Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603391
   « Vissza

Ne parkolj a házam előtt

 « Cikkek és hírek 
2018. június 14.
 

Közterületi szabályok

    Sok vitát szül a családi házas övezetekben, de még a lakótelepeken is, hogy ki hová parkolhat az utcán. Vannak, akik megesküsznek arra, hogy a családi ház előtti útszakaszra csakis akkor parkolhat valaki, ha ahhoz az ingatlan tulajdonosa kifejezetten hozzájárul. Kovács Péter polgármester viszont egy fórumon kijelentette, hogy ha valaki otthagyja a kocsiját az ő háza előtt, akkor ezen legfeljebb csak bosszankodhat, de semmi többet nem tehet. 

kepfile

„Kapubeálló” a Hősök fasora iskola oldalánál – a megállást tábla tiltja, de a kapun autó ki nem jár. Vita esetén érdemes kihívni a közterület felügyelőket.

kepfile

Az Enikő utcában mozgássérülteknek fenntartott parkoló őrzi a házból rég elköltözött mozgássérült emlékét – ha viszont más áll oda, akkor megbüntetik...

  Hol itt az igazság – erről érdeklődtünk a XVI. kerületi közterület-felügyelőknél. Mint megtudtuk, a közterület használata az autósok számára nem korlátozott, ha betartják a közlekedési táblák utasításait, akkor oda parkolhatnak le, ahová csak akarnak – beleértve ebbe bárki ingatlanja előtti közterületet. Az ottani háztulajdonosnak ugyanis az ingatlanja előtti közterülettel kapcsolatosan csak kötelességei vannak (nyírnia kell a füvet, seperni a havat), különleges jogai viszont nincsenek. Vidéken állítólag más a helyzet: ott sokkal több a szabad hely, mint az autó, s elég rászólni a szomszédra, a vendégeire, hogy parkoljanak oda, ahová jöttek, s már meg is van oldva a probléma. De a fővárosban több az autó, mint a szabad hely, s ott bizony nem az udvariasság, hanem a jogszabály érvényesül. A közterület-felügyelőket hetente ötször, de lehet, hogy naponta kétszer keresik azügyben, hogy hová szabad a szomszédnak leparkolnia. Gyakran kimennek a helyszínre, és tanácsot adnak a vitatkozó feleknek. Az biztos, hogy a parkolás során nem szabad elállni a kapubehajtót.
   Budapest bármely kerületében, így a Kertvárosban is gyakorlatilag az parkol le más háza előtt, aki csak akar – feltéve, ha a parkoló autó tulajdonosa fizeti a biztosítást és a gépjárműadót, illetve használható állapotban van a járműve. Ezen érdemes kicsit elszöszölni, ugyanis a más háza előtt kéretlenül hagyott autó igen gyors amortizációnak eshet áldozatul. Ha csak leengedik a négy gumit, az nem számít használhatatlan állapotnak – visznek egy pumpát, és mennek tovább. Viszont ha elölről-hátulról keményen beletolatnak, az már hasznáhatatlanná minősíti az autót, s ebben az állapotban főúton egy napot sem maradhat, mellékúton legfeljebb tíz napig állhat, utána a hatóság elszállíttatja. Nagyon fontos, hogy a parkoló járművön legyen rendszám, mert ha az hiányzik róla, akkor egy percig sem maradhat közterületen. A közterület-felügyelők hozzáférnek a közlekedési adatbázishoz, és azt a rendszám alapján meg tudják állapítani, hogy az autó rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával.
   Elsősorban a lakótelepen élők hangoztatják, hogy jó lenne, ha az önkormányzattal szerződhetnének egyféle súlyozott közterület használatra. Ezt azt jelentené, hogy a házuk előtti parkolóból egyet úgymond kibérelnének, fizetnének érte havi néhány ezer forint használati díjat, és akkor számukra biztosított lenne a leparkolás a házuk előtt, más nem állhatna a kibérelt helyre. Anyagilag is jól járna az önkormányzat, mert például tízezer parkolóhely havi ötezer forintos bérleti díjából több mint félmilliárd jönne össze évente. A közterület-felügyelők szerint ez a probléma az önkormányzat vagyongazdálkodásának körébe tartozik, de ilyet még nem hallottak, s vélhetően igen nagy balhék lehetnének ebből: az autósok ott verekednének a parkolóhelyért, teljesen beláthatatlan, egy ilyen bérleti akciónak milyen következményei lennének.
  A mozgássérültek esetében viszont arra van lehetőség, hogy az önkormányzat támogatásával a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a mozgássérült lakásának közvetlen közelében kijelöl egy mozgássérült parkolóhelyet. A lakó számára ez nagy könnyebbséget jelent, mert mozgássérültként a lakásához legközelebb tud leparkolni. Igaz, hogy erre a helyre bármilyen más mozgássérült is odaparkolhatna, de a kijelölés körzetében általában csak egy lakik.
  Vagy egy sem... A közterületesek példaként említik az Enikő utca 11. előtti mozgássérült parkolót, amit az a mozgássérült, akinek az érdekében kijelölték, már nem használ, mert sok éve elköltözött. A nagy parkoló közepén ott a szabad hely, de más nem állhat oda, mert azért (jogosan) megbüntetik. Hogy hogyan lehet egy már kijelölt mozgássérült parkolót visszacsinálni, azt a közterület-felügyelők nem tudják, de valószínűleg a társasház közös képviselőjének kellene eljárnia a BKK felé, hogy szabadítsák fel a helyet a többi ott parkoló autós számára.
                                                                                                                                                             Ferenci Zoltán





 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez