Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599005
   « Vissza

Ifj. Tomhauser István, a főállású sportember

 « Cikkek és hírek 
2018. március 22.
 

    Akár elégedett is lehetne ifjabb Tomhauser István az eddig elért eredményeivel, hisz az országban kevés olyan atlétikaedző van, aki az elmúlt tíz évben két klasszis atlétát fel tudott volna nevelni. Márpedig ő ilyen edző. Első nemzetközileg is jegyzett tanítványa Kiss Dániel volt, akit két olimpiára (Pekingbe és Londonba) is kijuttatott, és aki három világverseny döntőjébe is beverekedte magát, a barcelonai szabadtéri Európa-bajnokságon pedig bronzérmes lett. Hosszú idő után ő volt az első magyar gátfutó, aki világversenyen dobogóra állhatott. Aztán jött Baji Balázs, aki szintén a mi Tomhauser Istvánunk irányításával a 2016-os Európa-bajnokságon már ezüstérmet szerzett, majd a tavalyi londoni világbajnokságon a sztárokkal teletűzdelt mezőnyben kellemes meglepetésre bronzérmes tudott lenni. Baji Balázst a tavalyi esztendőben az Év Férfi Atlétájának és az Év Sportolójának választották, mi tehát ezúttal a legjobb férfi atlétánk edzőjével, Ifjabb Tomhauser Istvánnal beszélgettünk.

kepfile

Baji Balázs és Kiss Dani edzőjükkel, ifj. Tomhauser Istvánnaló

    – Emlékszel még, mikor léptél először a Margit utcai sporttelepre?
   – Édesapám 1976-ban egy nagy atlétikai toborzót rendezett, melyen én is részt vettem. Tőlem nem állt távol az atlétika, mert már iskolai szinten korábban is sokat versenyeztem. Az évek során sok mindent kipróbáltam, de talán a középtávfutás állt a legközelebb hozzám. Abban értem el a legnagyobb sikereket, voltam dobogós Budapest-bajnokságon, ám igazán nagy eredményem nem volt. Abban az időben rengetegen sportoltak, atletizáltak, már egy Budapest-bajnokságon is komoly fegyverténynek számított a dobogóra felérni. Egyébként most is kezd hasonló lenni a helyzet.
    – Az edzősködésbe mikor kezdtél bele?
  – Földrajz-testnevelés szakos tanárként végeztem az ELTE-n, de már másodéves koromban az édesapám csoportot bízott rám. Az, hogy edző lettem, nagyban köszönhető neki. Voltak terveim, érdekelt többek között az építészet is, de aztán nagyon hamar eldőlt, hogy a sport és a testnevelés irányába megyek tovább. Már a középiskolámat is úgy választottuk ki, hogy legyen lehetőségem a tesiszakra felkészülni.
    – Mikortól specializálódtál a gátfutásra?
   – Az atlétika olyan sportág, melyben érdemes sok mindent kipróbálni, mielőtt úgymond specializálódna az ember. Én sem gátfutó edzőként kezdtem, de mivel édesapámnak már akkoriban tehetséges gátfutói voltak, ezzel a szakággal is hamar kapcsolatba kerültem. Persze, az igazán nagy lökést Kiss Dani megjelenése adta. Hozzá kell tenni, hogy ő is az első országos bajnoki érmét még magasugrásban szerezte, ám hamar kiderült, hogy a gát fekszik neki a legjobban. Nagy József kollegám kezdett vele, majd 12 évesen átkerült hozzám. Nem volt zökkenőmentes a versenyzővé válása, mert hirtelen nőtt meg, ez pedig egy darabig komoly problémákat okozott a fejlődésében. De türelmesek voltunk vele, és ez meghozta az eredményeket. Már az 1999-es ifjúsági világbajnokságon majdnem döntőbe jutott, majd 2006-tól felnőtt korosztályban is eredményes tudott lenni.
    – Azonban szinte azonnal a helyébe lépett egy újabb tehetség.
   – Baji Balázs csatlakozása mindenkinek jó volt. Daninak azért, mert végre volt komoly partnere, Balázsnak meg azért, mert volt kitől tanulnia. Ő is jó versenyző, rendkívül szorgalmas, és jó vele együtt dolgozni.
    – Meg tehetséges is, amit az eredményei is mutatnak. De lesz majd, aki ő utána is átveheti majd a stafétabotot?
   – 2014-ben, amikor a gátfutás felelőse lettem, elindítottunk egy országos programot, melynek eredményeképpen ma 25-30 olyan fiatalról beszélhetünk, akik odaérhetnek majd valamelyik nagy versenyre. A mostani Birmingham-i fedettpályás világbajnokságon az öt magyar résztvevőből hárman gátasok voltak, ez pedig jelent valamit. Számításaim szerint a nyári berlini szabadtéri Európa-bajnokságon akár 6-7 versenyző is képviselheti majd a szakágat. Mi Ikarusunkban is van két tehetséges gátfutó – Bak Bálint és Tano Leonardo –, akik előtt szép jövő áll.
    – Akkor kijelenthetjük, hogy elégedett vagy?
  – A sport olyan műfaj, melyben nem szabad sosem megelégedni. Vannak részsikereink, de folyamatosan fejlődnünk kell. A mostani gyönyörű atlétikai centrumunk már vonzó a fiatalok számára, ezért jelentős mértékben megduzzadt a létszámunk, de ahhoz, hogy hosszútávon eredményesek tudjunk lenni, szükségünk van egy futófolyosóra és egy munkacsarnokra. Tervek már vannak, remélhetőleg, ez is teljesülni fog, és akkor már télen is lesz lehetőségünk magas szintű munkát végezni.                                                                                               Riersch

kepfile

IFJ. TOMHAUSER ISTVÁN DÍSZPOLGÁR LETT. Az eredményes nevelőmunkát a kerületi önkormányzat is értékeli. Ahogy 2017-ben Decsi András kardvívó-edzőt jutalmazták, mert a tanítványa, Szilá­gyi Áron aranyérmes lett a 2016-os riói olimpián, úgy idén ifjabb Tomhauser Istvánt is díszpolgári címmel jutalmazták, mert több évtizede építi és erősíti a kerület sportját, illetve a tanítványaival már nem először szerez nemzetközi hírnevet a Kertvárosnak.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez