Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601431
   « Vissza

Nálunk jártak a téli olimpia bajnokai

 « Cikkek és hírek 
2018. április 18.
 

Sporttörténelem az Erzsébetligetben 

  A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör sportnyelven szólva idén már a 11. szezonját kezdte. És az elmúlt tíz esztendőben a magyar sportélet színe-javát sikerült a Kertvárosba csábítania. Közel 200 sportoló, többségében olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok, edzők, sportvezetők és sportújságírók voltak eddig a civil szervezet vendégei.

kepfile

   Az elmúlt tíz esztendőbe mindössze egy dolog nem fért még bele: hogy a kertvárosi sportrajongók téli olimpiai bajnokot köszönthessenek. Ez egészen március 26-ig így volt, amikor is „megtört a jég”, mert a baráti kör meghívására a Phjongcshang-i olimpián győztes féri short track-váltó látogatott a kerületbe. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba – összetételű váltónál ismertebb sportolókat nehéz lett volna meghívnia a baráti körnek, a szervezőknek mégsem sikerült megtölteniük az Erzsébetligeti Színház nagytermét. A nézőtéren még bőven elfért volna néhány osztály a kerületi iskolákból, néhány csoport kerületi sportklubokból és néhány család a Kertvárosból.

   A rövidpályás gyors­kor­cso­lya­váltó nemcsak azért számított különleges vendégnek a kerületben, mert majdnem napra pontosan egy hónappal ezelőtt sporttörténelmi tettet végrehajtva megszerezte az ország első téli olimpiai aranyérmét, hanem azért is, mert ezek a fiúk a hozzáállásukkal, a szorgalmukkal és a kitartásukkal minden fiatal (és nem fiatal) számára példaképek lehetnek. Arról az egyetlen apróságról nem megfeledkezve, hogy az olimpiai bajnok váltó eddig csak a Liszt Ferenc repülőtéren és a Gyakorló Jégcsarnokban rendezett fogadáson, illetve a parlamenti állami kitüntetésen volt együtt látható.
   Ezt a néhány pillanatot növeltük meg eggyel március 26-án az Erzsébetligeti Színházban, amely akár kertvárosi sportdiplomáciai sikerként is elkönyvelhető. A fiúk, akiken természetesen érződött, hogy sokat kivett belőlük az elmúlt egy év, a rendkívül nehéz olimpiai kvalifikáció, az Európa-bajnokság, a több mint háromhetes Phjongcshang-i kint tartózkodás, a közvélemény nyomása, az utolsó pillanatra hagyott történelmi bravúr, valamint az olimpiai bajnoki cím utáni közvetlen világbajnoki szereplés, ennek ellenére a több százfős nézősereggel közösen szívesen idézték fel ennek az egy évnek a legizgalmasabb pillanatait.

    És pont ettől a „fáradt lezserségtől” volt jó ez az este, melybe a fiúk (és az edzőjük, Bánhidi Ákos) percről percre jobban belemelegedtek. Ezen az estén például az is kiderült, hogy a fiatal Bánhidi Ákos még hosszú hajjal a rockbandájával már járt a mátyásföldi színházban, de akkor még nem az olimpiai bajnoki cím hátterét magyarázta, hanem inkább a „húrokat tépte” a színpadon.
    De ugyancsak ezen az estén derült ki az is, hogy a pécsi származású Burján Csabának erős cinkotai kötődése is van, melyet nem is tudott volna eltitkolni, mert a kertvárosi keresztszülői is ott ültek a nézőtéren, akik ráadásul a rendezvény előtt igazi cinkotai finomságokkal lepték meg az újdonsült olimpiai bajnokot. De igazi kuriózumnak számított, hogy a nézőtéren ott ült az ország jelenleg legnépszerűbb sportolóinak számító Liu-testvérek magyar édesanyja és kínai édesapja is, akik jelentős szerepet vállaltak abban, hogy ezt két fiút a világ számos országában ma már Puskásnál is jobban tisztelik.
   A március 26-i este – persze, csak annak, aki látta – mindenképpen sporttörténelmi esemény volt. Először fogadhattunk téli olimpiai bajnokokat a kerületben, akik először mentek el együtt, négyen valahova (pont a mi Kertvárosunkba). Ez a találkozás a már sokat megélt Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör életében is komoly mérföldkő lesz, melyről tíz év múlva – a húszéves jubileumon – is sokat fognak majd beszélni.
                                                                                                                                        Riersch Tamás


Hazalátogattak. Egyvalamire, s talán a legfontosabb dologra azonban csak az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók látogatását követően derült fény: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ugyanis itt születtek, a kerületben. A család akkoriban Rákosszentmihályon élt, abban a Csömöri úti házban, amely még ma is a kínai származású édesapa tulajdonában van. Mindezt azért is tartom fontosnak megosztani olvasóinkkal, hogy érzékeltessem, Magyarország hősei nem ellátogattak, hanem hazalátogattak a kerületbe.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez