Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601623
   « Vissza

Rákosszentmihályi Aranyember

 « Cikkek és hírek 
2018. február 25.
 

    Ismét felbolydult a filmes szakma. Enyedi Ildikó filmjét, a „Testről és lélekről” című alkotást ugyanis a „Legjobb külföldi filmek” kategóriában négy másik filmmel egyetemben Oscar-díjra jelölték. A magyar film történetében eddig még sosem fordult elő, hogy három egymást követő évben a legmagasabb rangú filmes díjra jelöltek volna egy hazai alkotást. Ráadásul két éve a „Saul fia”, tavaly a pedig „Mindenki” meg is nyerte a kategóriáját. Hogy a „Testről és lélekről” című film sorsa mi lesz, azt ma még nem tudhatjuk. A díjazottakat csak a március 4-i gálán fogják megnevezni, ám mi már most is nagyon büszkék lehetünk. Mert, hogy ennek a kiváló filmnek az alkotói között ismét ott van az egyik kerületi lakótársunk.

kepfile

Kolos István, a Testről és lélekről című, Oscar-díjra jelölt filmalkotás első aszszisztense

   Kolos István pedig lassan hozzászokhat a siker ízéhez, hisz az elmúlt években olyan alkotásokban dolgozhatott első asszisztensként, mint 2012-ben Fliegauf Bence romagyilkosságokról szóló „Csak a szél” című filmjében, amely Berlinben Arany Medvét nyert, illetve a már említett „Saul fiában”, amely az Oscar mellett Cannes-ból Arany Pálmát, Hollywood-ból pedig Golden Globe-díjat is elhozta.
   Az első asszisztens munkája kizárólag a forgatásra korlátozódik, ám a filmkészítés ezen szakaszában ő az, akinek mindenről tudnia kell, akinek mindent át kell látnia, és aki mindent koordinál. Leegyszerűsítve az első asszisztens a készülő produkció szíve és lelke, vagy más néven a rendező jobb keze. István általában munkával ünnepeli a sikereket. A „Saul fia” győzelmének híre például a „Budapest Noir” című film forgatása közben érte. Pedig egyszer már nagyon megérdemelné, hogy ő is végig vonulhasson a híres piros szőnyegen. Ő ugyanis a magyar filmtörténet eddigi egyetlen olyan szereplője, aki a munkájával – természetesen nem egyedül, hanem mindig másokkal együtt – az összes neves díjat kiérdemelte már. Kolos István pedig ismét történelmet írhat, hisz ő lehet az első hazai filmes szakember, aki három éven belül kétszer is Oscar-díjas alkotás részese lehet. Mi már csak ezért is nagyon szorítunk a „Testről és lélekről” sikeréért.
   Az Oscar-díj átadását minden évben nagy felhajtás övezi. A magyar ember korábban ezt távolról és szkeptikusan figyelte, mondván úgyis csak nagy pénzből lehet nagy kasszasikereket készíteni, és az amerikai gigaprodukciókkal a magyar filmgyártás sosem fog tudni versenyezni. Az amerikai közvélemény (annak képviseletében pedig a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia) a külföldi filmeket mindig félvállról vette, a nem amerikai filmek számára például mindössze egyetlen díjat alapítottak. Ezért pedig túl sok ország túl sok filmje szokott versenybe szállni. Azonban a magyar filmművészet erejét bizonyítja, hogy ennek ellenére számos hazai szakember részesült már Oscar-díjban. Igaz, többségük nem magyar színekben vette át az áhított aranyszobrocskát.
  Magyar szakember 2016 előtt mindössze két alkalommal kapott ilyen magas rangú elismerést, Rófusz Ferenc 1981-ben „A légy” című animációs filmjéért, illetve egy évvel később Szabó István a „Mephisto”-ért. Az azt követő 34 esztendőben viszont nem, hogy magyar győztes, de még magyar jelölés is mindössze csak kettő – a „Redl ezredes” és a „Hanussen” (mindkettő Szabó István filmje) – akadt. 2016-ban aztán Nemes jeles László megrázó története, a „Saul fia” minden lehetséges díjat bezsebelt. Tavaly pedig Deák Kristóf „Mindenki” című rövid filmje ért fel a csúcsra. Már csak István miatt is bízzunk benne, hogy a 90. Oscar-gálán is folytatódni fog a magyar film újkori sikersorozata!
                                                                                                                                    Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez