Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600877
   « Vissza

Aratás Cinkotán

 « Cikkek és hírek 
2018. augusztus 24.
 

Ismét a tritikáléé a babérkoszorú

kepfile

   Az elmúlt évek sajátosságaihoz hasonlóan az igénytelen, egyszeri permetezéssel is beérő tritikálé hozta most is a legjobb eredményt a közismerten sovány cinkotai földeken. A Cinkotai Földművelő Szövetkezet idén 73 hektáron vetett a kenyérgabonához képest olcsóbban termeszthető takarmányból, és hektáronként átlagosan 3,4 tonna került belőle a magtárba. A tritikálé kilója most 50 forint, a búzáé 60; viszont idén az őszi búza csak 2,3 tonnás átlagtermést hozott. A fő ok az áprilisi melegben keresendő, mert a kalászok fejlődéséhez késve jött a csapadék. Amikor pedig végre megjött, olyan erővel tette, hogy a Cinkotai kiserdő és a Simongát utca közötti részen teherautónyi mélységű vízmosást produkált, ahol az aratás után több napi földmunkával kellett pótolni az erdőszélre sodort termőföldet.

  Az aktuális vetésforgó alapján a Naplás-tó és az M0-ás autópálya közrefogta táblában, összesen 100 hektáron termeltek repcét. Miután a szövetkezet által művelt földek közül itt a legjobb a talaj vízháztartása, a repce 1,9 tonnás, igen jónak mondható átlagot hozott. Ezt segítette egy technikai újítás is, az úgynevezett dupla soros vetés, amely több helyet hagy a növény fejlődésének.

  Rekord kukoricából várható, miután a késő tavaszi és a júliusi csapadék napra pontosan, ütemesen követte a tengeri fejlődését. Úgy tűnik azonban, hogy amíg pár éve csak jelképes volt a vadkár, a cinkotai temető alatt fekvő Pap-erdőben és a Naplás-tó körüli természetvédelmi területen megbúvó, háziasuló vaddisznó kondák igencsak jól élnek – és szaporodnak – a szövetkezeti kukoricán. Itt is indokolt lenne a gyérítésük, de a turisztikai erdő és a Naplás-tó látogatói miatt igen körülményes egy vadászat megszervezése. -izs-or


Cinkota gabonája – a tritikálé

     A tritikálé a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény. Neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered.
    Eredetileg a 19. század vége felé kezdték el Svédországban és Skóciában termeszteni a búzához hasonló minőségű, azonban hidegtűrő növényt. 2004-ben 13,7 millió tonna tritikálé termett a világon. (Forrás: FAO)

    A tritikálé a búza és rozs keresztezéséből származó állandósult jellegű köztes típusú hibrid, amelynek a jelentősége világviszonylatban egyre jobban növekszik; jelenleg több mint 400 ezer hektáron termesztik. Jelentősége nemcsak átmeneti jellegében van, hanem beltartalma miatt is jelentős gabonaféle. Egyébként a tritikálé egyformán értékes takarmánygabona és kenyérgabona-növény. De ha sokoldalúan értékeljük, akkor elsősorban mint takarmánygabona jön számításba. A beltartalmi értékét tekintve első helyen a tritikálé fehérjetartalma említhető meg. A szem fehérjetartalma a környezettől, évjárattól és a talajtól is függ, általában 14-18% között ingadozik.

     Sikértartalma alacsony, ezért önmagában étkezési célra nem alkalmas. Világszerte jelentős kísérletek folynak olyan fajták kinemesítésére, melyek kiválthatják a búzát, de ezek eddig még nem jártak sikerrel.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez