Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603565
   « Vissza

Augusztus közepétől csökken a légtérzaj

 « Cikkek és hírek 
2018. július 19.
 

    Előző számunkban írtunk arról, hogy a repülőtéri kifutópálya javítási munkálatai után visszaáll a régi rend, és sokkal kisebb lesz a légtérzaj, mint a felújítás ideje alatt. Több olvasói észrevételt is kaptunk ezzel kapcsolatban, amiben arról panaszkodtak, hogy a lakókörnyzetük szinte élhetetlen az ötpercenként elszálló gépek miatt. A témában igen jelentős változás várható, aminek sokkal nagyobb hatása lesz, mint a kifutó felújítása után visszaálló régi rendszer.

kepfile

Az augusztus közepétől életbe lépő új indulási eljárás zöld vonallal látszik a képen, a korábbit piros vonal jelöli: az új felszállási irán jórészt elkerüli a XVI. kerületet

    Hosszú évek kitartó munkájának, számos tárgyalásnak még több egyeztetésnek köszönhetően tovább csökken a repülőgépek által keltett zajhatás a XVI. kerületben – jelentette be július 4-én megtartott sajtótájékoztatóján Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester és dr. Környeiné Rácz Katalin önkormányzati képviselő. –. 2018. augusztus 16-tól lép életbe a Hungarocontrol Zrt által kidolgozott, az Európai Uniós szabályozással összhangban levő új felszállási útvonal. Az új műszeres szabvány indulási eljárás (SID) szerint már nem kell a Budapest felé emelkedő légijárműveknek a XVI. kerület felé 15 fokos kitérőt tenniük (ábrán piros vonal), hanem az egyszerűbb és biztonságosabb egyenes felszállási útvonalat (ábrán zöld vonal) kell követniük. Ennek következtében a felszálló repülőgépek legalább egy kilométerrel távolabb kerültek a XVI. kerülettől. Ráadásul nem kell a nehezen betartható és ezért lesodródás veszélyes kitérőt majd visszatérőt megtenniük, így megszűnik a XVI. kerület közelében forduló repülőgépek látványa is, mely szintén jelentősen csökkenti a zajhatást.
    A változás nem jelenti azt, hogy a XVI. kerületben a továbbiakban nem lehet majd hallani a repülőgépek zaját, azt sem jelenti, hogy ne lehetne látni a repülőgépeket az égbolton, mindössze azt jelenti, hogy jelentősen csökken majd a repülőgépek okozta zajhatás a Kertvárosban.

kepfile

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester és dr. Környeiné Rácz Katalin önkormányzati képviselő az önkormányzat előtti parkban megtartott sajtótájékoztatón

    Az augusztus közepén életbe lépő változás nem érinti a korábban kiharcolt eredményeket. Így reggel 5 és 8 óra között, amennyiben a körülmények engedik, továbbra is Budapesttől kifelé emelkednek majd a repülők. A 2016 májusában bevezetett változások következtében a reggeli időszakban közel felére csökkent a Budapest felé emelkedő, így a XVI. kerületieket zavaró felszálló repülőgépek aránya.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez