Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598139
   « Vissza

Búvár a Centin

 « Cikkek és hírek 
2017. október 19.
 

Ráharapott a tenger gyümölcseire

kepfile

Enikő merülés közben az Adria mélyén

    Hogy milyen lehet egy kétméteres cápával találkozni a tengerben, vagy hogy békés állat-e az óriásteknős, illetve hogy hagyja-e az ördögrája, hogy az uszonyát megfogva együtt ússzunk vele – nos erre a választ elsősorban a természetfilmekből kaphatjuk meg. Arra azonban véletlenül sem gondoltam volna, hogy ezekről a témákról a Centi egyik lakásában fogok beszélgetni valakivel. Pedig pontosan így történt, köszönhetően annak, hogy Melegh Enikő a kertvárosi lakótelepen él, és még éppen sikerült őt elérnem egy horvátországi merülése előtt.
    – Hogy mennyit merültem már? – kérdezett vissza – Őszintén, nem tudom, de 150-160 alkalommal biztosan. Én ugyanis már nemcsak „magam szakállásra” merülgetek, hanem oktatom is a búvárkodást. Most is éppen próbamerüléseket fogok végeztetni a búvárkodás iránt  érdeklődőkkel a horvátországi bázisunkon, Senj-ben.
    A mélytengeri búvárkodásnak külön fokozatai vannak. Az alapszint elsajátításával 16-18 m-re lehet lemerülni (már ekkora mélységben is csodák várnak ránk), a haladók előtt azonban már a 40 méteres mélység is feltárul. Aki pedig ennél is többet szeretne tudni a merülésekről, abból akár mentőbúvár és oktató is lehet. Enikő 15 éve foglalkozik már a tengerek világával, és ez alatt majdnem a szakma csúcsáig, a búvároktatásig jutott. Jelenleg segédoktatóként az abszolút kezdőket viszi magával egy-egy mélytengeri kiruccanásra.
    – A párom sem merült még soha, de még ezen rövidesen neki is meg fogom mutatni, hogy mi rejlik a felszín alatt.

kepfile

Jól mutat a neoprén búvárruha a Centenáriumi lakótelep lakásának előszobájában

     Például a fent említett cápa, az óriásteknős vagy az ördögrája, de ezen kívül számos érdekesség, a csigáktól a korallokon át a legkülönbözőbb halakig.
    – Számunkra legkönnyebben az Adria horvátországi partja érhető el, ezért a mi bázisunk is ott található. De természetesen szervezünk a világ más tengereire és óceánjaira is már utakat. A trópusokon még 20-40 méteres mélységekben is más a klíma és gazdagabb az élővilág, mint az európai tengerben, de én nagyon szeretem az Adriát is, mert ott nem hull az ölünkbe az élővilág, hanem magunknak kell megkeresnünk ezeket a mesés kincseket.
    A mélytengeri búvárkodás olyan, mint az ejtőernyőzés, fantasztikus világot tár fel, de rengeteg veszéllyel is jár. Éppen ezért csak a szabályok betartásával szabad kipróbálni.
    – Fontos, hogy a felszerelésünk jó minőségű és hiánytalan legyen. Ezen kívül a fokozatosságra is nagy hangsúlyt kell helyezni. Egy merülést nem lehet csak úgy „hűbelebalázs” módjára végezni. A szervezetünkre ugyanis hatalmas nyomás nehezedik, amely komoly problémákat okozhat. Ugyanez igaz a mélységből való feljövetelre is. Ezen kívül arra is figyelnünk kell, hogy mindig párban merüljünk, mert akkor, ha gond van, az egyik segíteni tud a másiknak.
    Enikőnek pedig hihetünk, hisz ő már több alkalommal komoly mélységekben is járt. Az ominózus cápával is egy ilyen mélytengeri kalandozás alkalmával találkozott
    – A cápákkal kapcsolatban tévhitek élnek. Ők nem azért támadnak emberre, mert ízlik neki a húsunk, hanem, mert fókának vagy egyéb állatnak nézik. És ezek a támadások mindig egyedül levőket érnek. A cápa ugyanis nem támad rá több emberre, ilyen esetben inkább továbbmegy. A mi cápánk is így tett. Érdekes, hogy meg sem ijedtem tőle, inkább még én követtem őt egy darabig, mert érdekelt, vajon merre megy.
    De hiába a nyolc mélytengeri év és a sok merülés, a nagy álom még Enikőnek sem jött össze.
   – Minden búvár legnagyobb álma, hogy palackorrú delfinekkel találkozzon, s hogy velük úszhasson. Nos, ez valóban nem jött még össze nekem, delfineket már sokat láttam, ám merülés közben még eggyel sem találkoztam. De talán ez is megadatik majd egyszer.
                                                                                                                                                             Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez