Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602156
   « Vissza

Áldás vagy átok(?) – folytatódnak az útfelújítások

 « Cikkek és hírek 
2018. november 14.
 

Megújul a XVI. kerületi Bökényföldi út – Rákosligeti határút Újszász utca és Cinkotai út közötti szakasza, illetve a Cinkotai út Rákosligeti határút és Nógrádverőce utca közötti szakasza – adta hírül a BKK. A 2018. október 26-ától várhatóan 2019. nyaráig tartó beruházás során többek között megújul az útburkolat, a buszmegállók és járdák burkolata, illetve a zöldfelületek is.

kepfile

A Bökényföldi út építése: A felújítás részeként az arra közlekedők védelme érdekében a Bökényföldi úton egy új forgalomcsillapító sziget, a Zsemlékes utcánál két új terelő sziget épül, illetve a Lokátor utcánál egy új, osztott gyalogátkelőhely létesül, a szegélyek lesüllyesztése és taktilis kövek elhelyezése mellett.
  A munkálatok során az Újszász utcában kialakítanak egy balra kanyarodó sávot, a jelzőlámpás csomópont kis mértékű módosításával. Új kerékpárút szakasz is épül a Zsemlékes utca és a Rákosligeti határút Cinkotai úti csomópontban épülő új körforgalom között. A körforgalom körül tovább vezet majd a kerékpárút, illetve járdát is kialakítanak. Az úttest burkolatát megerősítik, ahol szükséges, teljes pályaszerkezet-cserét is végeznek.
  A buszöblöket bazaltbeton burkolattal, a folyópályában lévő buszmegállókat erősített aszfalt szerkezettel erősítik meg, illetve a buszmegállók peronjait és a terelőszigeteket térkővel burkolják. Új közvilágítást létesítenek a gyalogátkelőhelyeknél és a körforgalomnál az erősebb megvilágítás érdekében. Megújulnak a zöldfelületek, számos cserje és közel 400 fa kiültetésével.

A Cinkotai út felújítása: A felújítás során a teljes pályaszerkezet cseréjét elvégzik, megújulnak az autóbusz peronok, a hozzájuk vezető járdaszakaszok, az elválasztó szigetek és a kapubejárók burkolata. A vízelvezetést víznyelőkkel és talpárkokba vezetett zárt csapadékcsatornákkal oldják meg. A buszgarázs előtti vízelvezetést új víznyelők, csapadékcsatorna és tisztító megépítésével biztosítják. A felújítás során a gyalogátkelőknél a látássérültek közlekedésének segítése érdekében taktilis köveket helyeznek el. Megújulnak a forgalomtechnikai jelzések és a zöldfelületek is.

                                                              * * *
  Feltűnően sokat fordít költségvetéséből a Főváros a XVI. kerületi útépítésekre. A kerületet Kovács Péter polgármester képviseli a Fővárosi Közgyűlésben, s így őt kérdeztük, hogy mi ennek az oka.
    Mint a polgármester elmondta, a közgyűlés három éves ütemtervet készített a fővárosi felújításokról, s ebben azért sikerült megelőzni sok más kerületet, mert itt a kerület jóelőre elkészíttette a legfontosabb útfelújítások kiviteli terveit. Innen adódott az előny a 2017-2019 közötti útépítési időszakban. Így került sor a Csömöri út, az Arany János utca, a Mátyás király út, a Rákosi út már elkészült felújítására, és ez folytatódik majd a Bökényföldi út, a Cinkotai út induló felújításaiban, illetve várható még a Magtár utca megújulása, a Pálya utca és a Rózsa utca azon szakaszainak felújítása, amelyeken autóbusz jár.

kepfile

A képen látható sárga gép egy önjáró csatorna-nyomvonal döngölő, ami jelentősen gyorsítja a munkát. A visszatemetett árokba le kell ereszteni a gépet, s az árokparton egy munkás hosszabb kábelen irányítja a gépet, ami kiválóan visszatömöríti a lazított talajt, s az út hosszabb távon sem fog a nyomvonalon megsüllyedni.

   Azt sem szabad elfelejteni – folytatta Kovács Péter polgármester, hogy a korábbi időszakban a XVI. kerület jórész kimaradt a fővárosi beruházásokból, ami talán annak is volt köszönhető, hogy nem volt a közgyűlésben a kerületben megfelelő képviselete.
   Azt már mi tennénk hozzá, hogy a 2014-es választások óta minden kerület polgármesteri szinten képviselteti magát a fővárosban, s az olyan ötletes trükkök, mint a kerületi útterveztetés, jótékonyan hat a fővárosi forrásokért folytatott küzdelemben. Jól jelzi ezt, hogy jelenleg minden ötödik forintot a XVI. kerületben költ el a főváros, tehát a polgármesteri képviseletnek sikerült ide irányítani a fővárosi útépítési források 20 százalékát.

                                                                * * *
   Sajnos az útépítés mindig jelentős közlekedési problémákat okoz, miként volt az a Csömöri útnál, a Rákosi útnál, hogy a Mátyás király utca végének lezárását ne is említsük. A Bökény­földi út és a Cinkotai út kiemelten fontos útvonalai a XVI. kerületnek, s bár még el sem kezdődött az útépítés, máris gondot jelent a félpályás útlezárás. (Jelenleg úgynevezett közműkiváltások történnek, a Bökényföldi úti Aldinál például a régi csatornacsöveket cserélik újakra. A Cinkotai buszgarázsnál a kereszteződésbe körforgalmat építenek, s emiatt ott az összes közművet, szám szerint 19 különféle közművet kell kiváltani.) Nagy kérdés, hogy miként lehet megoldadni az útépítés alatti forgalomterelést, s ennek módján dolgoznak most a szakemberek.
                                                                                                                                                      Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez