Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599777
   « Vissza

Kertvárosi szállodák

 « Cikkek és hírek 
2018. július 20.
 

A kis vendégházak is lehetnek eredményesek

A Szállásinfo szakmai portál szerint a hosteleket is beleértve Zuglóban 71, a XVI. kerületben 5, de a Booking.com nyilvántartásában ugyanitt 13 szálláshely működik.

kepfile

Egy apartman a Veres Péter úti Mátyás Hotelben

    A kihasználtságuk Zuglóban megfelel a budapesti átlagnak. A Nagy Lajos király úti Ében és Zugló Hotelek előtt gyakran parkolnak bosnyák, szerb, lengyel vagy éppen olasz turista buszok. A legnagyobb szállót, a Hotel Arénát is beleértbe, az országos trendeknek megfelelően szemmel látható a forgalmuk bővülése, ugyanakkor a nagyobb házak a foglaltsági mutatóikat üzleti titokként kezelik.

    A kisebb szálláskiadók esetében évről-évre a Forma-I ad 100%-os töltöttséget. Van közöttük Zuglóban olyan főút mentén álló, amely az épületére kitett hirdetése szerint pár órára is kiad zuhanyzós szobát, hiszen a szerelmi légyottot keresőknek nem szempont a zaj.

     A kertvárosi szállások a lehetséges vendégek egy sokkal szűkebb rétegét próbálják megszólítani.

    A Veres Péter úti Hotel Krisztina számára leképeződött a buszgyártás teljesítménye. Amíg évi 800, 1000 NABI busz készült az Újszász utcában, a jármű átvevők és beszállítók biztos vendégkört adtak. Itt és még más kisebb szállóra is igaz, hogy „Magad uram, ha szolgád nincsen”-alapon jellemzően a tulajdonosok a szobaasszonyok és recepciósok, legyen szó éjszakáról vagy ünnepnapról. Mindennek a takarékosságon felül az is oka, hogy nemcsak szakácsokból és cukrászokból van kevés, hanem hiány van a kisebb szállások üzemeltetésében jártas, többféle munkakörre alkalmas vendéglátósokból is.

   A Hotel Mátyás hat éve 12 szobával, évi 35%-os kihasználtsággal működött. Idén 10 szobában 31 vendéget tudnak elhelyezni és a kihasználtságuk 57%-ra emelkedett. A szobáik az átlagosnál nagyobbak, jól felszerelt konyhával és tágas fürdőszobával. A hosszabb tartózkodásra alkalmas komfort és az M0-ás közelsége az a tényező, amely kompenzálni tudja a belvárostól mért távolság versenyhátrányát.

   A Hotel Zuglónak van wellness részlege finn szaunával, a kertvárosi tapasztalatok szerint itt inkább az ár a legfontosabb szempont, amit figyelembe vesznek a szálláskereséskor. Ezzel is magyarázható, hogy a Mátyás Hotel 2017-ben a fővárosi átlagnál kisebb, 8%-os mértékben emelte az árait.

   Cinkota-alsón, a Tópart utca 1-ben négy éve mini szálló működik – ami talán a környéken lakók számára is újdonság, hiszen a környezetébe belesimuló épületen nincsen látványos cégér. Üzemeltetőik, egy házaspár, László és Hajni – kérték, hogy csak keresztnevükön szerepeljenek –, kérdésünkre elmondták, a T1 Budapest Vendégház családi vállalkozásként, alkalmazottak nélkül nyújt ellátás nélküli szállást a vendégeknek. Maximum 8 férőhelyük van, a legkihasználtabb időpont a Forma-I és általában a június eleje – augusztus vége közötti időszak.

kepfile

Nem kell kacsalábon forgó palota egy jó vállalkozáshoz: a T1 Budapest épülete a Tópart utcában

     Az egyetlen cég, amivel szerződésben állnak, a Booking.com a vendégeik 90%-át hozza. Mivel többnyire autóval közlekedő külföldi gyerekes családokat fogadnak, az ingyenes parkolás és a jó tömegközlekedés kompenzálja a városközponttól való távolságot.

   Míg a Mátyás Hotelben a magyar vendégek vannak többségben, a T1 Budapestben alig foglalnak szobát a hazaiak. A vendégeik ötöde lengyel, de számos izraeli, német, holland, ukrán, orosz, román és osztrák család is megszállt már náluk. Működésük sajátossága, hogy nincsen nyitvatartási kényszerük. Családi vállalkozásként megtehetik, hogy időnként, ha úgy van programjuk, bezárnak. Így is eredményesek, mint azon vállalkozások, melyeknek sikerült pontosan meghatározni az igényeket kiszolgáló férőhelyszámot, a férőhelyhez szükséges létszámot és a megcélozni kívánt vendégkört.
Kép és szöveg: -izs-or



 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez