írt dalokat, lemezt pusztán önmagáért nem is akart megjelentetni. Ezért is mondtam, hogy az a formáció egy üzleti vállalkozás: ha volt megrendelés, született egy vagy több dal. A Kiflivel elképzeléseink, céljaink nem üzleti szempontok alapján születnek, ezáltal nagyobb a szabadságunk. A verseket, dalszövegeket mi válogatjuk, a koncepciót is magunk állítjuk össze és a saját döntésünk, hogy egy együttműködés létrejön-e.
    – És mi lesz a korábban említett három mozzanat?
   – Nos, nem mind nyilvános még, de annyi bizonyos, hogy mindegyik különböző oldaláról mutatja meg majd a zenekart. Készülünk Szabó Leslie-vel egy közös anyaggal tavaszra, tematikus nagylemezzel őszre, de még nyár végére is tartogatunk meglepetést. Sőt, látszik már az is, hogy mivel jelenünk meg 2020-ban.
    – Már az elején szerettem volna rákérdezni, hogy miért pont a Kifli nevet választottátok?
    – Szerettünk volna megfogható, érthető és semleges nevet választani. Valami olyasmit, amit mi tudunk megtölteni tartalommal. Ars poeticánk, hogy igényes zenével és szövegekkel szórakoztatni és tanítani is lehet, ezért minőségi szövegeket zenésítünk meg a legkülönbözőbb zenei stílusokban. Jól látszik ez például a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet tábor és a Holnapocska Alapítvány számára, Tibus bohóccal közösen készített Holnapocska című dalunkon, de a legnépszerűbb videómegosztó portálon levő csatornánk többi darabja is ezt igazolja. Erősségünk, hogy mindannyian különböző műfajokban szereztünk jártasságot és emellett tudunk csapatként működni, így aztán ha valamelyikünk elkészíti mondjuk a kifli tésztáját, a formát, a tölteléket a többiek teszik hozzá.

kepfile

Az egyik szám után az elsős Dani felkiáltott: Ez egy olyan jó dal, hogy meg sem tudom unni!

      – Hol hallható és látható legközelebb a Kifli?
    – November 25-én 10.15-től ugyancsak a XVI kerületben, a Sashalmi Krisztus Király Templom Búcsú ünnepén, a Meszlényi Zoltán Közösségi Házban játszunk majd. Kerületi lakosként fontosnak tartom a szerepvállalást olyan eseményeken, amelyek az itt élőkről és az itt élőknek szólnak. Régóta sokszor megfordultam a kerületben, de családilag csupán néhány éve költöztünk ide. Jártam ide focizni, néptáncegyüttest kísérni zenekarilag, néptáncosként fellépni és végül családilag is itt találtuk meg a helyünket, aminek örülünk, mert nagyon jó itt élni. (Sz)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez