Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600886
   « Vissza

A csömöri önkormányzat továbbra is bízik, hogy a települések a jövőben visszakapják iskoláikat

 « Cikkek és hírek 
2018. június 14.
 

kepfile

 2018. január 8-án a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felfüggesztette a Csömör Nagyközség Önkormányzata által kezdeményezett pert, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított a helyi iskola és zeneiskola állami átvételével kapcsolatban. A független, szakmai alapon működő bíróság egyetértett önkormányzatunkkal abban, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes volt Magyarországon egyrészt az önkormányzati tulajdonú iskolai ingatlanvagyonok korlátozása okán, másrészt a települési önkormányzatoknak az iskolai fenntartói-működtetői körből való kizárása miatt. A Fővárosi Törvényszék 2018. februári, újabb alkotmánybírósági beadványában további érvekkel támasztotta alá szakmai álláspontját és ismételten kérte az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.

  A Magyar Országgyűlés, vagyis a politikusok által megválasztott Alkotmánybíróság ugyanakkor 2018. május 29-i határozatában az iskolai ingatlanvagyon használata vonatkozásában nagyrészt elutasította a független magyar bíróság kérelmét. Az önkormányzatok által legfontosabbnak tartott, lényegi kérdésben ugyanakkor, vagyis hogy a helyhatóságok is tarthassanak fenn iskolákat, sajnos nem foglalt állást a Testület.

kepfile

  Önkormányzatunk – a több ezer hazai önkormányzatot tömörítő érdekképviseletekhez hasonlóan – továbbra is kifejezi azon határozott álláspontját, miszerint a települések iskoláinak központosítása nem szolgálja a gyermekek érdekét és egyben a helyi, közösségi önrendelkezés komoly csorbítását jelenti. A település vezetői érthetetlennek tartják, hogy amíg a törvény az állam, az egyházak, a nemzetiségi önkormányzatok, illetve bármely alapítvány, cég és magánszemély számára biztosítja az iskola fenntartási-működtetési jogot, addig a helyi közösség, a gyermekek, illetve a szülők érdekeit és szándékait leginkább megjeleníteni tudó, számos más intézményt is régóta megnyugtatóan fenntartó települési önkormányzatoktól miért veszi el ezt a lehetőséget.

   Bízunk abban, hogy az újonnan megalakult Magyar Országgyűlés megfontolja a független magyar bíróság érveivel is alátámasztott kezdeményezésünket, és oly módon változtatja meg a köznevelési törvény vonatkozó rendelkezéseit, hogy azok a települések, amelyek a korábbi évtizedekhez hasonlóan a jövőben is tudják és akarják fenntartani-működtetni iskoláikat, erre a jövőben is kapjanak ismét lehetőséget.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez