Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603377
   « Vissza

Nemzetközi sportétterem – magyar vezetéssel

 « Cikkek és hírek 
2018. január 27.
 

Kertvárosi színek Barcelonában

kepfile

Büki Péter és Beke Erika, a barcelonai Futballárium vezetői. A fotón jobbra fenn a mátyásföldi FC Budapest Sólymok 17-es meze látható

   Barcelonába egyszer mindenkinek el kell mennie. Ez a katalán metropolisz ugyanis annyira sokszínű, hogy azt elmesélni nem is nagyon lehet. A Gaudi által megálmodott épületek, a Güel Park, a Sagrada Família Basilika, vagy a Nou Camp (az FC Barcelona stadionja), az 1992-es olimpia helyszínei, a város leghíresebb útjának, a Rambla-nak az üzletei, a számtalan kávézó, Picassó, Salvador Dali és Miró művészetének úton-útfélen látható nyomai, illetve a fákon fészkelő papagájok még szabad szemmel is csak nehezen befogadhatóak. Barcelonában pillanatok alatt elvarázsolódik az ember, és hajlamos gránátvörös-kékben látni a világot. Arrafelé ugyanis ez az uralkodó szín.

Leng a magyar zászló

   Ám ebben a színes világban akad egy aprócska pont, amelyik ragaszkodik az ismert trikolórhoz. A Nou Camp stadion 18-as kapujával szemben levő kis utcában (a Carrer de Benavent 7. szám alatt) található a Futballárium Barcelona nevű kocsma és étterem, melynek homlokzatán – ha nyitva van a helyiség – mindig ott leng a piros-fehér-zöld magyar zászló.
    A helységbe belépve tovább magyarosodhatunk, mert a szabad falfelületekről (ilyenből a rengeteg sportzászló és sál miatt nem sok van) olyan ismerős arcok, mint a nagy barcelonai trió, Kocsis Sanyi, Kubala László, Czibor Zoli, illetve a teljes magyar Aranycsapat tagjai tekintenek ránk. Szemben a bejárattal pedig, a főhelyen egy magyar asztal várja a vendégeket.

Spanyolországot választották

   Ennél az asztalnál ülve sikerült szóba elegyednem a tulajdonos házaspárral, Büki Péterrel és Beke Erikával. A negyvenes éveiben járó pár négy éve döntött úgy, hogy elhagyják Magyarországot, és külföldön próbálnak szerencsét. Péter szombathelyi lévén nagy futballszurkoló (Haladás-rajongó) volt, így azzal az ötlettel vágtak neki a világnak, hogy megpróbálnak egy nálunk nagyobb és erősebb futballkultúrában vendéglátósként gyökeret verni. Elsődleges célpontjuk Anglia lett volna (Péter angol futballszeretete miatt), ám Erika nem akarta, hogy az akkor másfél és négyhónapos gyermekeik a ködös Albionban nevelkedjenek fel. 

    Ha Anglia nem lehetett, akkor egyértelmű volt, hogy Spanyolországot választják. Madrid és Barcelona között pedig a tenger közelsége döntött az utóbbi mellett. Így kerültek a katalán fővárosba, ahol hosszas keresgélés után sikerült a Camp Nou közeli kisvendéglő bérleti jogát 12 évre megszerezniük. Ehhez persze minden itthoni ingatlanjukat el kellett adniuk, de még ez is kevés volt a kezdéshez, melyhez a családnak is mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.
Péter és Erika három éve nyitotta meg a Futballáriumot, mely nem egy hagyományos magyar étterem lett. Ide betérve ne számítsunk gulyáslevesre, lecsóra, vagy túrógombócra, helyettük az angol söröket és spanyol sangriát, illetve a magyar szakács remekeit kóstoltatják meg velünk.
    – Nemzetközi sportétterem vagyunk – mondta határozottan Erika, amit az év eleji Barcelona – Levante bajnoki mérkőzés utáni néhány óra is bizonyított. Az étteremben ugyanis nem a helyiek vezették le a meccs utáni indulataikat, hanem a magyar, az angol és az egyéb országokból érkezett turisták.

Étterem és múzeum

   A Futballárium Barcelona nemcsak egy étterem, hanem egy múzeum is. A falakat és a mennyezetet ugyanis sokszáz sál, zászló és fénykép borítja. Néhány relikvia arról árulkodik, hogy az elmúlt három évben a magyar sport színe-java megfordult már náluk. Cseh Lacitól kezdve, Szász Emesén, Martinek Jánoson keresztül egészen a Pick-Szeged és a Telekom Veszprém kézilabdacsapatáig. A szegediek február végén ismét összecsapnak majd a Barcelonával a Bajnokok Ligájában, amely sportesemény zárópartiját ebben az apró katalán magyar centrumban fogják majd rendezni.

Kertvárosi emlék

   De, ahogy a címben jeleztük, a Futballárium szűkebb hazánk, a Kertváros emlékeit is magán hordozza. Az első ismerős jel „A magyarok a Barcáért” film plakátja volt, melyet 2015 őszén a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör az önkormányzat támogatásával az Erzsébetligeti Színházban is levetített – több mint 500 néző előtt. Az alkotást és az alkotókat azóta már Barcelonában, majd Budapesten, a Fradi stadionjában és Madridban is bemutatták.

Magyarok a Barcáért

    A katalán vetítést pedig a Futballárium is támogatta. Többek között azzal, hogy az esemény utáni fogadást Péter és Erika rendezték. De még nagyobb meglepetésünkre a sok neves mez (nagy Laci, Király Gábor, csak hogy néhányat említsünk) és a híres klubok relikviái között egy kerületi sportmez, az FC Budapest 17-es számú gyermekmeze is helyet kapott.
    – A világ minden részéről megtalálnak bennünket, és mi mindenkinek és minden sportrelikviának nagyon örülünk – adott választ kérdésünkre az étterem vezetője, Büki Péter, aki szerint egy Budapestről elnevezett sportklub mezének egy magyarok által üzemeltetett étteremben mindenképpen helye van. Legyen az bármilyen picinyke kis klub.
   Aki tehát Barcelonában jár, az feltétlenül keresse fel ezt a kis magyar zugot, ahol a kedves szavak és a finom vacsora mellett a mi Kertvárosunkból is ízelítőt kap. S ha a katalánok büszkék lehetnek az ő Barcelonájukra, mi ugyanezt a büszkeséget érezhetjük a mi Futballáriumunk miatt.
                                                                                                                          Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez