Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603339
   « Vissza

Zuglónak nem kell a reklámtábla adó

 « Cikkek és hírek 
2017. december 13.
 

Kihasznált kárpótoltak

kepfile

Az óriás- és a villanyoszlopokra szerelt „elefántfül” plakátok mellett a képünkön látható „kisvállalkozói” táblák tulajdonosainak is január 15-éig bevallást kell tenniük, különben testes mulasztási bírsággal számolhatnak.


    A kárpótlási földárveréseken a XVII. kerületben fekvő erdőkre is lehetett licitálni. Rákosmente Önkormányzata arról értesítette a Baross utca és a Lőrinci út illetve a Czeglédi Mihály út menti erdők résztulajdonosait, hogy két ismert és egy azonosíthatatlan reklámcég hatósági engedély nélkül 13 darab óriásplakátot telepített a négy önálló helyrajzi számú, osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra. A 13-ból kettő idén ősszel a Jobbik Magyarországért Mozgalomé lett.

     A 360, közöttük hatvan kertvárosi, zuglói és csömöri címzett eddig erről mit sem tudott. Még ha látták is az erdeik mentén az eltelt tizenvalahány évben a reklámtáblákat, a földhivatali térkép és a légi fotó összevetése nélkül nem tudhatták, hogy azok az út részét képező közterületen, avagy a résztulajdonukban álló erdőben állnak – vagyis a felállításukhoz szükség lett volna a hozzájárulásukra. A reklámtáblák tulajdonosai pontosan tudták, hogy a kárpótoltak és örököseik nem fognak – mert nem is igazán tudnak – együttesen fellépni és nyomozni utánuk. Így „megspórolhatták” a bérleti díjat, ami a magánkertekben vagy házak oldalán elhelyezett táblákért ma átlagosan évi 60 ezer forintot tesz ki.

    De nemcsak a kárpótoltak érezhetik magukat átverve. Régiónkban az ellenőrzés hiányát kihasználva az M0-ás építése kapcsán a Magyar Állam tulajdonába került földrészletek is kaptak „ajándékként” reklámtáblákat. Ezek többségéről hiányzik az „ajándékozó” cégek neve, nehogy rövid úton kérdőre lehessen őket vonni.

   A kormánytöbbség a településkép védelméről szóló törvénnyel nemcsak a reklámzajt kívánja 2020 végére lecsillapítani, hanem a fenti példák szerint az ügyeskedéseknek, a tulajdonosok kijátszásának is véget vet. Új óriásplakátokat idén májustól már nem lehet felállítani, a meglévőkre pedig az önkormányzatok négyzetméterenként évi 1000 és 12 000 forint közötti összegben építményadót vethetnek ki. Adómentes kivételt csak a cégtáblák, a kirakatok, a jármű reklámok és a kisméretű, a tulajdonos által kihelyezhető „eladó ingatlan” táblák képeznek.

     Csömör, Kistarcsa, Kerepes és Nagytarcsa nem élt ezzel a lehetőséggel.

    A XVI. és a XVII. kerületek testületei a novemberi üléseiken a maximális, 12 000 forintban állapították meg az adót, amit a január 1-jeli állapot szerint bevallás útján a reklámeszközök tulajdonosainak kell majd – a gépjárműadóval azonos módon – két részletben megfizetniük.

    Elvben Zugló nyert volna legtöbbet, mert itt a kormányhivatal 940 reklámtáblát vett nyilvántartásba. Karácsony Gergely polgármester a maximális, 12 000 forintos adómértéket javasolta a testületnek. Az előterjesztés 5000 négyzetméteres felületre vetítetten, nagyon visszafogottan 50%-os teljesüléssel 30 millió forintos bevétellel kalkulált. A testület nem fogadta el a rendeletalkotási javaslatot, ezért 2018. első félévében már biztosan nem lesz Zuglónak reklámpénze.
                                                                                                                                       Kép és szöveg: -izs-or



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez