Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598092
   « Vissza

Itt tartunk a választásban

 « Cikkek és hírek 
2018. március 22.
 

Cikkünkben összefoglaljuk a kertvárosi választási eseményeket a jelöltek állításától az április 8-án esedékes szavazólapig

   A Kertvárosban is nagy nekibuzdulással indult az idei parlamenti választás. Ahhoz, hogy az országlással kapcsolatos remények valósággá váljanak, előbb helyi szinten kell megküzdeni az ajánlásokért. Ennek eszköze az úgynevezett ajánlóív, melyen a választópolgárok a személyi adataikkal és aláírásukkal ajánlhatnak képviselőjelöltet.
    Az A4-es, fekvő formátumú ajánlóív úgynevezett szigorú számadású bizonylat, amelyet névre szólóan lehet felvenni, s az ajánlások begyűjtése után darabra pontosan vissza kell szolgáltatni. Mintegy 40 különféle párt és egyéb választási szervezet képviselője vette át az ajánlóíveket a polgármesteri hivatal választási irodáján. Az aláírást tartalmazó íveket legkésőbb március 5-én 16 óráig, az aláíratlanokat pedig másnap 16 óráig lehetett visszavinni, azt követően a visszaadásra semmilyen lehetőség nincs, viszont ívenként 10 ezer forint bírságot kell fizetni annak, aki nevével átvette a lapokat.
     A nagy pártoknál rutinosan megy a gyűjtés, s elveszett lap szinte nem is fordul elő. Most a DK-s jelölt gyűjtőivel lehetett valami probléma, mivel két ívvel nem tudtak elszámolni, tehát a Gyurcsány-féle párt 20 ezer forinttal támogatja az Orbán-féle költségvetést.

kepfile

kepfile

kepfile

kepfile

Esélyes ellenzéki jelöltek utcai megnyilvánulásai. (Az MSZP nem indít jelöltet, ezt a körzetet a Gyurcsány-féle pártnak adták.)

    A kisebb jelölő szervezeteknél (hívhatjuk őket kamu-pártoknak is) viszont volt káosz bőven. Több esetben szociálisan rászorult személyeket bíztak meg a gyűjtéssel, akik a saját ügyeiket sem tudják intézni, nemhogy más ügyét, s miért pont a szigorú számadású ívekkel tudnának pontosan elszámolni. A részletekbe nem bocsátkozva: a 40 féle gyűjtő szervezet összesen 1000 ajánló ívvel nem tudott elszámolni, ami tízmillió forint költségvetési bevételt jelent, persze csak akkor, ha a NAV az érintettektől ezt be is tudja szedni. A feszes szabályok sokaknak nem smakkolnak: egy soproni asszonyka postán küldte vissza az általa átvett 600 ívet, de az sajnos már a határidő után egy nappal érkezett. Tőle a NAV ellenőrei 6 millió forintot próbálnak majd behajtani... (A büntetés miatt egyébként bírósághoz lehet fordulni, s ott talán megértésre talál az, aki önhibáján kívül késte le a határidőket.)

    Azután következett a jelöltek által leadott ajánlóívek ellenőrzése. Ez a gyakorlatban úgy történt, hogy az ajánlókat a népességnyilvántartó adatbázisából egyesével előhívták, és ellenőrizték az ívre írt többi adatot (lakcím, anyja neve, személyi szám). Ha ez stimmelt, az ajánlás érvényes volt (az aláírás valódiságát nem lehetett ellenőrizni). A rendszer egyúttal rögzítette azt is, hogy az adott választópolgár kit ajánlott jelöltnek.
   Összesen 22 szervezet jelöltje adott le 500-nál több ajánlást, közülük nyolcan véreztek el a név szerinti ellenőrzésen. Érdekes módon olyan nem volt, hogy halott ajánlott volna jelöltet (ami a négy évvel korábbi ajánlóív tartalmának felhasználását jelentheti, csak az akkori ajánló azóta jobblétre szenderült), viszont kiderült, hogy sokan nem tudják a saját nevüket, a lakhelyüket még kevésbé – hiába lakik valaki a János utcában, ha az állandó lakcíme máshol van.
      Rengeteg ilyen hiba volt, főleg a kisebb szervezeteknél. A Családok Pártja jelöltje több mint 700 ajánlást adott le, de ebből csak 481 volt elfogadható. A Vállalkozók Szövetsége 506 ajánlásából 389 volt jó. A Kell Az Összefogás párt 403 érvényes ajánlás tudott felmutatni. Ugyanígy járt a Hiteles Párt, a Mi Pártunk – IMA, a Minden szegényért Párt és a Szegényekért Párt. Az Új Magyar Front Mozgalom Párt összesen 24 darab ajánlást tudott megszerezni – nem is csoda, ezzel a névvel...

      Tizennégy jelölt viszont hozta a szükséges 500 ajánlást, és a választási bizottság határozatban rögzítette a jelöltségüket. Utána indult viszont a civil ellenőrzés, ami újabb problémákat hozott a felszínre. A választópolgárok ugyanis most már kikérhetik a polgármesteri hivataltól, hogy kiket ajánlottak. Ezt megtette Kovács Péter polgármester, és kiderült, hogy olyan jelöltek ívein is szerepelt ajánlóként, akiket ő bizony nem ajánlott – emiatt meg is tette a rendőrségi feljelentést. Ez aztán szinte napi rutinná vált, ugyanis napi 20-30 állampolgár kérte ki az ajánlásait, s ebből bizony eléggé sok feljelentés született.
     Megdöbbentő módon nem csak a kis pártok ajánlóívein voltak hamis aláírások: a nagyhangú Vajda Zoltán ajánlói között is akadt egy kakukktojás – úgyhogy az Együtt ívei is a rendőrségen landoltak.

      Persze érthető ez a nagy iparkodás, hiszen amelyik párt legalább 27 egyéni körzetben jelöltet tud állítani, az hozzájut majdnem félmilliárd forint állami választási támogatáshoz. Igaz, hogy ha a párt támogatottsága nem éri el a 2 százalékot, akkor ezt a pénzt vissza kell fizetni, de a nagy pénz komoly csáberő.
     Egyébként adatot lopni más párttól nagyon egyszerű: nem kell hozzá más, mint egy mobiltelefon, és egy kis türelem. A legtöbb ajánlásgyűjtés nyilvános helyen folyt, kisebb-nagyobb tömeg jelenlétében, s elég egy majdnem teli ajánlóívet mobillal lefotózni, s máris megvannak a szükséges adatok: csak le kell másolni, s odafirkantani egy senki által nem ellenőrzött aláírást.
      Az viszont a rendszer hibája, hogy a nyilvántartásba vétel után már hiába derül ki egy jelöltről, hogy lopta az ajánlásokat, attól még jelölt marad – hiszen jogerősen nyilvántartásba vették. Ha képviselő lesz belőle, védi a mentelmi jog (ha ki nem adják), ha pedig vesztett, akkor okirat-hamisítás miatt utólag felelősségre lehet vonni.

        A szomszédos körzetek közül Zuglóban lett a legkevesebb jelölt: mindössze heten lesznek a szavazólapon, 9 további jelölt elvérzett a jelöltállításban. A gödöllői központú (Pest megyei 6-os) választókerület bővelkedik viszont a jelöltekben: 18-an lesznek a szavazólapon, további 15 jelölt nyilvántartásba vételét elutasították. A XVII. kerületben 9 jelölt közül lehet választani (6 jelölt esett ki), a XV. kerületben 12-en lesznek a szavazólapon, további nyolcan szerettek volna ott lenni, csak nem jártak sikerrel.
                                                                                                                                         Ferenci Zoltán

kepfile

Mindenki álma: havas Karácsony

kepfile

Kovács Péter polgármester a XVI. kerületi rendőrség előtt: az ő adatait is ráhamisították egyes jelöltek ajánlóívére, s ezért feljelentést tett

A jelölteket sorsolás útján helyezik el a szavazólapra, ami a XVI. kerületben a következőképpen alakult:
1. Molnár Mikeás (Lendülettel)
2. Vajda Zoltán (Együt)
3. Nemes Gábor (DK)
4. Derecskei Anita (Közös Nevező 2018)
5. Tánczos Tamás (Nemzet és Béke)
6. Tokody Marcell Gergely (Jobbik)
7. Hollai Gábor (Momentum)
8. Koch János (Munkáspárt)
9. Schiller Katalin (Iránytű Párt)
10. Szántai Péter (Rend Párt)
11. Mizsei László (Lehet Más a Politika)
12. Tóthné Farkas Anita (MIÉP)
13. Csomor Judit (NET Párt)
14. Szatmáry Kristóf (FIDESZ-KDNP)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez