Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598468
   « Vissza

A nyolcvan kevés is lehet

 « Cikkek és hírek 
2018. július 19.
 

Tomhauser István 80 éves

    Kimondani is furcsa, az örökifjú Tomhauser István július végén már 80. születésnapját ünnepeli! Aki ismeri Pista bácsit (legtöbbünknek csak Pista), az el sem hiszi, hogy ez a jubileum már elérkezett. Az Ikarus BSE Atlétikai Szakosztályának „atyja” ma is ugyanazzal a töretlen lelkesedéssel végzi a munkáját, mint tette azt az elmúlt több mint négy évtizedben. Vagy mégsem?
    – Nem tagadom, már 75 éves koromban abba akartam hagyni. Aztán előbb csak egy évet vállaltam, amit követett még egy, majd még egy, és máris eljutottunk a nyolcvanhoz. Ha most kérdezed, hogy mikor hagyom majd abba, ugyanúgy nem tudok felelni, mint öt éve sem tudtam. Egyelőre sok (egészen pontosan 16) tehetséges fiatallal foglalkozom, akiknek a jövőjéért felelősséggel tartozom. Nem hagyhatom itt őket, az utódomat pedig még nem sikerült megtalálnom. De azért elárulom, jól esik már pihenés, így, ha tudom, akkor lazítok a menetrendemen.
    Na, azért túlzottan nagy lazításra idén sem számíthat a Mester. Akinek a tanítványai többek között a győri Ifjúsági Atlétikai Európa-bajnokságnak is résztvevői. Köszönhetően annak, hogy a korosztályos magyar bajnokságon 2000 méteres akadályfutásban csak Tomhauser-versenyzők, Urbán Zita, Szőke-Kiss Anna és Merényi Panna állhattak a dobogóra.

kepfile

  Tomhauser István pályafutása nem atlétaedzőként indult. Autóvillamossági műszerészként kezdett az Ikarus gyárban, ahol hamar a dokumentációs osztály élén találta magát. Itt végre azt csinálhatta, amit a legjobban szeretett: fotózott és dokumentálta az 50-es, 60-as és 70-es évek történéseit.
   – A fő profilom a sportfotózás volt. Ha jól számolom 220-230 díjat nyertem a képeimmel a különböző pályázatokon. Akkoriban sok helyre hívtak fotózni, de én jól éreztem magamat az Ikarusnál, ezért inkább maradtam.
   Hogy hol vannak a legjobb Tomhauser-képek? Nos, ennek megválaszolásához leginkább Poirot felügyelő tudására lenne szükség. Az Ikarus gyár dokumentációs részlege ugyanis a Margit utcai művelődési házban volt, melynek rendszerváltás, pontosabban az ezredfordulót követő történetét már sokszor és sok helyen megírták.
   – Volt egy pillanat, amikor az új tulajdonosok kinyitották előttünk az épületet. Azonnal riadóztattuk egymást, és mentünk a holminkért, ám azoknak már csak a hűlt helyét találtuk. A képeknek és a dokumentációnak a privatizáció után nyomtalanul nyoma veszett.
   Tomhauser István az atlétika iránti rajongását is a fotózásnak köszönhette.
   – Az atlétikához már korábban is közöm volt, hisz magam is futottam. 800 méteren utánpótláskorban érmes is voltam magyar bajnokságon, de a sok sérülés, majd a katonai szolgálat miatt annyit kellett kihagynom, hogy már nem éreztem értelmét a folytatásnak. 1962-ben akasztottam szögre a futócipőimet, ám fotósként mindig is szerettem atlétákat fényképezni.
Így történt, hogy az 1976-os olimpiát követő letargikus hangulatban egyik jóakarója hatására megalakította az Ikarus BSE Atlétikai Szakosztályát. Az intenzív toborzás eredményeképpen 1976 őszén 48 gyerekkel kezdte meg a munkát. Az első edzés a montreali olimpiát követő szeptember 21-én volt.
    – Sok tehetséges tanítványom volt, de az első jelentősebb nemzetközi eredmény Bálint Mónika nevéhez fűződik, aki 17 évesen már felnőtt magyar bajnok volt, majd az 1987-es Európa-bajnokságon is döntős (végül 7. helyezett) tudott lenni.
    Pista bácsi klubjának első olimpikonja Kiss Dániel gátfutó volt, akit történetesen egy másik Tomhauser, az ifjabbik Pista (Pista bácsi legnagyobb fia) juttatott ki a pekingi, majd a londoni olimpiára. De az előttünk álló tokiói olimpia is okozhat még szép pillanatokat a jubiláló Mester számára, egyik legtehetségesebb tanítványa (ma már nem ő irányítja az Universiade-ezüstérmes futó edzéseit), a 3000 méteres akadályfutó Gyürkés Viktória ugyanis jó eséllyel ott lesz majd a 2020-as ötkarikás játékokon.
   – Minden évben 10-12 országos bajnokom volt, egyszer megszámoltam, többszáz bajnoki címet nyertek már a versenyzőim. Az évek során nagy utat jártunk be: volt, hogy a Centi iskolában kellett készülnünk, ennek ellenére Vasas Zsolt képes volt országos csúcsot futni 60 gáton, majd sokáig áldatlan körülmények között edzettünk a Bátony utcában. 2010 óta azonban jelentős mértékben megváltoztak a lehetőségeink (köszönhetően az önkormányzat fejlesztéseinek), ez pedig a létszámunkat és a merítési lehetőségünket is alaposan megnövelte. Jó látni ezt a dinamikus fejlődést, és ezt látva és naponta megtapasztalva egyre nehezebbnek tűnik nemet mondani a folytatásra.
   Hát, kérem, így lesz valaki (de nem akárki) nyolcvan évesen is fiatalosan lelkes! Ez pedig nekünk, Pista bácsi tisztelőinek nemcsak megsüvegelendő, hanem egyenesen követendő példa kell, hogy legyen. Én már el is döntöttem, hogy magam is úgy szeretnék majd nyolcvan éves lenni, ahogy azt valamikor Tomhauser Istvántól eltanultam. Isten éltessen, Pista!

   Lapzártakor érkezett a hír, hogy Pista bácsi tanítványa, Urbán Zita 2000 méteres akadályfutásban új egyéni csúccsal nyolcadik lett a győri Ifjúsági Európa-bajnokságon, mely eredménnyel kivívta az októberi Ifjúsági Olimpián való részvétel jogát. Ennél szebb ajándékkal nem is köszönthette volna mesterét.
                                                                                                                                           Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez