Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602580
   « Vissza

Távozik a legerősebb jegyző

 « Cikkek és hírek 
2018. augusztus 24.
 

    Más lesz az előttünk álló ősz, mint a korábbiak voltak. Más, mert a nyáron ismét sok változás történt. Mi most ezek közül csak egyet emelnénk ki. Szep­tember 1-től ugyanis már nem Ancsin László irányítja majd jegyzőként a kertvárosi polgármesteri hivatal munkáját. Látszólag kicsi változásról van szó, ám egy jegyző személye és még inkább a személyisége nagyon sok mindenre hatással lehet. Ancsin Lászlót augusztus közepén még a hivatalban értük utol, ahol az elmúlt 11 év eredményei mellett a jövőről és a terveiről is beszélgettünk.

  – Furcsa lesz megszokni, hogy reggelente már nem a Havashalom utcai hivatalba kell majd mennem, de gondolom, mint mindennel az életben, ezzel is meg lehet majd barátkozni. Unatkozni nem fogok, készülök a doktori vizsgámra, emellett sokfelé pályáztam, elsősorban a közigazgatásban képzelem el a jövőmet, de nem zárkózom el a gazdasági területtől sem. Ezen kívül lesznek majd sportcélú feladataim is, csak győzzem majd őket elvégezni. Ami fontos, hogy csak jegyzőként távozom a kerületből, mint állampolgár továbbra is kertvárosi maradok majd. És ez remélhetőleg még sokáig így is marad!

kepfile

Ancsin László, a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzője 11 éven át irányította a hivatal munkáját

    Ancsin László 1996 óta dolgozik a közigazgatásban. A szakmai pályafutását a NAV elődjeinél, az APEH-nél és a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál kezdte, majd a dunavarsányi polgármesteri hivatalban lett igazgatási irodavezető, aljegyző és megbízott jegyző. Később a piliscsabai és a kerepesi hivatalokban is megfordult, és 2007 márciusában Kovács Péter újonnan megválasztott polgármester hívószavára megpályázta, majd elnyerte a kertvárosi hivatal vezetését.
  – Úgy vélem, 2007-2013 közötti időszak az aranykora volt az önkormányzatiságnak. Elsősorban a polgármesternek köszönhetően nagyon sokat fejlődött a kerület, melyben azért a hivatalnak is rengeteg szerepe volt. A mi dolgunk volt a döntések jogi előkészítése, majd végrehajtása, mely feladatnak sikerült is megfelelnünk. Egy polgármesteri hivatalban sok olyan munka zajlik – például stratégiák kidolgozása, reformok bevezetése –, amely a külső szemnek láthatatlan, ám amely egy kerület életét is befolyásolhatja.

   Ancsin László 11,5 jegyzői éve alatt három nagyobb átalakítás zajlott a hivatalban. Ezek nagyrészt a takarékosság jegyében végrehajtott racionalizálási mechanizmusok voltak, amelyek mind egy erőskezű vezetőt igényeltek. Mindezt tetézte még, hogy 2013-ban létrejöttek a járások, és a kormányablakok nemcsak feladatokat, hanem humán erőforrást, illetve infrastruktúrát is elvittek az önkormányzatoktól.
   – Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2009-ben én javasolhattam a testületnek a mezei őrszolgálat létrehozását. Ez a szervezet fővárosi szinten is egyedülálló, amely azóta több kerület társulásának köszönhetően komoly vállalkozássá nőtte ki magát. De ugyancsak büszke vagyok rá, hogy a kerület sportja terén is tudtam tenni néhány dolgot.
   Na, itt álljunk is meg néhány szó erejéig! Ancsin László ugyanis azon kevés jegyző közé tartozik, akinek a neve elé még nincs odabiggyesztve a dr. (amitől sokkal barátságosabbnak is tűnik), és, akit a sportberkekben mindenki csak úgy ismer, mint a „jegyzőbirkózó”.
  – Gyerekkoromban tornáztam, és egy házban laktam az olimpiai bajnok Hegedűs Csabával. Ő javasolta az édesanyámnak, hogy küzdősportot keressen nekem, mert az alkatom miatt sosem lesz jó tornász belőlem. Így kerültem a Vasas birkózótermébe, ahol 12 évet töltöttem el, majd innen a Honvédba igazoltam.

kepfile

   Ancsin László egész jó kötött- és szabadfogású birkózó volt. Mindkét fogásnemben bajnoki érmek és kisebb nemzetközi eredmények jellemezték a pályafutását.
   – A magyar sportnak szerencséjére, de nekem pechemre abban a súlycsoportban (90 kg-ban) versenyeztem, melyben olyan kiválóságok voltak, mint Farkas Péter, Komáromi Tibor vagy éppen Major Sándor. Őket, legfőképpen mindnyájukat lehetetlen volt legyőzni. Pályafutásom vége felé a szumóba is belekóstoltam, itt is sikerült néhány bajnoki érmet, illetve pályafutásom megkoronázásaképpen egy Európa-bajnoki bronzérmet begyűjtenem.
  Ancsin László a 2000-es évek kezdetén akasztotta szögre birkózó dresszét, majd ismét Hegedűs Csaba invitálására bekerült a szövetség elnökségébe. Ahol annak ellenére is helye van még, hogy immár jó pár éve nem Hegedűs Csaba irányítja a szövetség munkáját.
   – Hat éve Bárdosi Sanyi hívott le a szumósokhoz, ahol magam is szőnyegre léptem néhány alkalommal, de a legfontosabb dolgom volt, hogy elnökként rendbe tegyem a sportág hátterét. Ez olyannyira sikerült, hogy jövőre már világversenyt is rendezhetünk (2019-ben az U14-18-as korosztályos szumó Európa-bajnokság lesz Magyarországon).

   Ancsin László tehát, akit időközben már az Európai Szumó Szövetség alelnökének is megválasztottak, komoly sportos múlttal ült be a jegyzői székbe.
    – A két terület nem üti egymást, egy sportágat vagy egy hivatalt irányítani ugyanúgy kitartást, következetességet, bátorságot és lendületet igényel, mely tulajdonságokat sportolóként a legkönnyebb elsajátítani.
   A leköszönő jegyző sportos keze nyomát viseli az önkormányzat „Ifjú Tehetségek”-programjának elindítása, melynek kidolgozásában a helyi sportvezetőkkel együtt maga is részt vett. És ugyancsak fontos szerepet vállalt a Kertváros SE létrehozásában, mely egyesületnek ma már nemcsak birkózó- és szumó-, hanem ritmikus gimnasztika-, röplabda- és strandröplabda-szakosztálya is van.
    – Büszke vagyok az egyesültre, annak minden szakosztályára, de érthető módon a legjobban a birkózókra és a szumósokra. Ez a klub ugyanis legalulról kezdte meg az építkezést, és néhány év alatt a jegyzett egyesületek közé küzdötte fel magát. Ha nem is jegyzőként, hanem „csak” sportvezetőként, vagy egyszerű kerületi lakosként, de a jövőben is figyelni és segíteni fogom a KSE munkáját.
                                                                                                                                      Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez