Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602927
   « Vissza

Olimpiai Baráti Kör az olimpiai reménységekről Generációk találkozása

 « Cikkek és hírek 
2018. október 17.
 

kepfile

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendégei: Magát Krisztina súlyemelő, Sándorházi Vivien tollaslabdázó, Urbán Zita akadályfutó és Gebauer Maja rúdugró

   A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör szeptemberi rendezvényén az olimpia volt a fő téma. Ez persze nem meglepő egy ötkarikás civil szervezettől, ám ezúttal az átlagnál is több szó esett az olimpiai játékokról. Egyrészt egy közelmúltbeli tragédiasorozatnak, másrészt pedig egy közelgő eseménynek, a III. Ifjúsági Olimpiának köszönhetően.
  Szeptember 25-én telt ház fogadta a meghívott vendégeket az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. A szervezők legnagyobb örömére a nézőtér jelentős részét fiatalok töltötték meg, a baráti kör egyik fő célja ugyanis, hogy a kerületi fiataloknak mutasson követhető példaképeket. Ez a szeptemberi „örömünnep” – mert egy sportrajongó számára minden sportikonnal való találkozás örömünnepnek számít – azonban egy szomorú eseménnyel kezdődött. A baráti kör májusi utolsó – akkor éppen Gyurta Dániel volt a vendég – rendezvénye óta ugyanis több tagját elveszítette. Egy rövid lefolyású, rendkívül agresszív betegség következtében hunyt el Horváth János önkormányzati képviselő, a kerületi sportbizottság elnöke, aki korábban csak az önkormányzatot képviselte a Varjú-rendezvényeken, ám látva az ott folyó munkát, úgy döntött, hogy maga is belép a baráti körbe. Melynek alapító tagja volt az egykori rákosszentmihályi és örökös ferencvárosi sportlegenda, az olimpiai ezüstérmes focikapus, dr. Géczi István is, akiről ugyan tudott volt, hogy több betegséggel is küszködik, ám az elmúlt évtizedben minden egészségügyi problémát rendre sikerült legyőznie.
   Géczi Pista tavaly októberben még díszvendége volt a baráti kör tízéves évfordulójának, a tizenegyedik évfordulót azonban már nem érhette meg. A két volt tagról Hóbor Béla, a baráti kör elnökségének a tagja mondott néhány méltató szót, aki természetesen nem feledkezett meg Kulcsár Győzőről, a közelmúltban elhunyt négyszeres olimpiai bajnokról sem megemlékezni.

   Ezt követően már vidámabb témák voltak terítéken a Harmónia teremben. Ahol először a három kerületi ifjúsági olimpikont – Sándorházi Vivien tollaslabdázót, Urbán Zita akadályfutót és Gebauer Maja rúdugrót – mutatták be a közönségnek. A bemutatásban a három fiatal sportoló edzői, Király Ákos, Tomhauser István és Gach Gergő segédkeztek, majd dr. Csomor Ervin alpolgármester köszöntötte a kerület nevében a Buenos Aires-i kertvárosi különítményt. A három sportoló egy-egy XVI. kerületi zászlót is kapott, melyet magukkal vihetnek majd az olimpiai faluba is, hogy ott is maguk mögött érezhessék a kerületi sportrajongók biztatását.
   A rendezvény harmadik, nagyobbik részében pedig egy olyan sportág került fókuszba, mely a baráti kör 11 éves történetében hiánycikknek számított. Magát Krisztina volt az első súlyemelő, aki meghívást kapott az Erzsébetligeti Színházba. Nem véletlenül – Kriszti ugyanis az idei Európa-bajnokságon nagyszerűen szerepelt, szakításban arany, lökésben és összetettben pedig ezüstérmes lett.
   Ilyen sikerre pedig 2001 óta nem volt példa a magyar súlyemelés történetében (akkor Likerecz Gyöngyi volt világ- és Európa-bajnok). Az újdonsült kontinensbajnok ráadásul kerületi lakos is, aki civilben a Cinkotai Huncutka Óvoda Napraforgó csoportjában gondozta óvónőként a gyerekeket. Ez utóbbit viszont már múlt időbe kell tenni, mert Kriszti néni úgy döntött, a sport érdekében egy időre feláldozza (megszakítja) civil pályafutását, és csak arra koncentrál, hogy kijusson a tokiói olimpiára. Ehhez jó ajánlólevél lehet a tavalyi EB-n szerzett 3 bronz, illetve az idein szerzett egy arany- és két ezüstérme.

   A szeptember 25-i rendezvényen „nehéz” témákról is szó esett: többek között a doppingról, illetve a sérülésekről is. A legnehezebb azonban maga a súly volt, melyből egyet szemléltetésképpen magával hozott a vendég, s ha már ott volt vele a teremben, akkor be is mutatta, hogy miképpen festenek az iskolázott fogásnemek.

   A bemutatóban Krisztinek segítségére volt édesapja, Magát János (korábbi súlyemelő) is, aki nemcsak szülőként, hanem edzőként is segíti lánya sportpályafutását. Az edző apuka szakmai szemmel figyeli lánya fejlődését és eredményeit, és ez alapján úgy látja, hogy van esélye Krisztinek a 2020-as olimpiai szereplésre.
                                                                                                                                                          Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez