Lippai Dénes, a Legenda Sörfőzde Center pálinkafőző mestere nem az a fajta, aki keveri a szezont a fazonnal. Nála még a vegyespálinka sem maradék alapanyagokból készül, hanem mindig tudományosan kikísérletezi az ízek harmóniáját. Másképpen hogyan jött volna rá, hogy például a galagonya és a homoktövis passzol egymáshoz. Mert kérem, ilyen párosítású vegyespálinka is készül már a sashalmi pálinkafőzdében, amely egészen biztosan unikumnak (vagy inkább egyedülálló pálinkának) fog számítani a hazai piacon.
Lippai Dénes, az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere tudományosan kikísérletezi az ízek harmóniáját
A Legenda Sörfőzde Center pálinkafőző mestere általában már hajnali öt órakor bent van a „boszorkánykonyhájában”, ahol különleges ízeit kikísérletezgeti. Nekünk elárulta, hogy hamarosan kaphatók lesznek a népszerű kertvárosi sörfőzde újdonságnak számító zöldségpárlatai, a zeller-, a sárgarépa- és datolyaszilvapálinka, amelyek egészen különleges ízélményt nyújtanak majd a vendégeknek. Ezek már olyan pálinkák lesznek, amelyek nemcsak a belvárosi és vidéki sörözők felé, hanem a hazai gasztrokultúra felé is ajtót nyithatnak. Egy jó húsleves elé például kimondottan passzolni fog egy aperitifként elfogyasztott sárgarépapálinka. A Legenda Sörfőzde Center és az ország egyik, ha nem a legjobb pálinkafözőjének számító Lippai Dénes együttműködése tavaly nyáron kezdődött. Addigra lettek meg ugyanis az engedélyek ahhoz, hogy a center tulajdonosa, Kovács József Olasz régi nagy álmát, a pálinkafőzdét megnyithassa. Pálinkafőző mestert pedig Dénesnél nem is választhatott volna jobbat. Ő ugyanis az elmúlt években már minden lehetséges díjat bezsebelt a termékeivel. A közös együttműködésük első „gyümölcse” a Snapszer névre keresztelt malátapárlat volt, amely hamar népszerűvé vált a centerben. Az igazi megmérettetésre azonban máig kellett várni. Az első legendás pálinkák ugyanis csak most, tavasszal értek be annyira, hogy már versenyre lehessen küldeni őket. Az első versenypalackok pedig a II. Regionális Perkátai Pálinkaversenyen lettek lezsűrizve. Azon a versenyen, melyre 581 mintát neveztek, és amelyen végül 577-et bíráltak el. A regionális megnevezés pedig senkit se tévesszen meg, a verseny ugyanis hamar kinőtte magát, és ma már nemcsak régión túli, hanem határon túli pálinkákat is neveztek rá. A Legenda Sörfőzde Center első nekifutásra nagyon szép eredményt ért el: a már említett Snapszer 40, a Hableány sörpárlata és a meggypálinkája egyaránt aranyérmes lett, a Tripla X sörpárlat megnyerte kategóriáját, és a verseny legjobb párlata díjat is kiérdemelte, míg a kökény- és almapálinka egyaránt ezüst, a birspálinka pedig bronzérmes lett. – Bevallom, a díjak kevésbé érdekelnek, ilyen oklevélből és éremből már kétzsáknyim van otthon, ugyanakkor mégis nagyon fontosak ezek a versenyeredmények, mert visszajelzést nyújtanak arról, hogy az adott évben milyen volt a gyümölcstermés, mely ízek voltak a legnépszerűbbek, melyek harmonizáltak egymással, s hogy magunk is jó úton járunk-e. Lippai Dénes nemcsak a Legenda Sörfőzde Center termékeivel, hanem a testvérével, Lippai Mihállyal közösen piacra dobott Lippai-testvérek pálinkákkal is számos díjat bezsebelt a perkátai versenyen. Az általa készített legendás termékek közül néhány jelen pillanatban is versenyen van: a 8. Csákberényi Pálinkaversenyen, amelyen az ország legjobb bírálói mondanak majd róluk ítéletet. Ezek a pálinkák, párlatok remélhetőleg tovább öregbítik majd a kertvárosi pálinkafőzde és rajta keresztül a kerület hírnevét! Riersch Tamás
|