Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603309
   « Vissza

Farkas Péter kerek évfordulója

 « Cikkek és hírek 
2018. szeptember 18.
 

Csak a szépre emlékezzünk!

kepfile

Farkas Péternek legendás volt a sportpályafutása

   Fontos jubileumhoz érkezett a kerület egyetlen olyan olimpiai bajnoka, aki nemcsak ide született, hanem sportsikerei idején és jelenleg is itt él. Ráadásul Farkas Péter volt az utolsó magyar birkózó, aki az olimpiai bajnoki címe mellett világ- és Európa-bajnokságot (előbbiből kettőt is) tudott nyerni. Ilyenre a magyar birkózás történetében csak Kozma István, Varga János, Hegedűs Csaba és Kocsis Ferenc, valamint a mi Farkas Péterünk volt képes. (Kocsis Ferenc is kerületi születésű, sikerei idején is Rákosszentmihályon lakott, de ma már nem a kerületünk lakója.) Ám, Peti 90-es évek elején aratott győzelmei óta már senkinek sem jött össze a „grand slam”. A legfiatalabb nagy bajnokunk augusztus 14-én lett ötvenéves.

   Farkas Péternek legendás volt a sportpályafutása, és legalább annyira legendás a civil élete is. Sashalmi kölyökként kezdett el birkózni a néhai Ganz Mávagban, melynek megszűnését követően a Budapesti Spartacusba, majd Újpestbe igazolt. Első komolyabb sikere az 1988-as lengyelországi junior Európa-bajnokság megnyerése volt, amely siker egy családi tragédiával is összefügg. Peti ugyanis közvetlenül az eredményhirdetést követően tudta meg, hogy meghalt az édesapja. Ez a tragédia későbbi életére is kihatással volt.
   Birkózóként legnagyobb csatáit 90 kg-ban az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Komáromi Tiborral vívta. Olyannyira éles volt a küzdelem kettejük között, hogy a válogatott akkori vezetői úgy döntöttek, ellentétes súlycsoportokban versenyeztetik a két klasszist. Petinek tehát le kellett fogynia a 82 kg-ba. Ám, nemhogy erőt veszített volna, hanem az 1990-es római világbajnokság döntőjében a szovjetek klasszisát, Mihail Mamiasvilit is le tudta győzni.
     Ezt a sikerét 1991-ben megismételte, sőt abban az esztendőben az EB-t is megnyerte. Mégsem lehetett az Év Férfi Sportolója, mert a szintén világ- és Európa-bajnok Kovács István ökölvívó több szavazatot kapott. Egy év múlva is „csak” második lett a sportújságírók szavazásán, mert hiába nyerte meg nagyszerű birkózással a barcelonai olimpiát, az ott két aranyat nyerő úszólegenda, Darnyi Tamás ismét elvitte előle a címet. Ennek ellenére sokak számára Farkas Péterről szólt az 1992-es olimpia. A sashalmi csibész úgy kapta fel, pörgette meg, vagy dobta el ellenfeleit, melyre ma is öröm visszaemlékezni. Mint, ahogy arra is, ahogy csibészes mosolyával áll a dobogó tetején, majd „ellenőrzésként” beleharap az aranyérmébe. De jó is, erre a Farkas Péterre visszaemlékezni!
    Ezt követően aztán kezdtek elmaradni a sikerek. Peti keveset edzett, a súlya is elszaladt, ha edzett, akkor megsérült. Fellángolásai azért így is akadtak: az 1996-os EB-n például ismét dobogóra (ezüstérmes lett) állhatott, ám a régi Farkas Péter már sosem tért vissza. 2000-ben a Magyar Nagydíjon még elindult a 97 kilós súlycsoportban, melyben végül negyedik lett, ám ezt követően nem lépett többet szőnyegre.

      A civil pályafutása finoman szólva nem úgy alakult, ahogy azt elvárták tőle. A sportágtól eltávolodott, a tudását nem tudta kamatoztatni, kétséges üzleti vállalkozásokba fogott, és gyakran került összetűzésbe a törvényekkel. Legsúlyosabb összeütközése miatt előbb felfüggesztett börtönbüntetést, kapott, amit a bíróság 2008-ban letöltendőre változtatott. Mivel Peti engedély nélkül elhagyta a bíróság épületét, majd egy évet külföldi illegalitásban töltött, elfogását követően ezt a büntetését még súlyosbították is. Olimpiai bajnokunk 2014-ben szabadult, azóta egyre többször tűnik fel a birkózóversenyeken, ahol nemcsak a mai tehetségeknek, hanem szintén birkózó fiának is szurkolni szokott.

kepfile

Az emlékezetes harapáspróba az aranyéremmel

      Néhány hét múlva Budapesten rendezik majd a birkózóvilágbajnokságot, mely esemény, remélhetőleg, a sportág ünnepe lesz. A múltban jó és rossz példát egyaránt mutató sashalmi (ma már rákosszentmihályi) legenda is valószínűleg ott lesz majd a lelátón. Ha másképpen alakult volna az élete, most akár a verseny egyik nagykövete is lehetne, mint ahogy a szintén olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Kocsis Ferenc, Varga János és Hegedűs Csaba az lett. De nem így történt. Most azonban azt ünnepeljük, hogy ez az ellentmondásos zseni ötvenéves lett, és ezért azt kérjük minden sportbaráttól, hogy Farkas Péter esetében most csak a szépre emlékezzenek!
                                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez