Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600416
   « Vissza

Szemétszedés és növényzet rendezés a régi Szentmihályi temetőben…

 « Cikkek és hírek 
2018. július 20.
 

kepfile

    … 2018. 07. 29-én 9 órakor, a Civil 16 Egyesület és Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat közös szervezésében!
   „Foglalkoznunk kell Rákosszentmihály elfeledett temetőjének sorsával! Sokan lehet, hogy nem is tudják mit rejt a Szlovák út felől megközelíthető Temető utcai erdős terület.
    Az utcát nem véletlen hívják így, a kis utca végén helyezkedik el a régi Rákosszentmihályi temető. A temetőt 1950-től nem használják. A terület szinte teljes egészét visszavette magának a természet. Áthatolhatatlan növényzet, benne valaha jelentős síremlékekkel. Itt kaptak helyet 1935-től a kerület prominens személyiségeinek díszsírhelyei is. Itt nyugszik Krenedits Sándor, Rákosszentmihály alapító főjegyzője – akiről utcánk is van elnevezve –, Pálfi János földbirtokos, közcélú telkek adományozója, Vayand Károly tanító, Regős József, a fiúpolgári iskola alapítója és Gombás Károly bíró.

    A temető központi részén 30, a temető más részein további három hadisír is helyet kapott. Az első világháborús hadisírok felújítására az Önkormányzat sikerrel pályázott a Honvédelmi Minisztériumhoz. A hadisírok felújításának szándéka egyúttal alkalmat ad a temető nagyobb területének rendezésére és a több helyen a holtakhoz nem méltó, kegyeletsértő szemétlerakatok felszámolására is.
   Várunk minden érdeklődőt és kertészkedni szerető, tenni akaró kertvárosit 2018. július 29-én, vasárnap 9:00 órakor a Temető utca végén. Kesztyűk, zsákok, szemétszedő csipeszek rendelkezésre állnak. Kerti szerszámokat, lapátot, gereblyét, söprűt, metszőollót stb. aki tud, hozzon magával. (További információ, egyeztetés: Daróczi Zoltán, tel: 06-70-326-0177)

    A temetőben elhelyezkedő hadisírokat a Honvédelmi Minisztériumtól kapott támogatásból, a minisztérium előírásai szerint, szakértő bevonásával újítjuk fel. A sírok felújítása mellett a temetőbe bevezető utat murvával szórjuk fel. Kérjük azokat a hozzátartozókat, akiknek családtagjaik, vagy rokonaik a temetőben található hadisírban nyugszanak és további felvilágosítást szeretnének kérni a felújítási munkákról, vegyék fel a kapcsolatot Dr. Kozma Enikő pályázati és jogi referenssel (+36 20 533 6338; 401-1583; kozmaeniko@bp16.hu).
    A Rákosszentmihályi temetőben található hadisírokban nyugszanak: Ridacs János, Augusztin György, ifj. Szalay József, Sándor János, Farkas Zsigmond, Csóka István, Alföldi János, Kozarik András, Pillmayer Nándor, Weich József, Givizer József, Lengyel Béla, Palkó János, Boka József, Szabadi József, Fecske József, Tóth József, Bonnyai Nándor, Turián István, Reisch István, Ivancsics Dezső, Horváth György, Böhm Jenő, Koloszár(?) József, vitéz Karácsfalvi József, ifj. Nemes Károly, Gall Ambrus, ifj. Indesz János, Schubert Károly, ifj. Rainer Lajos, Belinszky János, Schmidt Lajos, Horváth Ignác.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez