Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657530
   « Vissza

Hogyan és mivel bővül a szakrendelő?

 « Cikkek és hírek 
2018. január 26.
 

Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy emeletráépítéssel mintegy harminc százalékkal bővül a Jókai úti szakrendelő. 

kepfile

Dr. Csomor Ervin, az egészségügyért felelős alpolgármester a tervezett beruházás előzményeibe és részleteibe avat be bennünket.

kepfile

Az emelt szintű parkoló alá mélygarázs kerül, a modern vonalú emeletráépítés a megnövelt alapterületű sebészetnek ad helyet, ahol egynapos sebészeti ellátásra, és egyéb korszerű egészségügyi szolgáltatásokra is nyílik lehetőség. A bővítést az Egészséges Budapest program keretében a kormány támogatja, az önkormányzat a beruházási költségek tíz százalékát adja.

       Az Európai Unió sajátos szabályai miatt Budapest egészségügyi fejlesztései elmaradtak – mondja Csomor Ervin alpolgármester. Az EU szabályai szerint az onnan származó támogatási forrásokat csak a viszonylagosan elmaradott térségek fejlesztésére szabad felhasználni, így ebből a támogatásokból a főváros, illetve az egész Közép-Magyarországi régió mindmostanáig kimaradt. A kórházak fenntartói (lényegében az állam) emiatt nem tudott pályázatot benyújtani, nem jutottak uniós pénzekhez, és ennek következtében a viszonylag fejlett régióban nem jutott pénz egészségügyi beruházásokra. A vidéki régiókba tartozó kórházak fejlődése viszont folyamatos volt.

Fejlesztési kiegyenlítés

    A kormány a vidéki-budapesti egészségügyi ellátás kompenzálására hozta létre az Egészséges Budapest programot, amelynek finanszírozása teljes egészében az állami költségvetésből történik. Ez a program több ütemben folyik. Az első ütemben azok az egészségügyi intézmények kaphattak támogatást, melyek megvalósításra alkalmas építészeti kiviteli tervekkel rendelkeztek. A második ütemre nyújtott be pályázatot a XVI. kerület, a Jókai úti szakrendelő fejlesztésének koncepcionális tervével. Ez el is nyerte a bírálók tetszését, és így kapott a kerület mintegy 1,3 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget, melynek pénzügyi fedezetét 2018-ban és 2019-ben biztosítja a kormány.
   Az Egészséges Budapest programban eddig kizárólag állami tulajdonban álló kórházak, rendelők kaptak támogatást, a Jókai úti szakrendelő az első olyan egészségügyi intézmény, amely nem állami, hanem önkormányzati tulajdonban van. A kerületnek mintegy 10 százalék önrészt kellett vállalnia a tervezett fejlesztésből: a liftet önkormányzati forrásokból építik majd meg, illetve a kerület fizeti a teljes tervezési költségeket: az engedélyezési és kiviteli terveket – mondja az alpolgármester.
    Az ütemezésről annyit érdemes tudni, hogy idén márciusban készen lesznek az engedélyezési tervek, akkor elindul az engedélyezés folyamata, ezalatt elkészülnek a kiviteli tervek. Várhatóan ősszel ki lehet írni a közbeszerzési eljárást, aminek eredményeként szerződést lehet kötni a közbeszerzési eljárást megnyerő kivitelezővel. Az építkezés egy év alatt megtörténhet, tehát a teljes munka átadása 2019 végére tehető. 

Építés – működés közben

    A szakrendelő bővítése rendkívüli figyelmet igényel mint a kerület vezetésétől, mind a vállalkozótól. A pontos ütemezést a kiviteli tervek birtokában lehet majd elkészíteni, de az biztos, hogy az építkezés időszakában a szakrendelőben minden szolgáltatásnak működnie kell.

    Előre láthatólag először elkészül az emelet-ráépítés, ami a sebészetnek és az egynapos sebészetnek ad helyet. Ekkor oda felköltözik a földszintről a sebészet, s ennek helyére beköltözik a kardiológia – természetesen azután, hogy elvégezték a szükséges átalakításokat. Mert ugyan a szakrendelő bővítése az elsődleges szempont, de ahogy legószerűen költöznek ide-oda a különféle szakrendelések, úgy kell hozzáigazítani a helyiségeket a beköltözőkhöz. Ha egy rendelő új helyre költözik, akkor annak először meg kell teremteni a feltételeit – ha nem is kell falakat áthelyezni, akkor legalább ki kell festeni.
    Lesznek olyan munkák, amelyeket már időszerű elvégezni, és a bővítés erre jó alkalmat ad. Teljes felújításon esik át a szakrendelő informatikai rendszere, s ennek során kicserélik és felbővítik a számítógépes hálózatot. Panaszra adott okot, hogy a nap betűz egyes rendelőkbe – a tervezők már dolgoznak azon, hogy valamilyen árnyékolási rendszerrel megoldják ezt a problémát.
    A főépületre merőlegesen álló gyermekrendelőre is kerül új emelet: a kapcsolódó részre kettő, a többire egy új szint – és természetesen lesz itt is lépcsőház. Erre a részre költözik majd be az egészségügyi szolgálat adminisztrációs egysége, amelyik jelenleg a Benő utcai épületben (az ügyeleti rendelés fölötti helyen) működik. Ugyancsak a Jókai úti épületbe költözik majd az ügyelet a Benő utcából, mégpedig arra a földszinti épületrészre, ahol jelenleg az igazgatóság található – ez a rész ugyanis kívülről, az OTP oldala melletti kis utca felől is megközelíthető. Az ügyelet itt zavartalanul működhet akkor is (éjszaka és a hétvégeken), ha a főépület zárva van.

Egyéni gyógytorna

   A szakrendelő bővítésének tervezése jelenleg folyamatban van, de az már biztos, hogy sokkal nagyobb alapterületet kap a sebészet (beleértve az egyre népszerűbb egynapos sebészetet), nagyobb helyen rendel majd a kardiológia és az urológia is. Új tornaterem épül a gyógytornának, illetve egyéni foglalkozásokra is lehetőség nyílik a bővítés után. Helyben megoldható lesz a mammográfiai szűrés, tehát a mellrák-ellenőrzésre a kerületi hölgyeknek nem kell majd a XVII. kerületbe utazniuk. A gasztroenterológia alapterülete is bővül majd, és itt a könnyű altatásban végzett gyomor- és végbéltükrözésre is lesz lehetőség. Új egészségügyi szolgáltatás lesz az ízületi tükrözés, valamint az epe- és vesekövek műtét nélküli eltávolítása (összevont nevén a kőzúzás). Mint említettük már, ide költözik az ügyelet is. A bővítés a jelenlegi orvoshiányos időkben úgy hat vissza a várakozási időszak csökkentésére, hogy például a kardiológián a nagyobb alapterület újabb kardiológus szakorvosok felvételét teszi lehetővé, ami most a helyhiány miatt egyszerűen lehetetlen.
    Az új liftet a betérő betegek is kezelhetik majd, tehát nem kell külön várni a liftes nénire. A jelenlegi rendszer szerint működő orvos-lift is megmarad, ennek meglétét a jogszabályok írják elő.
   A szakrendelő bővítése kapcsán jelentős eszközfejlesztésre is lehetőség nyílik – mondta Dr. Csomor Ervin alpolgármester. – Ez hosszú időre előre meghatározza a szakorvosok diagnosztikai lehetőségeit, ami jelentős szakmai kihívás a szakrendelő vezetője, dr. Kiss Marianna számára – aki bizonyára kiválóan megbirkózik majd a feladattal.

Egészségügyi garzonház a Benő utcában

    Az országos orvoshiány miatt döntött úgy a kerület vezetése, hogy a bővítés után felszabaduló Benő utcai épületet egészségügyi garzonházzá alakítják át, önkormányzati beruházásban. Itt kaphatnak elhelyezést azok a vidéki orvosok, akik a fővárosban szeretnének praktizálni, de ebben a lakáshiány eddig megakadályozta őket. Egyelőre még csak a felmérés történt meg, de legalább 5-6 minőségi lakóhely kialakítható a Benő utcában, ahol a Budapestre költöző vidéki orvosok megfelelő színvonalú elhelyezést kaphatnak – jelentősen csökkentve ezzel az orvoshiány kertvárosi hatásait.

Mi lesz a Százforintos Bolttal?

   Az emeletráépítés kapcsán az építésrendészeti szabályok kötelezően előírják további parkolóhelyek kialakítását. Ezek egy részét a föld alatt helyezik el, de még így is szükség lesz a szakrendelő előtti tér sarkán álló Százforintos bolt lebontására, hogy biztosítani lehessen a szabályok által megkövetelt parkolóhelyeket. Kovács Péter polgármester a Youtube-on fellelhető polgármesteri interjúban ígéretet tett arra, hogy a vásárlók által közkedvelt (az önkormányzattól bérelt földterületen álló) Százforintos boltot csak akkor bontatják le a beruházás érdekében, amikor az alatta lévő helyre már tényleg égetően szükség van, valamint hogy a népszerű boltnak a környéken keresnek valami alkalmas helyet.                                                                                                                            Ferenci Zoltán

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez