Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601491
   « Vissza

Barka Emese, az első érmes…

 « Cikkek és hírek 
2018. november 14.
 

kepfile

   Barka Emese rajong Budapestért! Nem csoda, hisz, ha a magyar főváros ad otthont birkózó világversenynek, akkor ő biztos, hogy érmet szerez rajta. Így volt ez 2013-ban a Papp László Sportarénában, 2016-ban, a BOK Rendezvény- és Sportcsarnokban, majd idén ismét a sportarénában rendezett világbajnokságokon is, melyeken egyaránt harmadik lett.
   – Bevallom, feldob a közönség, mindhárom budapesti vébén sokan szurkoltak nekem, és ez, úgy látszik, kihat a teljesítményemre is.
   Persze, a Cinkotán élő sportoló nemcsak itthon, hanem külföldön is szép eredményeket produkál. Az eddigi négy megszerzett Európa-bajnoki bronzérméből mindössze a 2017-es újvidékin érezhette magát magyar közegben. Persze azt a hangulatot össze se lehetett hasonlítani azzal az érdeklődéssel, mely a napokban befejeződött budapesti világbajnokságot övezte.
   – Nagyon jól megszervezett világbajnokság volt. Manapság ritka, hogy egy világversenyen minden – a szállás, az edzőterem és a versenyek helyszíne is – egy helyen található. Nem csoda, hogy a nemzetközi birkózóvilág szeret hozzánk jönni versenyezni!
   Emesére nem kisebb teher hárult, mint, hogy beindítsa végre a magyar hengert. A világbajnokság első négy napján ugyanis nem szereztek érmet a hazai (női és szabadfogású) birkózók. Aztán jött Barka Emese, aki ellentmondást nem tűrően birkózott, és ennek egy újabb bronzérem lett az eredménye.
   – Nem volt könnyű a felkészülés, sok időt töltöttem sérülésekkel és a gyógytornásznál, ennek ellenére nagyon összeszedetten birkóztam. A bolgár Dudova ellen elveszített elődöntő után azonban nagyon el voltam keseredve.
   Érthető, hisz Emese ismét ott állt nagy lehetőség, egy világverseny döntőjének kapujában. Ezen a kapun eddig egyszer, a 2015-ös bakui Európa Játékokon sikerült belépnie, amely versenyt meg is nyerte. A vébéken és EB-ken azonban mindig csak az elődöntőig jutott.
   – Aznap este éreztem, hogy nem tudok aludni. Hogy egy picit kikapcsoljak, elkéredzkedtem az edzőimtől, és elmentem az Arénába, ahol megnéztem „Az első ember” című filmet. Ám, ezt követően is szükségem volt altatóra és fájdalomcsillapítóra ahhoz, hogy néhány órát aludni tudjak.
   Emese bronzmeccsére ugyanis csak egy nappal az elveszített elődöntőt követően került sor. De, szükség is volt ennyi időre, hogy a kertvárosi lány újból összekaphassa magát. Az éremért folyó mérkőzésen pedig ismét az erőtől duzzadó, eltökélt és győzni akaró Emesét láthattuk a szőnyegen.

kepfile

    – Jó érzés volt újra a dobogón állni, hallani a szurkolók ovációját. Most megpróbálom a sikert egy kicsit kiélvezni, mert hamarosan újabb nehéz feladatok várnak ránk.
   A 2019-es esztendő a birkózók számára több mint nehéznek ígérkezik. Jövőre ugyanis három világversenyen kellene topformában birkózniuk. Előbb a tavaszi Európa-bajnokságon, aztán a nyári Európa Játékokon, majd az őszi világbajnokságon, mely már a 2020-as tokiói olimpiának is kvalifikációs versenye lesz.
   – Nem tagadom, nagy álmom az olimpiai szereplés, mely eddig még nem adatott meg nekem. Most szeretnék mindent ennek alárendelni, így a jövő évi versenytervemet is ehhez igazítjuk majd.
   A 29 esztendős sportoló – bár már két nyaki porckorongsérvvel rendelkezik – még nem gondol a birkózás befejezésére. Ám, ennek ellenére gőzerővel készül a civil életre.
    – A Testnevelési Egyetemen már elvégeztem a sportmenedzseri szakot, most pedig a szakedzőit végzem. Érdekel az edzősködés, bár legszívesebben már képzett (válogatott szintű) sportolókkal foglalkoznék. Ma Magyarországon még nem divat női edzőket foglalkoztatni, nem úgy külföldön, ahol már sok női tréner dolgozik. Ennek egyik fő oka, hogy azok a magyar birkózók, akik a tapasztalataikat átadhatnák a fiatalabbaknak, még nagyon is aktívak. El kell telnie jó néhány évnek, hogy az első generáció tagjai kiöregedjenek a versenysportból. (R. T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez