Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600978
   « Vissza

Űrsztárok és űrsztorik

 « Cikkek és hírek 
2018. szeptember 19.
 

Izgalmas előadás a Sashalmi könyvtárban

Október 3-án 17 órai kezdettel Schuminszky Nándor tart előadást a Sashalmi Könyvtárban (Veres Péter út 53). Az előadás különlegessége, hogy könyvének egyik példányát is a kerület könyvtárának ajándékozza. Az előadás címe és tartalma: Űrsztárok és űrsztorik

kepfile

Az űrfa avatására Charles Simonyi (magyar származású kétszeres űrutazó) Seattle-i otthonából hozott egy kevéske földet – a képen jobbra mellette Solymosi Sándor, Kistarcsa polgármestere, balra Schuminszky Nándor ötletgazda

  „Kis lépés nekem, nagy ugrás az emberiségnek”. Ezek voltak Neil Armstrong első szavai a Holdon. De kinek szólt a rejtélyes második, kinek kívánt sok szerencsét? Tudta-e Ön azt, hogy egy amerikai űrhajó, szovjet fogságban volt? Miért övezte annyi érthetetlen dolog az első űrrepülést, miért volt szükség a fényképek retusálására? Miért hallgatnak a szakemberek egy téves adatról, mind a mai napig? Hogyan került fel magyar föld a Nemzetközi Űrállomásra?

  2017. május 13-án Kistarcsa központjában, a Simándy-szobor közelében elültettünk egy juharfát. Mitől lesz egy közönséges juharfa különleges, netán űrfa? Attól, hogy az ültetéskor a fa gyökerére került egy csipetnyi abból a magyar földből, amely Charles Simonyi jóvoltából fenn volt a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson. Ráadásul abból a talajmintából is került oda egy kevésnyi, amely a floridai Cape Canaveral 39/A startkomplexumának közeléből származik – ahonnan először indultak emberek a Holdra.

  Az ötletgazda Schuminszky Nándor, aki nemcsak óriási gyűjteményt halmozott fel az űrhajózás relikviáiból, hanem írásaival, előadásaival népszerűsíti is az űrrel kapcsolatos eseményeket, különös tekintettel a magyar vonatkozásokra.
  A magyar származású Charles Simonyinak pedig jelentős szerepe volt és van a számítás-technikában, a ma már közismert és nélkülözhetetlen Word és Excel programok kifejlesztésében. A rendkívüli képességei eredményeként milliárdossá vált szoftverfejlesztő mérnök, két alkalommal is járt fizető űrutasként a Nemzetközi Űrállomáson. Első útja során vitt magával egy kis magyar földet Schuminszky Nándor anyósának kistarcsai kertjéből. Ennek az űrutazásnak a 10. évfordulója alkalmából ültették el az űrfát, és helyezték el az eseményt megörökítő emléktáblát.

kepfile

Az űrfa Kistarcsán, a Csigaház melletti téren. Aki meglátogatja, vigyen otthonról a tövére egy kis földet, s a szelfit beküldheti a Kistarcsai városi honlapon lévő űrfás szelfi-albumba

  Három héttel később, 2017. június 3-án avatta fel az űrfát Charles Simonyi, Seattle-i házának kertjéből származó földdel. Ezt a szokást szeretnénk itt Kistarcsán meghonosítani; az űrfát látogatók hozzanak magukkal egy kevéske földet házuk, hazájuk, kertjük vagy kedvenc tartózkodási helyükről, és szórják a fa alá. Az eseményről készített fényképet pedig az Önkormányzat honlapján található címre (klaudia.lippai@kistarcsa.hu), egy szelfi-­albumba küldjék be – az ötletgazda Schuminszky Nándor (aki egyébként kerületi lakótársunk) erre biztatja a Helyi Hírek olvasóit is.





 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez