Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654834
   « Vissza

Migránsközpont lesz az Ikarus gyárban?

 « Cikkek és hírek 
2018. február 25.
 

A lakosság körében és a sajtóban egyaránt elterjedt egy olyan hír, miszerint migránsközpontot kíván létrehozni valamilyen szervezet az Ikarus gyár területén. A témáról február 14-én tárgyalt a XVI. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete, és bár többségi döntéssel tiltakozásukat fejezték ki az esetleges központ ellen, a téma fogadtatása korántsem volt egységes – a testületi ülésen történtekről szól tudósításunk.

    Tisztelt Képviselő-testület!

     Az elmúlt hetekben több helyről is eljutott hozzám a hír. hogy a súlyos anyagi problémákkal küzdő, az Ikarus ipari Park tulajdonló cég még február során bérbe adna irodát és csarnokhelyiséget Soros György alapítványának, vagy valamelyik Soros György által támogatott civil szervezetnek, abból a célból, hogy Mátyásföldön, a volt gyár területén illegális bevándorlást támogató, -szervező, ideiglenes elszállásoló irodát hozzanak létre.
     A napokban két országos sajtótermék is tényként állította ezt az információt (l, és 2. sz. melléklet).
    Legutóbb 2016. februárjában foglalkoztunk ezzel a témával, akkor az önkormányzat képviselőtestülete határozott fellépést tanúsított ebben a témában és a 3, sz. mellékletben szereplő határozatot fogadta el. Sajnálatos, hogy most ismét az illegális bevándorlás pártiak napirendjére került az Ikarus Ipari Park. mint lehetséges helyszíne az illegális bevándorlást támogató cselekményeknek.
   Továbbra is az a véleményem, hogy békés, nyugodt kertvárosunk életét felforgatná, ha a kerületben illegális bevándorlókat szállásolnának el vagy mindennemű az illegális bevándorlást bármilyen formában elősegítő irodát nyitnának, Mivel a bérbeadás jogügylete két. az önkormányzattól független jogi személy között jönne létre, a Polgármesteri Hivatalnak nincs hathatós hatósági jogköre ennek megakadályozására, ezért szükséges a nyilvánosság ereje és a Képviselőtestület határozott fellépése az ügyben.
    Tisztet Képviselő-testület javaslom, hogy határozatban tiltakozzunk az ellen, hogy a XVI. kerület területére illegális migránsokat telepítsenek átmeneti vagy végleges elhelyezés céljából, illetve az illegális bevándorlást támogató vagy segítő iroda nyíljon. Kérem, a Kertvárosban élők nyugalma érdekében támogassák a határozati javaslatot.
    Kovács Péter polgármester.

kepfile

Az elhagyott csarnokok alkalmasak lehetnek nagyobb létszám befogadására is

    A fenti napirend került sürgősséggel a képviselő-testület elő február 14-én, s normális körülmények között egy ilyen határozatot a helyi lakosokat képviselő képviselők simán megszavaznak. De nem ez történt. Az előterjesztés mellékleteként két olyan cikket csatoltak be, amelyen az egyik ellenzéki képviselő, jelesül Vajda Zoltán az Együtt színeiben a Soros-ellenes fellépést kifigurázó szórólapot osztogat egy rendezvényen, s a cikkben őt, mint a bevándorlást támogató aktivistát ábrázolják.

kepfile

Vajda Zoltán képviselő az Állatfarmot hívta segítségül

    Ez a Vajda nem piskóta: lapunkban már bemutattuk, amint Zuglóban levakar egy Soros-ellenes óriásplakátot. A testületi ülésen nyomban szót kért, és számon kérte a polgármestertől (tucatnyi kérdésbe csomagolva), biztos-e abban, hogy az előterjesztés szövege és a cikkek állításai megfelelnek-e a valóságnak. Miután Kovács Péter közölte, hogy neki nem tiszte a sajtóban megjelent tények után kutakodni, Vajda közölte, hogy a két sajtótermék ellen feljelentést tett, és a rendőrségi nyomozás után az ügy már a bíróságon van.
    Vajda egy gyönyörű jogi levezetést adott elő a testületi ülésen. A cikkekben megjelent állításokat aljas indokból elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásnak minősítette, majd jogilag bizonyította, hogy ő hivatalos személy, és a BTK esetében a hivatalos személy elleni rágalmazási ügyeket a rendőrség vizsgálja ki. Ez a kivizsgálás pedig azzal jár, hogy az elkövetéssel gyanúsítható személyeket az eljárás során rabosítják, azaz szemből és oldalról lefényképezik, és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

    De ez nem volt elég, közölte, hogy a rágalmazás úgynevezett híreszteléssel is megvalósulhat, s annak számít, pl. megosztja a cikket a Facebook-on. Márpedig Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő is megosztotta a cikket, s ezért velük szemben az ügyészség, mint rágalmazóval szemben fog eljárni. Majd közölte a képviselőkkel, hogy ha megszavazzák ezt az előterjesztést, akkor őket is rabosítani fogják, márpedig az ujjlenyomatvételhez való festék eléggé nehezen jön le a kézről, és jól fog kinézni a Fidesz-frakció: napokig kesztyűben kell majd járniuk.
    Az LMP-s Mizsei László képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy az előterjesztés azon része, ami a migrációval járó veszélyekről szól, megvalósítja a közveszéllyel való fenyegetés büntetőjogi tényállását. Figyelmeztette a polgármestert, hogy ez a bűncselekmény 3 év szabadságvesztéssel is járhat.
    Kovács Raymund képviselő visszakérdezett Vajdára, hogy az a több tízezer kertvárosi polgár, aki nem ért egyet a migrációval, számíthat arra, hogy őket is feljelenti? És ha most ő megszavazza ezt az előterjesztést, akkor Vajda tényleg úgy gondolja, hogy bűncselekményt követ el? Csomor Ervin alpolgármester – egyúttal jogászdoktor – azt fejtette ki, hogy ennyi jogi sületlenséget egy helyen még sose látott, és jó lenne, ha az érintettek jogi szakember tanácsát kérnék, mielőtt erre a területre merészkednek. Az újságcikkekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a sajtó információ-forrását erősen védi a jog, tehát az újságírótól jogi eljárásban sem kérdezhető meg, hogy honnan szerezte az információit.
    Dobre Dániel azt vetette fel a két ellenzéki képviselő bűncselekménnyel való fenyegetőzése miatt, hogy számára úgy tűnik, hogy ez mintha valóban a BTK-ba ütközne: ha valaki mást azzal fenyeget, hogy ha ezt vagy azt megtesz, akkor annak ilyen-olyan súlyos következményei lesznek, az bizony zsarolás. Mizsei képviselő sértődötten közölte, hogy őszerinte ez bizony közveszéllyel való fenyegetés, és különben is, ha ezt a képviselő-testület megszavazza, azzal felül a bohócvonatra (szó szerint ezt mondta), s ebben ő nem vesz részt – és elhagyta a termet.
    Szász József alpolgármester sajnálkozott, hogy Mizsei kiment, miután mindenkit lehordott, hogyan lehet így neki válaszolni? Elég lett volna, ha majd szavazáskor megy ki – majd a kölni szilveszteri eseményeket emlegette fel, amikor a migránsok tömeges atrocitásokat okoztak, ami simán kimeríti a közveszély fogalmát, pedig csak ötszázan voltak... A DK-s Dr. Sebők hosszan ecsetelte, hogy ezzel az előterjesztéssel milyen erkölcsi mélységekbe süllyedt a Fidesz-frakció, majd ő is elhagyta az üléstermet. Ekkor tűnt csak fel, hogy Abonyi János, az MSZP képviselője sincs már a helyén, időközben ő is kimenekült.
  A Fidesz-frakció képviselői azon az állásponton voltak, hogy az Ikarus-gyártelepre tervezett esetleges migránsközpont létrejöttét mindenképpen meg kell akadályozni, s mivel erre az önkormányzatnak jogi lehetősége nincs, a közvélemény segítségét kell kérni. Aggasztó, hogy bár a polgármester több hete írásban kért felvilágosítást a gyárat képviselő jogi irodától, erre semmilyen válasz nem érkezett, ami azt támasztja alá, hogy van alapja a lakosság körében terjengő híreknek.
    Több képviselő is felszólította Vajda Zoltán, hogy legyen szíves állást foglalni abban a kérdésben, hogy támogatja vagy ellenzi az illegális migrációt, de a képviselő csak annyira volt hajlandó, hogy deklaráltan elhatárolódott a róla íródott újságcikkek tartalmától.
    Vajda fenyegetőleg azt javasolta, hogy a dolog súlya miatt név szerinti szavazást kellene tartani, s ezt az ötletét a Fideszesek nyomban támogatták. Hogy Vajda szabadon kifejthesse a migrációval kapcsolatos álláspontját, létrehoztak egy másik, mondhatni ellen-határozati javaslatot is, amelyben a testület támogatja a migráns-központ ötletét. Erről, és az eredeti tiltakozó javaslatról is név szerint szavazott a testület: a teremben szinte egyedül lévő Fidesz-frakció megszavazta a tiltakozást, majd mikor (a névsorban utolsó) Vajdára került volna a sor, ő néma maradt. És szintén nem nyilvánított véleményt a másik határozatról sem: egyszerűen eltitkolta a választók előtt a migrációval kapcsolatos politikai állásfoglalását.
   A képviselő-testület végül a következő határozatot hozta: Budapest Főváros XV!. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete határozottan tiltakozik az ellen. hogy békés, nyugodt Kertvárosunkba illegális migránsokat szállásoljanak el akár ideiglenes jelleggel is, az Ikarus Ipari Park területén vagy bárhol a kerületben Soros-féle bevándorlásszervező, vagy támogató irodái nyissanak. Az. illegális migránsok XVI. kerületben történő elszállásolása rombolná a sok munkával kialakított közbiztonságot, megterhelné a kerület szociális és intézményi infrastruktúráját, valamint vélhetően feszültséget keltene a kerületben élők és az. újonnan betelepítettek között.
    A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a határozatról tájékoztassa az Ikarus Ipari Park tulajdonosát, valamint a közvéleményt.
     A Képviselő-testület felkéri Kovács Péter polgármestert és Szatmáry Kristófot a kerület országgyűlési képviselőjét, hogy vizsgálja meg az Ikarus Ipari Park helyzetét és tegyen javaslatot a terület megnyugtató rendezésére.
    Vajda és a többi (LMP, DK, MSZP) képviselő nyilván nehéz helyzetben volt ebben a szavazásban, mert vagy ellentmondanak a pártjaik álláspontjának, és elítélik a migránsbefogadást a kerület szívében, vagy szembe helyezkednek a lakosság többségi álláspontjával, és akkor közvetlen lakókörnyezetükben lehetnek nehéz perceik. Egyiket sem merték bevállalni... A gyáva kukac, mint politikai kategória eddig ismeretlen volt a Kertváros közéletében, de világ változása nyomán immár ennek is lettek képviselői. (Ferenci)


Mit szól a migránsközpont tervéhez Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő?

    – A XVI. kerület képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött: tiltakozik az ellen, hogy a Kertvárosba esetleg illegális migrációt szervező iroda vagy migránsokat elszállásoló központ létesüljön. Miért volt szükség erre a lépésre?
     – Ahogy korábban, most is eljutottak a közvéleményhez olyan hírek, miszerint kerületünkben migrációt irányító, illetve migránsokat befogadó központ létesülne. A helyszín is körvonalazódni látszik. Köztudott, hogy az Ikarus Ipari Park jelenlegi tulajdonosa komoly tartozásokat halmozott fel, ezért is merült fel, hogy Soros-szervezetek jelenjenek meg ott területet bérelve. Már hetek óta több helyen, több országos sajtóban is napvilágot láttak ezek a a hírek, és az mindenképp aggasztó, hogy egyetlen érintett sem cáfolta meg azokat. Ezért is volt indokolt lépni az ügyben, hogy a képviselők határozottan felemeljék szavukat a tervek ellen. Meg azért is, mert például Zuglóban szép csendben jött létre muszlim központ a helyiek megkérdezése nélkül, akik utólag már hiába tiltakoznak. Ennek hosszú távon komoly következményei lehetnek. Oda kell figyelni, hogy hasonló dolog ne történhessen itt. Az illegális migránsok akár csak átmeneti elszállásolása is egyértelmű veszélyt jelent közbiztonságunkra, kerületünk, családjaink nyugalmára.

kepfile


      – Mégis úgy néz ki, hogy nem mindenki így gondolkodik a helyzetről, hiszen egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg a beterjesztett határozatot.
     – Személy szerint én kifejezetten örültem a kezdeményezésnek, és a tiltakozó határozat elfogadásának is. A kerület országgyűlési képviselőjeként pártállásra tekintet nélkül valamennyi önkormányzati képviselőnket kértem, hogy szavazzák meg az előterjesztést kerületünk nyugalma és biztonsága érdekében. Ez egy olyan ügy, ahol nincs helye pártpolitikának! Ezért is tarom felháborítónak, hogy a baloldali képviselők nagy része kivonult a teremből, amikor szavazásra került sor. Aki közülük bent maradt, az sem szavazott. Ezek szerint őket nem zavarná, ha migránsközpont létesülne Mátyásföldön. De legalábbis hajlandóak voltak közösségünk nyugalmának kérdését pártpolitikai érdekekből feláldozni.
      – Öntől, kerületünk országgyűlési képviselőjétől mit várhatnak a kertvárosi polgárok az ügyben?
    – Amíg én vagyok a kerület országgyűlési képviselője, addig egyetlen migránst sem fogunk elszállásolni és bevándolrást szervező irodák sem fognak létesülni sem az Ikarus területén sem máshol. A jelenlegi, konkrét helyzetet bonyolítja, hogy a terület esetleges bérbeadója és az ide települő szervezetek magánszemélyek. De ha határozottan kiállunk érdekeink mellett, ahogyan a képviselő-testület is tette, az egyértelmű jelzés az érintetteknek. A következő képviselő-testületi ülésre olyan javaslatot fogok benyújtani, amellyel véglegesen rendezhetjük az Ikarus sorsát úgy, hogy ott ne jelenhessenek meg sem a migránsok, sem migrációt szervező irodák.
    Ami megnyugtató lehet a helyieknek, és nekem is fontos, hogy a kerület vezetésével ebben az ügyben is egy álláspontot vagyunk.


kepfile

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez