Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602284
   « Vissza

Olimpiai reménységünk a női vízipólós center

 « Cikkek és hírek 
2018. szeptember 19.
 

2020-ban Tokióban rendezik majd a soron következő nyári olimpiát, mely rendezvény napról napra közelebb kerül, így érdemes már arról morfondírozni, hogy vajon a kerületünkből kinek sikerül majd kijutnia a legnagyobb sporteseményre.

kepfile

Gyöngyössy Anikó, a női vízilabda válogatott első számú centere a XVI. kerület lakója

   A vízilabdasport klasszikusan magyar sikersportágnak számít. Volt idő, amikor elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy egy olimpiát magyar pólósok nélkül rendezzenek meg. Mára ez a szabály már nem törvényszerű, a sportág ugyanis sok országban megvetette a lábát, alaposan megnőtt a legyőzendő ellenfelek száma, és a magyar vízilabdának is sokkal több energiát kell beletennie egy-egy jó eredmény elérésébe.
   Ez még inkább igaz a női vízilabdára, amely sok országban – az USA-ban, Ausztráliában, Hollandiában – nagyobb népszerűségnek örvend, mint a férfi póló. Szerencsére, a vízilabda női ága nálunk is fontos pillérnek számít, és nagy örömünkre, a jelen és a jövő női pólósikereiben kerületünk is érintett lehet. Köszönhetően annak, hogy a válogatott első számú centere, Gyöngyössy Anikó kerületünk (Mátyásföld) lakója.

   – Korábban Sashalmon éltünk, odajártam iskolába, a Sashalmi Tanodába, majd Mátyásföldre költöztünk, és én, valamint a testvéreim is a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségiztünk le. Nemcsak én, hanem a bátyám, Csaba és a húgom, Éva is sportoltak, előbbi a MAC Népstadionban hokizott, az utóbbi pedig velem együtt vízilabdázott a Póló SC-ben. Mára azonban már mindketten felhagytak az aktív sportolással.
  Nem úgy Anikó, aki ráadásul egészen különleges karriert futott be. Ő ugyanis vízilabdakapusként kezdte a pályafutását. A védést ráadásul olyan jól csinálta, hogy előbb korosztályos szinten lett válogatott – egy Európa-bajnoki ezüstéremmel és egy ötödik hellyel büszkélkedhet, és kétszer Magyarország legjobb utánpótláskorú kapusa címet is kiérdemelte -, majd tagja lett a felnőtt magyar válogatottnak is, és 2009-ben részt vehetett a római világbajnokságon, ahol hetedik lett a magyar együttessel.
   – Szerettem védeni, de egy idő után tehetetlennek éreztem magamat a kapuban. Úgy voltam vele, hogy a háló előtt állva nem tudok annyit hozzátenni a csapatjátékhoz, amennyit szeretnék. Ezért a Póló SC-ben, a Honvéd-Dominóban, az ASI-ban, majd a Szentesben eltöltött évek után kikéredzkedtem a kapuból. Németországba, Hamburgba pedig már mezőnyjátéksoként (átlövőként) igazoltam.

    Anikó nagyjából tíz éve ismerte meg Petrovics Mátyás edzőt, aki akkoriban szövetségi kapitányként irányította a válogatottat. Ez az ismeretség is hozzájárulhatott ahhoz, hogy, miután hazatért Németországból, a Petrovics Mátyás által irányított BVSC-Zuglóhoz igazolt.
    – Öt éve játszom már a Szőnyi úton, s mivel öt évvel ezelőtt a csapatnak éppen centerre volt szüksége, immár öt éve ebben a pozícióban játszom.
   Még hozzá nem is rosszul, amit bizonyít, hogy Bíró Attila jelenlegi szövetségi kapitány a riói olimpiát követő válogatottépítési időszakban előbb csak kipróbálta, majd be is építette Anikót az új – és remélhetőleg a jövő – csapatába. Kerületünk büszkesége pedig idén nyáron már a barcelonai Európa-bajnokságon találta magát.
    – Bár címvédőként mentünk az EB-re, mivel új a csapatunk, amely nagyrészt fiatalokból áll, nem mi számítottunk a legfőbb esélyesnek. Ennek ellenére sikerült maradandót alkotnunk, és bejutnunk a legjobb négy közé. A nyáron szerzett negyedik hely jó ugródeszka ahhoz, hogy az elkövetkezendő két évben ennél nagyobb célokat is elérhessünk. Én pedig külön örültem annak, hogy a kapitány az EB-n mutatott teljesítményemmel elégedett volt.

  Anikó ennek az újjá­alakí­tott magyar vízilabda­váloga­tottnak az egyik legrutinosabb tagja. De ő nemcsak tapasztalatával, nemcsak magas termetével és nemcsak különleges karrierjével (a magyar vízi­lab­da­sport történetében még nem volt rá példa, hogy egy játékos kapusként és centerként is világversenyen szerepelhessen), hanem egyéb módon is kiemelkedik a többiek közül. Amíg nap mint nap az a feladata, hogy az ellenfelek védőivel „verekedjen”, a civil foglalkozása ennél jóval szelídebb: bölcsődei gondozónő.
   – Sajnos, csak a gyakorlatom alatt volt lehetőségem bölcsődében dolgozni, azóta az élsport minden percemet kitölti. De a tanultakat otthon is alkalmazni tudom.
   Merthogy a mai női vízi­labda­válogatottban (és a BVSC-ben is) Anikó az egyetlen gyakorló édesanya. Ötéves kislányát, Lilit természetesen a Szőnyi útra járatja úszni tanulni, a kislány ugyanis a mamája után mindenképpen BVSC-s szeretne lenni. Persze, a gyereknevelés élsportolóként nem könnyű dolog, Anikónak is szüksége van a segítségre. Szerencsére, a szülei is a Kertvárosban laknak, így van, aki vigyáz Lilire, míg a mamája edz vagy edzőtáborban van, vagy világversenyen szerepel.
   – Sokat gondolok már az olimpiára. Jó lenne, ha a jövő évi világligán vagy világbajnokságon sikerülne kvalifikálnunk magunkat. Egyik esemény sem lesz könnyű, de Barcelonában is bizonyítani tudtuk, hogy nehéz helyzetben is megálljuk a helyünket. S ha kijutnánk az olimpiára, akkor jó lenne érmet szereznünk, ez ugyanis még hiányzik a magyar női vízilabdasport éremkollekciójából. Hátha, nekünk összejöhet a dolog.
    Gyöngyössy Anikó nemrég klubhűségből is jelesre vizsgázott. A jó EB-szereplésnek köszönhetően ugyanis egy olasz klub jól fizető szerződést ajánlott neki. Ő azonban már korábban szóban ígéretet tett edzőjének, hogy az olimpiáig marad a klubnál, és ezt az ígéretét be is tartotta.
                                                                                                                                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez