Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602621
   « Vissza

Átigazolt az Égiekhez a Kertváros Örökös Bajnoka

 « Cikkek és hírek 
2018. szeptember 18.
 

Ismét gyászol magyar futball. Szeptember 10-én, életének hetvenötödik évében elhunyt dr. Géczi István, a Ferencváros legendás kapusa.

kepfile

      A kiváló labdarúgó a magyar futballtörténelem egyik legkiemelkedőbb kapusszemélyisége volt. Ő volt az egyetlen magyar hálóőr, aki három nemzetközi kupa döntőjében védhette csapata (az FTC) kapuját. Legnagyobb sikerét 1965-ben Torinóban érte el, ahol a Juventust verve Vásárvárosok Kupáját nyert a zöld-fehérekkel. A győztes gólt ugyan nem ő, hanem Fenyvesi Máté rúgta, ám kapusként nagy szerepe volt abban, hogy a világhírű olasz csatárok képtelenek voltak betalálni a Fradi kapujába. A kupagyőzelemre azóta nem volt képes egyetlen magyar kapus sem.
   Dr. Géczi István a válogatottban is maradandót alkotott. Mert, bár tehetségéhez képest kevesebbet (23 alkalommal) szerepelt a nemzeti 11-ben, azért mégiscsak tagja volt az 1972-es belgiumi Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett csapatnak. A müncheni olimpián pedig ő védte az ezüstérmes magyar csapat hálóját. Sok emlékezetes mérkőzése közül kiemelkedik az 1971-es brazil – magyar barátságos meccs, amikor is az újdonsült világbajnok házigazdák a telt házas Maracana stadionban képtelenek voltak bevenni Géczi Pista hálóját.

     A kiváló kapus halála rákosszentmihályi barátait is megrendítette. Géczi István ugyanis ezer szállal kötődött a XVI. kerülethez. Sikerei idején Rákosszentmihályon lakott, amely miliőt sosem feledte, s bár az élete az elmúlt évtizedekben már más kerületben zajlott, gyakran és örömmel látogatott a Kertvárosba. Egyik alapítója volt többek között a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek is, melyben régi barátjával és csapattársával, Novák Dezsővel a labdarúgást képviselték.

      Géczi István a 2014-es brazíliai világbajnokság nyitónapján Szűcs Lajossal volt a baráti kör és a kerület vendége, egy évvel később, „A magyarok a Barcáért” című Kocsis Tibor-film erzsébetligeti telt házas bemutatóján Szendrei Jószeffel közösen osztotta meg a közönséggel a Kubala Lászlóval kapcsolatos emlékeit, 2016-ban pedig emlékezetes beszédet mondott a Lemhényi Dezső Általános Iskola Novák Dezsőről elnevezett tornatermének avatóján. Géczi István utoljára tavaly októberben, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör tízéves évfordulója, a Rákosszentmihályi Konrád Ferenc Uszoda névadó ünnepsége, illetve a Magyar Olimpiai Akadémia 69. Vándorgyűlése alkalmából járt a kerületünkben.

kepfile

     Akkor még nem tudtuk, hogy a rendezvény végén szerény kis ajándékunkkal örökre búcsúzunk majd tőle. Pedig Pista barátunk akkor már nagyon beteg volt. A betegséget azonban éppen úgy tűrte, mint az ellenfelek csatárainak támadását, amikor a kapujából kiindulva a levegőben úszva próbálta meg elérni a labdákat. Bárki érdeklődött nála, bárki kérdezte, csak azt válaszolta, hogy „köszöni, jól van, és minden a legnagyobb rendben van.” Nos, szeptember 10-én kiderült, ez mennyire nem igaz.

kepfile

     Kiderült, de akkor már késő volt. Szurkolni sem tudtunk kedvenc kapusunknak, aki csöndben „átigazolt” égi csapatához. Látni már nem fogjuk őt többé, legfeljebb archív felvételeken, de fantasztikus védéseit, eredményekben gazdag pályafutását, sportvezetőként tapasztalt kvalitásait, és barátként meghallgatott történeteit sosem fogom, sosem fogjuk feledni. Ég veled, Géczi Pista!
                                                                                                                                                 Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez