Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598117
   « Vissza

Bemutatkozott a megújult tankerületi központot!

 « Cikkek és hírek 
2017. december 14.
 

Tankerületi sajtótájékoztatót tartottak december 4-én a Szerb Antal Gimnázium díszes könyvtárában, ahol képet kaphattunk a közelmúltban újjászervezett tankerület munkájáról.

 2016. november 30-án alakult meg az Észak-Pesti Tankerületi Központ. Azelőtt minden kerület önálló tankerületnek számított, ekkortól viszont több kerületet is közös tankerületté vontak össze. Így az észak-pesti régióból a XV. és a XVI. kerület került közös irányítás alá Észak-Pesti Tankerületi Központ néven.
2017. január elsejétől az intézmények átkerültek a tankerületi központok vagyonkezelésébe, így már vagyongazdálkodási és műszaki feladatokat is el kell látniuk. A tankerületi központok önálló költségvetési szervként működnek, saját költségvetéssel rendelkeznek. Az intézményeket érintő döntéseket a tankerületi igazgatók hozzák meg az intézményvezetőkkel közösen.
  A megújult tankerület eredményeit foglalta össze Kovács Katalin, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója.
  Tankerületünk jelenleg 27 köznevelési intézmény fenntartását látja el. 17 nyolc évfolyamos iskola, 2 gimnázium, 5 többcélú közoktatási intézmény, 2 művészeti iskola és egy gyógypedagógiai intézmény tartozik a tankerület alá.
   A tanulók létszáma 14.091 fő, 70 százalékuk általános iskolás korú. A tanulók 15 százaléka jár művészeti iskolába, ami magas aránynak számít.
   Hat helyen működik 4 évfolyamos gimnáziumi képzés, 3 helyszínen öt évfolyamos gimnáziumi képzés (egyéves nyelvi előképzős) folyik, míg két helyen 6, egy helyen pedig 8 osztályos gimnázium működik.
   A tankerületet a nyugalom és stabilitás jellemzi, jó együttműködés alakult ki az intézmények és az új vezetés között. Az iskolák vonzó programokat kínálnak a gyerekeknek.
   A Kertvárosban 5185 gyermek jár általános iskolába, 1447 gyerek pedig gimnáziumban tanul. 905 tanuló az iskola mellett művészeti képzésben is részesül, 154-en pedig gyógypedagógiai intézménybe járnak.
  A tankerületet sokszínű intézményhálózat jellemzi. A tehetséggondozás mellett mind a nyelvoktatásban, a sportban, az egészségnevelésben, művészeti nevelésben is eredményesek az iskoláink, de a sajátos nevelési igényű, magatartási, beilleszkedési, tanulási zavarral küzdő gyerekek ellátására is figyelnek.
   Két tanítási nyelvű oktatás két iskolában folyik: a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskolában magyar-angol, míg a XV. kerületben magyar-kínai nyelven.

   Mindkét kerületben működik művészeti iskola: a XVI. kerületben a Rácz Aladár Zeneiskola, mely táncművészeti, képző- és iparművészeti alapfokú művészetoktatási intézmény is egyben, valamint a XV. kerületben a Hubay Jenő Zeneiskola (itt is van a zeneoktatás mellett tánc- és képzőművészeti képzés), amely Tehetségpont is immár 10 éve. A tehetségpontban a kiemelt tehetségek fejlesztésére van lehetőség.
   Minden iskolában a tehetséggondozás mellett a felzárkóztatásra is gondot fordítanak. Egy általános iskolában a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése érdekében komplett instrukciós programot vezettek be.
   Egy iskola az Olimpiai Iskolák Országos Szervezetének tagja, egy iskola pedig a MÜPA partnerintézménye. Egy iskola pénzügyi oktatási programban vesz részt, míg két iskola a Sakkpalota program oktatási intézménye.
  Hat intézmény rendelkezik ÖKO Iskola tagsággal. Egy iskola ECDL vizsgaközpont is egyben. A tankerület gimnáziumai az érettségik lebonyolításában emelt szintű vizsgaközpontként működnek közre.
  A XVI. Kerületi Szerb Antal Gimnáziumban csoportbontásban tanítják a magyart, matematikát és az idegen nyelveket, de emelt szintű felvételi előkészítő foglalkozásokat is tartanak. Itt működik a több, mint 20 éves múltra visszatekintő Primavera Kórus, mely már önálló CD lemezzel büszkélkedhet.
  A XVI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskolában fontos szerepe van a kompetenciaalapú oktatásnak. Rendszeresen szerveznek témaheteket például a fenntarthatóság, környezet- és pénzügyi tudatosság témájában. Az intézmény érzékenyítő programja is különleges, melynek során sérült emberekkel és problémáikkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.
   Számos szabadidős tevékenység közül válogathatnak a diákok: szakkörök, cserediák-program, élménypedagógia foglalkozások egészítik ki az oktatást, de a hagyományőrzés, művészeti nevelés szintén hangsúlyt kap.
   Szinte minden iskolában van műfüves focipálya, így a sportolás is megoldott a tankerületben.
   A nyelvoktatásnak kiemelt szerepe van a kerületi iskolákban. Főként az angol nyelv oktatására koncentrálnak az iskolák, a gyerekeknek már első vagy második osztálytól lehetőségük van a nyelvtanulásra.
  A XVI. kerületben 752 gyógypedagógiai fejlesztést igénylő gyermek van. A sajátos nevelési igényű gyermekek szakszerű ellátásáról a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és az általa működtetett utazó gyógypedagógiai hálózat gondoskodik. Az utóbbi években számottevően megnövekedett az autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekek (tanulók) száma, ezért számukra a megfelelő ellátás érdekében új iskolai osztályt indítottak a Gölleszben.

 Mindkét kerületben működik iskolapszichológusi hálózat. Emellett tantárgygondozói hálózatot is működtet a tankerület, melynek feladata többek között a kerületi versenyek megszervezése. A kerületi diákok ennek köszönhetően eredményesen szerepelnek évek óta mind a fővárosi, mind az országos tanulmányi- és sportversenyeken.

  A tankerületben 1849 fő dolgozik (pedagógusok, oktatást-segítő és technikai alkalmazottak). A tankerületi központ 7 milliárd 805 millió forintból gazdálkodik 2017-ben. A nyári felújítási-karbantartási munkákra 150 millió forintot költöttek. Tisztasági festéseket végeztek minden első osztályos tanteremben 15 millió forint értékben, de iskolai bútorok cseréjére, kazáncserére, udvarfelújításra és könyvtárfejlesztésre is sor került.
  A régiós informatikai eszközfejlesztési program részeként összesen 1716 eszközt (asztali számítógép, notebook, projektor, monitor) vásárolt a tankerület, melyek december elején érkeznek meg az iskolákba.

kepfile

A sajtóbeszélgetés résztvevői: Inotai István, a Szerb Antal Gimnázium igazgatója, Erdélyi Zsuzsanna, a XV. kerületi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője, Kovács Katalin, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Dr. Jeszenszkyné Dr. Gallai Gabriella, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója és Bokor György, a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez